Αυξήσεις και αναδρομικά στις συντάξεις! Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πόσο θα ωφεληθούν

Must Read

Αυξήσεις, είτε εικονικές είτε πραγματικές, από 3% έως 12%, δηλαδή από 10 έως 70 ευρώ τον μήνα, για τη μεγάλη πλειονότητά τους, καθώς και τα αντίστοιχα αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά, θα λάβει ο ένας στους τέσσερις (περίπου 600.000 άτομα) από τους 2.800.000 δικαιούχους κύριων συντάξεων μέχρι τα τέλη Απριλίου. Αναπροσαρμογές
από 5 έως 196 ευρώ τον μήνα, με τις ανάλογες διορθώσεις για την ίδια χρονική περίοδο, θα γίνουν και σε 460.000 επικουρικές συντάξεις. Ωστόσο, για τη μεγάλη πλειονότητα των απομάχων της εργασίας και το 2020 οι συντάξεις θα μείνουν αμετάβλητες.

Εν όψει της κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου (αναμένεται να φτάσει στη Βουλή μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου) και των δεσμεύσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τον νόμο Κατρούγκαλου (νόμος 4387 του 2016), η «κυριακάτικη δημοκρατία» επεξηγεί ποιοι από
τους συνταξιούχους αναμένεται να λάβουν -και ποιοι όχι- αυξήσεις και αναδρομικά καθώς και για ποιον λόγο. Ανά κατηγορία συντάξεων (κύριων και επικουρικών) οι απόμαχοι της εργασίας, οι οποίοι θα δουν πραγματικές αναπροσαρμογές και διορθώσεις, καθώς και αυτοί οι οποίοι δεν θα έχουν καμία θετική μεταβολή μέσα στο 2020 είναι οι εξής:

Κύριες συντάξεις

Ποιοι θα λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά:

Από το σύνολο των περίπου 2.800.000 δικαιούχων κύριων συντάξεων, είτε εικονικές είτε πραγματικές αυξήσεις θα δει περίπου ο ένας στους τέσσερις. Οπως είναι γνωστό, σε εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ για τον νόμο 4387/2016, η κυβέρνηση θα προχωρήσει, με την ψήφιση του επικείμενου σχεδίου νόμου, στην αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων ειδικά για όσους και όσες είχαν ή έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης.

Δείτε επίσης: To 2020 παίρνουν… φωτιά τα «σφυριά» – 2.500 πλειστηριασμοί το πρώτο τετράμηνο

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, από περίπου 3% έως 12% αναμένεται να αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης του ανταποδοτικού τμήματος της κύριας σύνταξης για όσους έχουν από 33 έτη ασφάλισης και πάνω. Με βάση το σενάριο αυτό, στη μεγάλη πλειονότητά τους οι παλιοί και νέοι συνταξιούχοι (τόσο όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν όσο και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, αντίστοιχα, δηλαδή είτε πριν είτε μετά τις 13 Μαΐου του 2016) θα δουν το ανταποδοτικό τμήμα των συντάξεών τους να αυξάνεται από 10 έως και 70 ευρώ τον μήνα, ως επί το πλείστον.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος, είτε παλιός είτε νέος, με 33 έτη ασφάλισης και 1.250 ευρώ μέσο όρο ασφαλιστέων αποδοχών, σήμερα λαμβάνει 766,88 ευρώ τον μήνα. Με την αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης κατά 3%, το σύνολο της κύριας σύνταξής του (το εθνικό τμήμα των 384 ευρώ και το ανταποδοτικό) θα φτάσει στα 788,4 ευρώ τον μήνα (θετική διαφορά 21,5 ευρώ τον μήνα).

Επίσης, συνταξιούχος με 42 έτη ασφάλισης και 1.250 ευρώ μέσο όρο ασφαλιστέων αποδοχών σήμερα λαμβάνει 969 ευρώ (εθνική και ανταποδοτική σύνταξη μαζί). Με την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης του ανταποδοτικού τμήματος κατά 12%, το σύνολο της κύριας σύνταξής του αναμένεται να ανέλθει στα 1.039,2 ευρώ τον μήνα
(θετική διαφορά 70,2 ευρώ τον μήνα).

Στο σύνολό τους, οι παλιοί και νέοι συνταξιούχοι αναμένεται να δουν τις αυξήσεις που θα προκληθούν από τις αναπροσαρμογές των ποσοστών αναπλήρωσης σε όσους έχουν από 33 έτη ασφάλισης και πάνω, το αργότερο από τα τέλη Απριλίου και μετά (με την καταβολή των συντάξεων του Μαΐου). Μέσα στο 2020 θα τους επιστραφούν είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις (ανάλογα με το ποσό που θα δικαιωθεί ο καθένας τους) και τα αναδρομικά για το χρονικό διάστημα από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά.

Ποιοι δεν θα λάβουν:

Από το σύνολο των δικαιούχων κύριων συντάξεων, περισσότερα από 2.200.000 άτομα δεν θα δουν, λόγω των επικείμενων αυξήσεων στα ποσοστά αναπλήρωσης, καμία μεταβολή στα ποσά που λαμβάνουν ούτε μέσα στο 2020. Καταρχάς, δεν θα αναπροσαρμοστούν οι συντάξεις όσων έχουν λιγότερα από 33 έτη ασφάλισης, αφού τα ποσοστά αναπλήρωσης είτε θα μείνουν τα ίδια είτε θα αυξηθούν οριακά.

Επίσης, «παγωμένες» θα διατηρηθούν όλες οι κύριες συντάξεις για όσους οι, τυχόν, αυξήσεις, ανεξαρτήτως ετών ασφάλισης, καλυφθούν από την υπάρχουσα προσωπική διαφορά. Για αυτούς τους συνταξιούχους, οι όποιες αναπροσαρμογές θα είναι εικονικές, χωρίς πραγματικό αντίκρισμα στις τσέπες τους (θα περιορίσουν μόνο το ποσό της προσωπικής διαφοράς). Τα ποσά που θα συνεχίσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους και το νέο έτος θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα.

Ακόμη και 196 ευρώ επιπλέον τον μήνα

Ποιοι θα λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά:

Αυξήσεις και αναδρομικά που θα προκύψουν μετά τον νέο επανυπολογισμό τους από 5 έως και 196 ευρώ τον μήνα (99,5 ευρώ, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας
Γιάννη Βρούτση) για το χρονικό διάστημα από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά θα λάβουν και περίπου 465.000 δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων, των οποίων το σύνολο του ποσού που λάμβαναν μέχρι και τα μέσα του 2016 (κύριας και επικουρικής) ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ τον μήνα, μεικτά.

Οπως είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία» από το 2018 με αδιάσειστα στοιχεία του ειδικευμένου στο ασφαλιστικό Κώστα Νικολάου, οι επικουρικές αυτές (η μεγάλη πλειονότητα των οποίων ανήκει σε 12 τέως ταμεία που πλέον έχουν υπαχθεί στο ΕΤΕΑΕΠ και συγκεκριμένα στα ΤΕΑΜ, ΤΕΑΥΝΤΠ, ΤΕΑΠΟΖΟ, ΤΕΑΥΕΚ, ΤΑΠΤΠ, ΤΕΑΠΕΤΕ, ΤΕΑΤΤΑΘ, ΤΕΑΠΥΚ, ΤΕΑΔ, ΤΑΣ, ΚΕΑΝ και ΤΕΑΙΣΥΤ), αντί να υπολογιστούν το ’16 εκ νέου με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, υπέστησαν «τυφλό κούρεμα». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις στις συντάξεις των υπόλοιπων τέως φορέων επικουρικής ασφάλισης (κυρίως του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών). Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο 4387/16, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διορθώσει την αδικία που εντόπισαν οι ανώτατοι δικαστές.

Ποιοι δεν θα λάβουν:

Χωρίς αυξήσεις και αναδρομικά θα μείνουν οι υπόλοιποι, περίπου 740.000 δικαιούχοι και δικαιούχες επικουρικών, οι συντάξεις των οποίων δεν υπέστησαν το, εκτός ν. Κατρούγκαλου, «τυφλό κούρεμα» στα μέσα του 2016. Σε αυτούς ανήκουν κυρίως συνταξιούχοι που προέρχονται από το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ και τις τράπεζες.
Στους συνταξιούχους αυτούς τα ποσά που έλαβαν μέσα στο 2019 θα συνεχίσουν να τους αποδίδονται και το 2020.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This