Μπαίνουν σε… κίνηση τα ακίνητα! Όλες οι αλλαγές και τα μέτρα στήριξης – Αυθαίρετα, «εξοικονομώ», δασικοί χάρτες στο επίκεντρο

Must Read

Νέα μέτρα υπέρ των ιδιοκτητών ακινήτων θεσμοθετεί η κυβέρνηση. Η δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών με ηλεκτρονικό τρόπο, η διαγραφή των αναδρομικών δημοτικών τελών για τα αδήλωτα τετραγωνικά και οι αλλαγές στους δασικούς χάρτες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διεκδίκησης από το Δημόσιο ολόκληρων περιοχών της χώρας συνιστούν τις σημαντικότερες ειδήσεις που έκρυβε το 37ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ. Παράλληλα, παρουσιάστηκε η πρόταση της Ομοσπονδίας για στοχευμένη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μισθωμάτων κατοικιών κατά 10 μονάδες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου, σε 10 ημέρες αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στους δήμους.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, η σχετική ρύθμιση που απαλλάσσει από αναδρομικά πρόστιμα (5ετίας) για τυχόν αδήλωτα τετραγωνικά αφορά και το ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας). Οι πολίτες θα πρέπει να προσέλθουν στους δήμους έως τις 31 Μαρτίου και να δηλώσουν τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα δηλωθέντα τετραγωνικά στο Ε9 και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Για όσους πολίτες έσπευσαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους πριν από την ψήφιση της ρύθμισης, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και αναμένει την εισήγησή της για το θέμα. Σε ό,τι αφορά τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι παρατείνεται μέχρι την 30ή Ιουνίου 2020 η δυνατότητα τακτοποίησης της διαδικασίας ώστε οι ιδιοκτήτες τους να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς παρουσίασε πρόταση για μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μισθωμάτων κατοικιών κατά 10 μονάδες. Στόχος, όπως είπε, είναι η σταθεροποίηση των ενοικίων κατοικιών με τη μοναδική βιώσιμη μακροπρόθεσμα μέθοδο, που είναι η αύξηση της προσφοράς κατοικίας στην αγορά των μισθώσεων.

Δείτε επίσης: ΠΟΜΙΔΑ: Δώστε φοροαπαλλαγές στους μισθωτές για να «χτυπηθεί» η βραχυχρόνια μίσθωση

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί ουσιαστικό κίνητρο στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι σήμερα προτιμούν να διαθέτουν τα σπίτια τους προς ενοικίαση στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb κ.λπ.), να τα επαναπροσανατολίσουν στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας. «Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ θα προστατεύσει ουσιαστικά τους παλαιούς και νέους ενοικιαστές κύριας κατοικίας, χωρίς να μας γυρίσει πίσω στον “μεσαίωνα” του ενοικιοστασίου» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παραδιάς.

Νομοσχέδιο για να «ξεμπλοκαριστούν» οι δασικοί χάρτες

Νομοσχέδιο για το ξεμπλοκάρισμα των δασικών χαρτών ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τον Κωστή Χατζηδάκη να προαναγγέλλει λύση στο πρόβλημα της διεκδίκησης από το Δημόσιο ολόκληρων περιοχών για τις οποίες υπάρχουν τίτλοι επί δεκαετίες. «Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα προσπαθήσουμε ριζικά, σοβαρά και ουσιαστικά να αντιμετωπίσουμε και αυτό το θέμα που αφορά και τους δασικούς χάρτες. Αλλωστε, για το 55% της χώρας έχουν υποβληθεί 170.000 αντιρρήσεις και την τελευταία διετία έως σήμερα έχουν εξεταστεί οι 10.000. Εάν αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχτούν ως έχουν, οι αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών θα ολοκληρωθούν σε 27 χρόνια!» τόνισε από το βήμα του συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Υπογράμμισε πως από την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται ότι ακόμη και αν γίνει δεκτές οι αντιρρήσεις των ιδιοκτητών, θα πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθούν οι αντιρρήσεις σε όλη την περιφέρεια όπου ανήκουν τα ακίνητά τους. «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και θα αλλάξουν με νομοσχέδιο. Λέμε “ναι” στην πραγματική προστασία των δασών, όχι στους δογματισμούς και τη γραφειοκρατική στενοκεφαλιά» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ξανάρχεται το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Την τρίτη φάση του «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» έχει στα σκαριά η κυβέρνηση.  Η χρηματοδότηση θα γίνεται με απευθείας ενισχύσεις των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών με χαμηλότοκα και μηδενικού επιτοκίου τραπεζικά δάνεια και με αποτελεσματικές φορολογικές εκπτώσεις, αλλά και επιπλέον κίνητρα για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, όπως, για παράδειγμα, με τις εταιρίες ESCOs (Energy Service Companies).

Επίσης έχουν προγραμματιστεί ακόμη δύο δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για τα δημόσια κτίρια και το πρόγραμμα Εξοικονόμηση για τις επιχειρήσεις, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 60.000 κτιρίων ανά έτος. «Είναι ένα καλό νέο για το περιβάλλον. Ενα καλό νέο για την οικοδομή. Και κυρίως ένα καλό νέο για τα νοικοκυριά, καθώς θα έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά πάνω από μισό εκατομμύριο κατοικίες μέχρι το 2030» σημείωσε από το βήμα του συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ ο Κωστής Χατζηδάκης. Συμπλήρωσε πως αντί του 1 δισ. ευρώ που δόθηκε την τελευταία 7ετία για ενεργειακές παρεμβάσεις, οι δράσεις του ΥΠΕΝ εφεξής θα αγγίζουν τα 500.000.000  ευρώ τον χρόνο.

Δείτε επίσης: «Τσιμπάει» τους ιδιοκτήτες Airbnb η εφορία – Θα ζητούνται e-αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος

Η προκήρυξη της τρίτης φάσης του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού. Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος εξετάζει παρεμβάσεις τόσο για την απλοποίηση των διαδικασιών συμμετοχής όσο για ενδεχόμενη βελτίωση των εισοδηματικών κριτηρίων που αποτελούν τις προϋποθέσεις ένταξης σε αυτό. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος, με τον προϋπολογισμό να φτάνει τα 275.000.000 ευρώ, καλύπτοντας την ενεργειακή αναβάθμιση σχεδόν 23.000 νοικοκυριών.

Τακτοποίηση αυθαιρέτων

Δυνατότητα τακτοποίησης όλων των αυθαιρέτων, εκτός από όσα ανεγέρθηκαν μετά την 27η Ιουλίου 2011, παρέχει ο νέος νόμος για την αυθαίρετη δόμηση, που έχει τεθεί σε ισχύ από τα τέλη Νοεμβρίου.

Όπως σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, η 30ή Ιουνίου 2020 είναι η καταληκτική ημερομηνία για τα αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις, τα οποία δεν θα μπορούν έκτοτε να τακτοποιηθούν, ενώ για τα υπόλοιπα κτίσματα η υπαγωγή μπορεί να γίνει σε βάθος πενταετίας. Αναφέρθηκε εκτενώς στην επόμενη ημέρα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων θυμίζοντας την προσαύξηση στα πρόστιμα κατά 20% για το πρώτο έτος και κατά 5% για έκαστο έτος καθυστέρησης, συνδέοντας όλη τη ρύθμιση με την ψηφιακή απεικόνιση βάσης δεδομένων των ακινήτων, που είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων. Ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι με υπουργική απόφαση θα ρυθμιστούν τα όποια εκκρεμή ζητήματα για τις διηρημένες ιδιοκτησίες.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου σημείωσε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο για την απλοποίηση της έκδοσης οικοδομικών αδειών και την επιτάχυνση τοπικών πολεοδομικών στοιχείων για τον καθορισμό χρήσεων γης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This