Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πώς υπολογίζονται

Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων

Must Read

Από τον ερχόμενο Απρίλιο θα έχουν τη δυνατότητα ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν θέσει τα οχήματά τους σε ψηφιακή ακινησία να μπορούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους και να τα κυκλοφορήσουν στους δρόμους, καταβάλλοντας τέλη με τον μήνα.

Σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για έναν μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, και ούτω καθεξής. Τα τέλη κυκλοφορίας σε αυτήν την περίπτωση καταβάλλονται πριν από την άρση της ακινησίας. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη, για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.

Πώς υπολογίζονται τα μηνιαία τέλη κυκλοφορίας:

  • Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μήνα (π.χ. 20 ημέρες) λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται ποσό ίσο με 1/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας
  • Για άρση ακινησίας από τις 20 Απριλίου έως τις 31 Ιουλίου, το διάστημα υπολογίζεται ως 4 μήνες. Ετσι, για αυτοκίνητο με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 265 ευρώ, ο ιδιοκτήτης του πρέπει να καταβάλει το ποσό των 88,3 ευρώ (265:12X4)
  • Για άρση ακινησίας από τις 15 Ιουνίου έως τις 5 Σεπτεμβρίου, το διάστημα υπολογίζεται ως 3 μήνες. Ετσι, για αυτοκίνητο με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 400 ευρώ, ο ιδιοκτήτης του πρέπει να καταβάλει το ποσό των 100 ευρώ (400:12Χ3)

Σημειώνεται πως κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This