15.3 C
Athens
9-4-2020

Τρέχουν και δε φτάνουν με τα φορολάθη που έπληξαν τους συνταξιούχους

Με νομοθετική παρέμβαση θα λυθεί τελικά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους με τις λανθασμένες υπέρογκες χρεώσεις φόρων εισοδήματος, τόκων και προστίμων για «αδήλωτα αναδρομικά» που εισπράχθηκαν το 2013.

Η Διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζουν ειδική ρύθμιση για τη διαγραφή των άδικων χρεών.

Πρόκειται για πολλούς από τους περίπου 71.000 συνταξιούχους, οι οποίοι έλαβαν πρόσφατα πρόσθετο εκκαθαριστικό φόρου για το οικονομικό έτος 2014 λόγω των αναδρομικών που είχαν λάβει και αμφισβητούν τον πρόσθετο φόρο που καλούνται να πληρώσουν.

Το ζήτημα προέκυψε λόγω του κινδύνου παραγραφής υποθέσεων του φορολογικού έτους 2013, το οποίο παραγράφηκε στο τέλος του 2019.

Δείτε επίσης: Οι αμοιβές του… Μήδα – 3.380.000 € πάνε στους εκτιμητές των νέων αντικειμενικών αξιών

Η φορολογική διοίκηση στο τέλος του 2019 αξιοποίησε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που είχε στην κατοχή της, όπως βεβαιώσεις από τους ασφαλιστικούς φορείς για την καταβολή αναδρομικών ποσών, και προχώρησε σε νέα εκκαθάριση του φόρου για το οικονομικό έτος 2014.

Όπως, όμως, διαπίστωσαν έκπληκτοι οι αποδέκτες πολλών εκκαθαριστικών, τα ποσά των φόρων, των τόκων και των προσαυξήσεων τούς έχουν επιβληθεί αδίκως, καθώς σε άλλες περιπτώσεις τα εμφανιζόμενα ως «αδήλωτα» αναδρομικά είχαν δηλωθεί κανονικά με συμπληρωματικές-τροποποιητικές δηλώσεις, που υποβλήθηκαν χειρόγραφα εκ των υστέρων στις ΔΟΥ και σε άλλες περιπτώσεις έχουν επιβληθεί φόροι σε αναδρομικά ποσά αποδοχών που ήταν αφορολόγητα!

Δείτε επίσης: Συντάξεις: Μικρές αυξήσεις για λίγους – Δείτε τι και πώς!

Οι φορολογούμενοι ή οι λογιστές τους ψάχνοντας στα αρχεία που τηρούν για τις δηλώσεις που υπέβαλαν στο παρελθόν διαπίστωσαν ότι τα ποσά είχαν δηλωθεί κανονικά, είτε με δηλώσεις τροποποιητικές για τα έτη στα οποία κανονικά έπρεπε να είχαν εισπραχθεί είτε με μία τροποποιητική δήλωση οικονομικού έτους 2014.

Οι δε φόροι που αναλογούσαν σ’ αυτά έχουν εξοφληθεί κανονικά.

Σε άλλες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι εντοπίζουν ότι αδίκως καλούνται να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα, αφενός διότι έχουν δηλώσει κανονικά τα αναδρομικά με τροποποιητικές δηλώσεις, αφετέρου διότι τα ποσά που φέρεται ότι δεν έχουν δηλώσει είναι αφορολόγητα.

Υπάρχουν, επίσης, και περιπτώσεις φορολογουμένων συνταξιούχων, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες δεν τους ενημέρωσαν για τα χρήματα που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους, με αποτέλεσμα να μείνουν στο σκοτάδι και για τα συνακόλουθα φορολογικά βήματα.

Θεωρούν δε ότι κι αυτοί αδικήθηκαν, διότι εάν η εκκαθάριση είχε γίνει πολύ νωρίτερα, όπως θα ήταν το σωστό, δεν θα είχαν συσσωρευτεί σε βάρος τους τόσο μεγάλα ποσά μηνιαίων προσαυξήσεων και τόκων.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν όσοι φορολογούμενοι θεωρούν ότι αδίκως χρεώθηκαν με τα «χαράτσια επιπολαιότητας» της ΑΑΔΕ είναι να προσφύγουν εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης των εκκαθαριστικών στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ.

Η διοίκηση της ΑΑΔΕ, ωστόσο, φέρεται ότι εξετάζει πλέον -σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών- μιαν άλλη, πιο σύντομη και πιο πρακτική λύση για τη διαγραφή των λανθασμένων χρεών, η οποία δεν θα ταλαιπωρεί περαιτέρω τους φορολογουμένους.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καθηγητή Γενετικής Κώστας Τριανταφυλλίδης: «Τον Ιούνιο το χάπι για τον κορωνοϊό»

Άγνωστο παραμένει ποιος μπορεί να προσβληθεί από τον κορωνοϊό, καθώς αυτό καθορίζεται από το DNA του καθενός, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γενετικής του...

Ρουμάνα προσπάθησε να ξαφρίσει σούπερ μάρκετ έχοντας σαν… βιτρίνα το παιδί της

Έχοντας ως... κάλυψη το παιδί της, μια Ρουμάνα μπήκε σε σούπερ μάρκετ των Τρικάλων και άρχισε να το ξαφρίζει, αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν...

Κερδίζει τη μάχη ο Μπόρις Τζόνσον – Βγήκε από την εντατική

Εκτός εντατικής βρίσκεται από σήμερα το βράδυ ο Μπόρις Τζόνσον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επέστρεψε σε θάλαμο, καθώς η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται.  Ο...

Έγραψαν Χανιώτη για άσκοπη μετακίνηση έξω την πόρτα του σπιτιού του!

Αυστηρά τελούν τα καθήκοντά τους οι αστυνομικοί, στην απαγόρευση κυκλοφορίας. Ένας άνδρας στα Χανιά καταγγέλλει ότι τον έγραψαν κυριολεκτικά στην πόρτα του σπιτιού του! Συγκεκριμένα...

Κατάσχεση τεσσάρων κινητών από κρατούμενο στις φυλακές Δομοκού

Έρευνα πραγματοποιήθηκε σε κρατούμενο των φυλακών Δομοκού, ο οποίος επρόκειτο να μεταχθεί στο Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου. Δείτε επίσης: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ τρεις Έλληνες που...

«Φάουλ» από Κουμουτσάκο στη σύσταση της επιτελικής ομάδας του υπ. Μετανάστευσης

Επιτελική ομάδα εργασίας (task force), με σκοπό την προβολή των ελληνικών θέσεων στο ευρωπαϊκό και διεθνές πεδίο, συστάθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπό...