Μόνιμη η 13η σύνταξη – Μόνο με νόμο μπορεί να καταργηθεί

Must Read

Μόνιμη -και όχι έκτακτη- παροχή αποτελεί το επίδομα που «βαπτίστηκε» τον Μάιο «13η σύνταξη» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισημαίνει η ΕΝΥΠΕΚΚ, με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες περί ενδεχόμενης κατάργησής του το 2020.

«Επειδή τον τελευταίο καιρό κυβερνητικά στελέχη σε διάφορους τόνους, ακόμη και ο πρωθυπουργός, υποστηρίζουν ότι δεν ισχύει πια η ”13η σύνταξη” κατά τον στρεβλό, πράγματι, τρόπο που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, της οποίας επικεφαλής είναι ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, διευκρινίζεται προς κάθε αρμόδιο ότι «με το άρθρο 120 του ν. 4611/2019 έχει θεσπιστεί η «13η σύνταξη» σε μόνιμη βάση, ως παροχή δηλαδή διαρκείας, σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους ή τους κληρονόμους, ακόμη και στους δικαιούχους του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων».

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, «για όσους το αγνοούν ή εθελοτυφλούν παρατίθεται η διάταξη του άρθρου 120 του ν. 4611/2019, όπως έχει ψηφιστεί και όπως ακόμη σήμερα ισχύει, και προβλέπει την καταβολή της «13ης σύνταξης» σε μόνιμη βάση, τον μήνα Μάιο κάθε έτους από το 2019 και εφεξής».

Συγκεκριμένα, με βάση τη διάταξη αυτή, «στους δικαιούχους κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, στους δικαιούχους προσυνταξιοδοτικής παροχής και τους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία χορηγείται, από το έτος 2019 και για κάθε επόμενο έτος, 13η σύνταξη».

Αυτή τη μόνιμη παροχή δικαιούνται όσοι λαμβάνουν σύνταξη ή προσυνταξιοδοτική παροχή την 1η Μαΐου του έτους χορήγησής της, καθώς και όσοι δικαιώνονται την καταβολή κύριας σύνταξης ή προσυνταξιοδοτικής παροχής, εφόσον το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα ανατρέχει στην ίδια ημερομηνία. Δικαιούχοι της «13ης σύνταξης» είναι και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Σύμφωνα με τον νόμο που βρίσκεται σε ισχύ και όπως όλα δείχνουν, θα αλλάξει με το επικείμενο σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, το ποσό της «13ης σύνταξης» καθορίζεται ανάλογα με την ακαθάριστη μηνιαία κύρια σύνταξη ή την προσυνταξιοδοτική παροχή ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ μηνός Μαΐου του έτους χορήγησής της ως εξής: α) Για ποσό έως 500,00 ευρώ, σε ποσοστό 100%, β) από 500,01 έως 600,00 ευρώ, σε ποσοστό 70%, γ) από 600,01 έως 1.000,00 ευρώ, σε ποσοστό 50% και δ) από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%.

Δείτε επίσης: Τι θα δουν στην τσέπη τους μισθωτοί και συνταξιούχοι μετά τη μείωση της φορολογίας

Η ΕΝΥΠΕΚΚ επισημαίνει, επίσης, ότι βάσει του νόμου «η 13η σύνταξη δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης».

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί κατάργησης αυτής της μόνιμης παροχής, η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη «όχι μόνο να μην καταργήσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, που, πράγματι στρεβλά, εφήρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση παραβιάζοντας τις παλιές διατάξεις περί ”13ης σύνταξης”, αλλά να θεσπίσει εκ νέου ολόκληρη τη ”13η σύνταξη”, καθώς και τη ”14η σύνταξη” για όλους τους συνταξιούχους».

Νότης Μηταράκης: Θέλουμε μόνιμο μηχανισμό στήριξης

Λάθος χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα της 13ης σύνταξης ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, καθώς, όπως είπε, αποτέλεσε ένα προεκλογικό τέχνασμα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm 97,8, ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι, αυτήν τη στιγμή, η κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης των συνταξιούχων. «Ήδη, στον προϋπολογισμό του 2020, που θα ψηφιστεί την Τετάρτη, υπάρχει η δημοσιονομική πρόβλεψη 971 εκατ. ευρώ γι’ αυτόν το μόνιμο μηχανισμό στήριξης» διευκρίνισε ο υφυπουργός Εργασίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης διαβεβαίωσε και πάλι πως, μέσα από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις, οι οποίες θα επανυπολογιστούν με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης από τις 4 Οκτωβρίου 2019, ενώ αύξηση θα υπάρξει και για τις επικουρικές, οι οποίες μειώθηκαν, εξαιτίας της πρόβλεψης του πλαφόν των 1.300 ευρώ, το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για οποιοδήποτε ποσό αφορά τα αναδρομικά. «Σε περίπτωση που υπάρξει η ανάγκη πληρωμής μεγάλου ποσού, αυτό φυσικά αποτελεί ένα ζήτημα δημοσιονομικό και θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος ενίσχυσης της είσπραξης των φετινών εισφορών, καθώς και η ανάγκη βελτίωσης της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτήν τη στιγμή, έχουμε 35 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η βελτίωση της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μας βοηθήσει σημαντικά στην αποπληρωμή των οποιωνδήποτε αναδρομικών» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας.

Αναφορικά με το ζήτημα του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ), ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι υπάρχει ένας νόμος που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και πλέον ο νόμος αυτός αμφισβητείται από την Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει καταφύγει γι’ αυτόν το λόγο στο ΣτΕ. «Επίσης, υπάρχει στον Άρειο Πάγο μία τελική δίκη μεταξύ του ΛΕΠΕΤΕ και της Εθνικής Τράπεζας. Ως υπουργείο, προτείναμε μία συμβιβαστική λύση μεταξύ των συνταξιούχων, των εργαζόμενων και της τράπεζας και συμφώνησαν όλοι πως θα τη συζητήσουν με τα θεσμικά τους όργανα. Εάν γίνει τελικά δεκτή η δική μας πρόταση, θα είναι ένας έντιμος συμβιβασμός και θα μπει οριστικό τέλος σε αυτό το θέμα, που ταλαιπωρεί όλες τις πλευρές» συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This