Σάββατο 19/6/2021

Ανάσα στις επιχειρήσεις! Η κυβέρνηση μελετά μείωση της προκαταβολής φόρου και των εισφορών

Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 70% από 100% που είναι σήμερα, και μάλιστα μόνιμα, των εισφορών και ενδεχομένως του φορολογικού συντελεστή, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στο 24%, βρίσκεται στην «ατζέντα» της κυβέρνησης.

Πρόκειται για ένα «πακέτο» επενδυτικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις, που σχεδιάζεται να τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο 2020, με στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας. Οι οριστικές αποφάσεις για τη μείωση των εισφορών αναμένεται να ληφθούν τον Μάιο, ενώ λίγο αργότερα στο Eurogroup του Ιουνίου η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί την αλλαγή χρήσης των κερδών των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες που επιστρέφονται στη χώρα και ανέρχονται στα 4,2 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση σχεδιάζει τα εξής:

1. Από την αλλαγή χρήσης των SMPs και ΑNFAs τα μισά κεφάλαια θα διοχετευτούν για τη στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων και τα υπόλοιπα για δημόσιες δαπάνες. Στον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται η μείωση της προκαταβολής φόρου του 2020 στο 70%, από 100% σήμερα. Η ελάφρυνση θα αφορά τις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις.
2. Για τις ασφαλιστικές εισφορές σχεδιάζεται, αντί της μείωσης το 2020 των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%, η ταχύτερη μείωση εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων. Σύμφωνα με το σχέδιο που θα περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση των εισφορών από το τρέχον έτος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Ειδικότερα, το 2020 θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (από 0,9 μονάδες που είχε αποφασιστεί αρχικά). Το μέτρο αφορά περίπου 1.500.000 μισθωτούς, εργαζομένους με πλήρη απασχόληση, ενώ για το 2021 η κυβέρνηση είχε υπολογίσει τη μείωση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.

Συνολικά το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη μείωση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων (για την πλήρη απασχόληση) κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και συγκεκριμένα κατά 2,38 μονάδες για τις επιχειρήσεις και κατά 2,62 μονάδες για τους εργαζομένους.

3. Δεν αποκλείεται μια μικρή μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, ενδεχομένως κατά μία ποσοστιαία μονάδα (στο 23%).

Το μέτρο της μείωσης των εισφορών είναι επωφελές για τις μεγάλες επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, καθώς μειώνονται σημαντικά οι εργοδοτικές εισφορές και αυξάνονται σημαντικά τα κέρδη της επιχείρησης. Για τις μικρότερες επιχειρήσεις, όμως, αυξάνονται μεν τα φορολογικά κέρδη, αλλά στο τέλος της ημέρας ο τελικός φόρος δεν μειώνεται σημαντικά.

Δείτε επίσης: Μέχρι και σε γέφυρα έκραξαν τον Βορίδη οι οπαδοί του ΠΑΟΚ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ