Η Ελλάδα μετατρέπεται σε «φορολογικό παράδεισο» για προσέλκυση ξένων πολυεκατομμυριούχων!

Must Read

Έως 20.000 νέους «φορολογικούς κατοίκους» στοχεύει να προσελκύσει η κυβέρνηση, με το σχέδιο εναλλακτικής φορολόγησης εισοδήματος αλλοδαπής προέλευσης φυσικών προσώπων, που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα

Πρόκειται για ένα νέο φορολογικό εργαλείο, που ενεργοποιήθηκε πρόσφατα και έχει σκοπό να προσελκύσει τους λεγόμενους «Ultra High Net Worth Individuals», καθώς η χώρα μας μπήκε και επίσημα στο κλαμπ των κρατών που προσφέρουν το καθεστώς «non dom».

Tα προγράμματα «non dom» απευθύνονται σε φορολογουμένους οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι για φορολογικούς σκοπούς σε μία χώρα, αλλά λόγω της έλλειψης επαρκούς σύνδεσης με αυτή τη χώρα, πέραν της απλής φυσικής τους παραμονής -π.χ., γιατί η προέλευσή τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία, οι επαγγελματικές δραστηριότητες κ.λπ. βρίσκονται ανά την υφήλιο-, το κράτος επιλέγει να μη φορολογήσει το παγκόσμιο εισόδημά τους, με σκοπό να δρέψει τα έμμεσα οφέλη από την εγκατεστημένη παρουσία τους σε αυτό.

Για να απολαμβάνει κάποιος τα φορολογικά αυτά οφέλη, θα πρέπει να καταβάλλει ετησίως έναν φόρο της τάξης των 100.000 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να φαντάζει μεγάλο, αλλά για τις οικονομικές επιφάνειες στις οποίες απευθύνεται είναι ιδιαίτερα συμφέρον, δεδομένου του οικονομικού οφέλους που φέρνει. Δεδομένου, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει φορολογική κλίμακα και το ποσό του φόρου είναι σταθερό ανεξαρτήτως εισοδήματος, όσο μεγαλύτερη είναι η περιουσία τόσο αυξάνεται το όφελος.

Επιπλέον, προϋπόθεση είναι οι συμμετέχοντες να μην έχουν φορολογηθεί στην εκάστοτε χώρα τα τελευταία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για άτομα που έχουν παγκόσμιο εισόδημα σε άλλες χώρες, αλλά επιλέγουν τη χώρα που προσφέρει το πρόγραμμα «non dom» για τη διαμονή τους.

Οι προϋποθέσεις για την Ελλάδα

Όσοι ενδιαφέρονται να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα, θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Να πραγματοποιήσουν επένδυση 500.000 ευρώ (εντός τριών ετών από τη στιγμή που κάνουν την αίτηση) στην ελληνική οικονομία. Η εν λόγω επένδυση μπορεί να γίνει είτε σε άυλους τίτλους (π.χ. μετοχές εταιριών, ομόλογα, κ.λπ.), είτε στην πραγματική οικονομία (ακίνητα, επιχειρήσεις, κ.λπ.).
  • Να μην ήταν φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας τα προηγούµενα επτά από τα οκτώ έτη, πριν από τη µεταφορά της φορολογικής κατοικίας τους στην Ελλάδα.
  • Να πληρώνουν φόρο 100.000 ευρώ ετησίως και επιπλέον 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους, ανεξαρτήτως περιουσίας και εισοδημάτων.

Εφόσον πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, οι ενδιαφερόμενοι κάνουν τη σχετική αίτηση και γίνονται «φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος», χωρίς να φορολογούνται για τα παγκόσμια εισοδήματά τους και την περιουσία τους, ενώ θα μπορούν να διατηρούν το καθεστώς αυτό έως 15 χρόνια, πληρώνοντας 100.000 ευρώ τον χρόνο.

Τα πλεονεκτήματα

Όπως αναφέρουν φορολογικοί παράγοντες, η υιοθέτηση ενός αντιστοίχου προγράμματος «non dom» από την Ελλάδα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τη χώρα, εφόσον, βέβαια, επικοινωνηθεί σωστά στο εξωτερικό, ιδανικά μέσω των πρεσβειών. Όπως εξηγούν, μπορεί το εν λόγω πρόγραμμα να απευθύνεται σαφώς σε περιορισμένο αριθμό ατόμων, όμως, όσοι το αξιοποιήσουν, θα καταβάλλουν χρήματα σε ετήσια βάση. Δηλαδή, αν κάποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα για 10 χρόνια, θα πληρώσει συνολικά 1.000.000 ευρώ.

Επιπλέον, τονίζουν ότι ο «πήχης» των 500.000 ευρώ σε επενδύσεις δεν είναι απαγορευτικός, γεγονός που σημαίνει ότι δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε δισεκατομμυριούχους, αλλά σε μια σαφώς μεγαλύτερη δεξαμενή πλουσίων. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το γεγονός ότι η επένδυση αυτή μπορεί να φέρει υψηλές αποδόσεις, ουσιαστικά πληρώνει από μόνη της ένα σημαντικό κομμάτι του ετήσιου φόρου των 100.000 ευρώ.

Έτσι, εκτιμούν ότι -υπό συνθήκες- το ελληνικό «non dom» μπορεί να προσελκύσει ακόμη και 20.000 άτομα, τα οποία μεταφράζονται σε αρχική επένδυση 10 δισ. ευρώ, αλλά και ετήσιους φόρους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, ενισχύοντας σημαντικά την ελληνική οικονομία.

Διαβάστε επίσης: 

Συγκρότηση επιτροπών για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει παρέμβαση τον Μάρτιο, με διάταξη που θα συμπεριληφθεί στην κωδικοποίηση των πάσης φύσεως κυρώσεων για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Πρόκειται για τη συγκρότηση ειδικών Επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Διαφορών, με τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει το stock των εκκρεμών υποθέσεων στα φορολογικά δικαστήρια, που κατά κάποιες πηγές φτάνουν στις 25.000.

Το βασικό κίνητρο είναι ότι αυτοί οι φορολογούμενοι -κυρίως επιχειρήσεις- δεν θα χρειαστεί να περιμένουν για 2 ή 3 χρόνια προκειμένου να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους, έχοντας πάνω από το κεφάλι τους τον… πέλεκυ των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι εξετάζονται κι άλλου είδους κίνητρα, έτσι ώστε οι εν λόγω φορολογούμενοι να επιλέξουν την εξωδικαστική διευθέτηση της υπόθεσής τους, έστω με ένα τίμημα.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο καταρτίζει το οικονομικό επιτελείο, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται τα κίνητρα για τη διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος, ο αρμόδιος υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, διάταξη νόμου με την οποία θα ιδρύονται ειδικές επιτροπές επίλυσης φορολογικών διαφορών με διοικητικό τρόπο.

Αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για «κίνητρα» διοικητικής επίλυσης, σημειώνοντας, κατηγορηματικά όμως, πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για μια νέου τύπου «περαίωση» ή χαριστικές ρυθμίσεις.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πάντως, προσβλέπει μέσω αυτού να βάλει στο ταμείο του Δημοσίου πρόσθετα έσοδα της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This