Ποιες είναι οι αλλαγές στην παροχή ασφαλιστικής κάλυψης

Must Read

Τους όρους υπό τους οποίους, με βάση τον «νόμο Βρούτση», μπορούν οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ και οι άνεργοι να λαμβάνουν ή να ανανεώνουν την ασφαλιστική ικανότητα τους και να δικαιούνται παροχές Υγείας, παρουσιάζει νεότερη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

  • Toυ Νάσου Χατζητσάκου

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για τη χορήγηση ή ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας από τον ΕΦΚΑ στους μισθωτούς, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αγρότες και στους ανέργους, προβλέπονται τα εξής:

1) Στους μισθωτούς εφεξής χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 50 ημερών ασφάλισης (αντί 70) είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2019), είτε κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.
2) Στους μη μισθωτούς χορηγείται με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 2 μηνών ασφάλισης (αντί 3) κατά το 2019 ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία προσέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και εφόσον έχουν καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές για τα έτη 2017-2018 και τις ελάχιστες για το 2019. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής, αυτή πρέπει να έχει εξοφληθεί ή να έχει ρυθμιστεί και να τηρείται η εξόφληση των δόσεων.
3) Στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ», της Ν/Ζ Περάματος και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, στους αναβάτες ιπποδρομιών, στους μαθητευόμενους αναβάτες και στους προπονητές δρομώνων ίππων, χορηγούνται παροχές ασθένειας σε είδος για τους ίδιους και τα μέλη οικογενείας τους, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης ημερών ασφάλισης.

Δείτε επίσης: Οι τράπεζες βάζουν «τρικλοποδιά» στην προστασία της πρώτης κατοικίας

4) Στους ασφαλισμένους των πρώην ΟΑΕΕ, πρώην ΕΤΑΑ και πρώην ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας ή συνεχίζουν και οι οφειλές τους αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ταυτόχρονα δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο φορέα, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές σε είδος παρατείνεται έως 28 Φεβρουαρίου 2021.
5) Για τους ανέργους άνω των 29 και έως 55 ετών, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος παρατείνεται έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.
6) Στους άνεργους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ ηλικίας άνω των 30 και έως 67 ετών, που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους και παραμένουν ανασφάλιστοι, η κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος παρατείνεται έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.
7) Στους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ που έχουν οφειλές από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα εφόσον έχει εκδοθεί απόφαση από τις αρμόδιες επιτροπές οικονομικής αδυναμίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This