Απόφαση-βόμβα για τους συνταξιούχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Νόμιμη η κατάργηση των δώρων τους

Must Read

Νόμιμη και συνταγματική είναι η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για τους συνταξιούχους του δημοσίου, αλλά και του επιδόματος αδείας, όπως υποστήριξε ενώπιον της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο Επίτροπος Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο επίτροπος Επικρατείας Αντώνιος Νικητάκης, υποστήριξε σήμερα ότι η κατάργηση από 1.1.2013 των δώρων των Χριστουγέννων και του Πάσχα, όπως και του επιδόματος της θερινής άδειας (13η και 14η σύνταξη) στους συνταξιούχους του Δημοσίου τομέα, είναι συνταγματική και νόμιμη και επιβλήθηκε για λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.

Αποζημίωση στους συνταξιούχους

Παράλληλα, ο συνήγορος του ελληνικού Δημοσίου (ΝΣΚ) ανέφερε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο πρέπει να ταχθεί με την άποψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε συνταγματική και νόμιμη την κατάργηση των τριών δώρων (13ος και 14ος μισθός) στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.

Αναλυτικότερα, στην μείζονα, 35μελή, Ολομέλεια του ΕΣ συζητήθηκε σήμερα, το ζήτημα της συνταγματικότητας της διακοπής των δύο δώρων και του επιδόματος θερινής άδειας.

Δείτε επίσης: Το βιολί τους οι τροϊκανοί: «Οι πολίτες δεν έχουν δει ακόμη βελτίωση, αλλά να συνεχίσουν με τα μέτρα»

Σε περίπτωση κατά την οποία κριθεί συνταγματική η κατάργηση χορήγησής τους, τότε το ΕΣ θα αποφανθεί την αναγνώριση της υποχρέωσης του ελληνικού Δημοσίου να καταβάλλει αποζημίωση στους συνταξιούχους, με τον νόμιμο τόκο του 6%, για αποκατάσταση της ζημίας την οποία υπέστησαν, κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2013 έως 31.12.2018, από την κατάργηση των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας (13η και 14η σύνταξη), κατ’ εφαρμογή του νόμου 4093/2012.

Τι ζητούν οι συνταξιούχοι

Οι συνταξιούχοι ζητούν να τους επιδικαστεί σε κάθε έναν από τους προσφεύγοντες και το ποσό των 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση, λόγω ηθικής βλάβης που υπέστησαν από το αποτέλεσμα της περικοπής των επιδομάτων και του επιδόματος αδείας.

Οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες περικοπές αντίκειται σε σωρεία διατάξεων του Συντάγματος και στο άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.

Η μείζονα Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται να δημοσιεύσει την απόφασή της για το εν λόγω ζήτημα μετά το Πάσχα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This