EUROSTAT: Στην προτελευταία θέση οι Έλληνες σε αγοραστική δύναμη στην ΕΕ

Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν 0,2% ενώ τα εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,9%

Must Read

Απανωτές είναι οι θλιβερές και αποκαρδιωτικἐς θέσεις που καταλαμβάνει η Ελλάδα ανάμεσα στους «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την EUROSTAT, οι Έλληνες καταναλωτές βρίσκονται προτελευταίοι στην κατάταξη της αγοραστικής δύναμης μπροστά από την Βουλγαρία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εξαθλιώσει με συνειδητές αποφάσεις τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Ειδικότερα, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας καταδεικνύουν:

Η Βουλγαρία από όλες τις χώρες της ΕΕ με μέσο όρο 100 κατέχει την τελευταία θέση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με 64 μονάδες και η Ελλάδα ακολουθεί με 67 μονάδες.

Στην χώρα μας οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 0,2%, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά τα εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,9%, με τον τρίτο ταχύτερο ρυθμό στην ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕΤUC).

Το 2022 οι Ελληνες έχασαν πάνω από το 9,2% της πραγματικής αξίας του μισθού τους λόγω του πληθωρισμού. Την ίδια χρονιά τα κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν σχεδόν κατά 7%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ένωση.

Το 2023 καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης. Η Βουλγαρία κατέγραψε την χαμηλότερη επίδοση, 36% κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ, ακολουθούμενη μόνον από την Ελλάδα (-33% από το μέσο όρο) και την Λετονία (-29%).

Λουξεμβούργο και Ιρλανδία είχαν τα υψηλότερα επίπεδα (140% και 112% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ) πολύ πάνω από την Ολλανδία (30% πάνω), την Δανία (+28%) και την Αυστρία (+23%).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This