Επανυπολογισμός και αλλαγές στις συντάξεις! Πόσοι θα πάρουν αυξήσεις – Από πότε ισχύει η αναδρομικότητα

Must Read

Αυξήσεις θα δουν όσοι έχουν συμπληρώσει 30 έτη και μία ημέρα εργασίας και έχουν ολοκληρώσει τον ασφαλιστικό τους βίο θα προβλέπει το νέο ασφαλιστικό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση, αυξήσεις θα πάρουν και όσοι βγήκαν σε σύνταξη μετά το νόμο Κατρούγκαλου.

«Θέλουμε να δώσουμε κίνητρο στον εργαζόμενο να παραμείνει στην εργασία για να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα.

Όσες συντάξεις ήταν πάνω από 1.300 είχαν κοπεί και αυτές επανέρχονται. Η μεσοσταθμική αύξηση είναι 95 ευρώ και μπορεί να φτάσει στα πιο ακραία παραδείγμα στα 250 ευρώ», τόνισε ο Βρούτσης.

Όσο για την αναδρομικότητα ξεκαθάρισε πως θα είναι από την 1η Οκτωβρίου ενώ αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα σημείωσε πως «πρώτα έρχεται ο νόμος στη Βουλή, βγαίνει το ΦΕΚ και από τότε πρεπει να γίνει επανυπολογισμός σε όλες τις συντάξεις και τότε όλα τα αναδρομικά θα καταβληθούν εφάπαξ σε μια δόση».

Οι ωφελημένοι από αυτόν τον επανυπολογισμό θα ξεπεράσουν τους ένα εκατομμύριο, οι οποίοι θα δουν τις αλλαγές να ολοκληρώνονται μέχρι το Πάσχα.

«Καμία σύνταξη δεν θα μειωθεί από εδώ και πέρα. Είναι ένας νόμος που αλλάζει το status του ασφαλιστικού συστήματος.

Στα μέσα του 2022 δε θα υπάρχει καμία εκκρεμμότητα από τις παλαιές συντάξεις που συνολικά έχουν ξεπεράσει τις 1.000.000», σημείωσε ακόμα.

Επίσης, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος έως το 2070 επιβεβαιώνει η αναλογιστική μελέτη, που συνοδεύει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση.

Δείτε επίσης: Τρέχουν και δε φτάνουν με τα φορολάθη που έπληξαν τους συνταξιούχους

Όπως είπε, πρόκειται για μία μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που αλλάζει το μέλλον στο ασφαλιστικό, καθώς δημιουργείται το πιο απλό για τους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλιστικό σύστημα, που στηρίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της ευελιξίας, της ελκυστικότητας και της ανταποδοτικότητας, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξουν και αυξήσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι δεν θα γίνει πλέον καμία μείωση των συντάξεων.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι οι αυξήσεις, οι οποίες ενσωματώνονται στο νόμο- στη βάση της ανταποδοτικότητας -και στις κύριες και στις επικουρικές, αφορούν τη μεγάλη κατηγορία των μελλοντικών συνταξιούχων, αλλά και όσους συνταξιοδοτήθηκαν, μετά το νόμο Κατρούγκαλου. «Οι συνταξιούχοι οι οποίοι ολοκληρώσουν τον εργασιακό βίο τους με αυτόν το νόμο, θα λάβουν τις αυξήσεις που προβλέπονται, εφόσον έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια και μία ημέρα εργασιακού βίου. Έτσι, δημιουργείται κίνητρο παραμονής στο ασφαλιστικό σύστημα» εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, συμπληρώνοντας ότι πάνω από 41 χρόνια ασφαλιστικού βίου, θα εφαρμόζεται συντελεστής αναπλήρωσης προσαυξημένος κατά 0,5%. Στόχος είναι να γίνει η δημόσια κοινωνική ασφάλιση ένα ασφαλές καταφύγιο».

Σχετικά με τις καθυστερήσεις απονομής στις συντάξεις είπε: «Η λύση θα δοθεί με την ψηφιακή σύνταξη “ΑΤΛΑΣ”. Από την 1η Ιουνίου, το ένα τρίτο των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, ενώ, στο τέλος του 2021, το ποσοστό θα ανέλθει στο 90%. Αλλάζει το Προεδρικό Διάταγμα του οργανογράμματος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και δημιουργείται νέο, το οποίο θα λειτουργήσει από την 1η Μαρτίου 2020. Έτσι, αναδιοργανώνονται όλες οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και πλέον δημιουργούνται διευθύνσεις μέσα από τις οποίες θα ενοποιηθούν και το επικουρικό και το εφάπαξ και η κύρια σύνταξη».

Για τη 13ης σύνταξης, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι δεν υπήρξε ποτέ 13η σύνταξη, «στην ουσία υπήρξε εμπαιγμός». Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ήταν ένα προεκλογικό επίδομα στους συνταξιούχους και στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπεται μία μόνιμη, συμπληρωματική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού. «Η αναλογιστική μελέτη ενσωματώνει μία αύξηση 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, μέχρι το 2070» συμπλήρωσε.

Ο κ. Βρούτσης είπε επίσης ότι, πλέον, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ασφαλισμένους οι οποίοι δεν έχουν υποχρεωτικότητα να είναι είτε στο εφάπαξ είτε στην επικουρική ασφάλιση, να ενταχθούν.:«Για παράδειγμα, οι αγρότες ή οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν επικουρική. Όμως, τώρα, τους παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν στο σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης και να αποκτήσουν επικουρική σύνταξη».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This