Παρασκευή 7/5/2021

Θύμα του κορωνοϊού και το ΑΕΠ: Έως 0,7% το πλήγμα από τις επιπτώσεις της επιδημίας!

«Φρένο» στο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας βάζει ο κορωνοϊός, καθώς το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ το 2020 θα μπορούσαν να είναι από 0,3 έως και 0,7 μονάδες φέτος!

Το ΕΔΣ θέτει ως κεντρικό σενάριο την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,54% φέτος (σενάριο βάσης έναντι 2,8% που εκτιμά ο Προϋπολογισμός). Η εν λόγω επίδοση μειώνεται σε 2,21% (σενάριο 1) και 1,88% (σενάριο 2). Ωστόσο, στο κείμενο υπάρχει και τρίτη εκδοχή. Όπως αναφέρεται, «σε περίπτωση που η επιδημία πάρει διαστάσεις, θα προκληθεί “δομική αλλαγή” στο υπόδειγμα, η οποία, προς το παρόν, είναι δύσκολο να προβλεφθεί».

Επίσης εκτιμάται ότι «η κρίση μπορεί να πλήξει, επιπλέον, ενδογενώς την ελληνική οικονομία βάσει τουλάχιστον δύο διαύλων: 
α) επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών λόγω μείωσης των τουριστικών εισπράξεων, μείωσης των εισπράξεων από θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές κ.λπ. και 
β) λόγω αρνητικής επίπτωσης στην ιδιωτική κατανάλωση (κλάδος εστίασης, διασκέδαση και ψυχαγωγία, οικοδομή, κ.λπ.)».

Σύμφωνα με το ΕΔΣ «με βάση αυτές τις αρνητικές εκτιμήσεις φαίνεται ότι απομακρυνόμαστε, πιθανώς σημαντικά, από τον στόχο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2020, γεγονός που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αναζητηθούν “μαξιλάρια” για τον Προϋπολογισμό, για τυχόν έκτακτες δαπάνες (π.χ. στον τομέα της υγείας), όπως πιθανώς αξιοποίηση μέρους των ταμειακών αποθεμάτων ασφαλείας (cash buffers), αλλά και έγκαιρη συνεννόηση με τους θεσμούς για συμφωνία ρήτρας διαφυγής (escape clause), ώστε μία ελεγχόμενη απόκλιση από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ να μην οδηγήσει σε περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία θα επιδεινώσουν περαιτέρω τη μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και θα ανακόψουν τη θετική δυναμική των τελευταίων ετών».

Έτοιμη να λάβει συγκεκριμένα μέτρα η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για κάθε σενάριο επιπτώσεων από τη μετάδοση του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ενημερώνοντας την Τρίτη 03/03 την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Αναφερόμενος στην «ασύμμετρη απειλή» που αποτελεί για την παγκόσμια, ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία η μετάδοση του κορωνοϊού, είπε ότι οι επιπτώσεις του θα είναι αντικείμενο της σημερινής, έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup σε τηλεδιάσκεψη με διευρυμένη βάση «για να αποτιμηθεί η κατάσταση και να αναληφθούν οι αναγκαίες δράσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».

Διαβάστε επίσης: Έρχεται πακέτο μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις που πρόκειται να πληγούν λόγω κορωνοϊού

«Εμείς, ως υπουργείο Οικονομικών, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προνοητικότητα. Εξετάζουμε τις επιπτώσεις του προβλήματος, μελετάμε τα εναλλακτικά σενάρια και έχουμε συγκεκριμένα μέτρα για κάθε σενάριο, συνεκτιμώντας και τη δυνατότητα υλοποίησης κάποιων εξ αυτών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», βεβαίωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Συμπλήρωσε δε: «Συμμετέχουμε σε διαβουλεύσεις και υποστηρίζουμε τη λήψη συντονισμένης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, ανάλογα με το μέγεθος και την εξέλιξη της εξάπλωσής του». Όπως είπε «συντονίζουμε τις επαφές μας με εκπροσώπους της οικονομίας που επηρεάζονται ή πιθανόν να επηρεαστούν, για να αναληφθούν κατάλληλες δράσεις».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ