Σαφάρι του υπ. Οικονομικών για όσους νοικιάζουν «μαύρα» τα ακίνητά τους, μέσω Airbnb – Εφοριακοί παριστάνουν τους πελάτες

Must Read

Στο… κυνήγι όσων νοικιάζουν το ακίνητό τους μέσα από πλατφόρμες τύπου Airbnb, αλλά «ξεχνούν» να το δηλώσουν στην εφορία έχει πάρει το υπουργείο Οικονομικών. Τον τελευταίο καιρό οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί και τα πρόστιμα είναι μεγάλα και φτάνουν από 30.000-100.000 ευρώ για τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου, ενώ πιο μαλακά πέφτουν  φυσικά ή νομικά πρόσωπα που νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων και δεν τα δηλώνουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Για αυτούς ο «πέλεκυς» προβλέπει πρόστιμα από 5.000-30.000 ευρώ.

Η τακτική των εφοριακών για να αποκαλύψουν αυτούς που φοροδιαφεύγουν είναι ανάλογη με αυτή που εφαρμόζουν στα καταστήματα που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές. Κάνουν δηλαδή τους πελάτες. δηλαδή παριστάνουν οι ίδιοι τους πελάτες.

Συγκεκριμένα, οι εφοριακοί κλείνουν ένα δωμάτιο για μια-δυο ημέρες και στη συνέχεια, πραγματοποιώντας διασταυρώσεις, διαπιστώνουν αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που μίσθωσαν το έχει δηλώσει στην πλατφόρμα της Εφορίας και φυσικά αν εμφανίζει με ακρίβεια τα ενοίκια που εισπράττει.

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα χρήματα που απέκτησαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση και την τουριστική εκμετάλλευση των ακινήτων τους, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα και πρόσθετους φόρους!

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε «φορολογικό παράδεισο» για προσέλκυση ξένων πολυεκατομμυριούχων!

Σχεδόν 30.000 σπίτια χωρίς Αριθμό Μητρώου Ακινήτων

Η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, που ξεκίνησε από το Κέντρο της Αθήνας (Κουκάκι, Μεταξουργείο, Κεραμεικός, Ιλίσια, Μετς), έχει κατακτήσει όλη τη χώρα. Το έξτρα εισόδημα που μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης, ο οποίος ενοικιάζει το σπίτι του μέσω Airbnb ή μέσω άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ξεπερνά τα 500-600 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διαχειριστών Ακινήτων, από τα περίπου 90.000 και πλέον σπίτια που βρίσκονται στην πλατφόρμα Airbnb, σχεδόν 30.000 υπολογίζεται ότι δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων. Όμως και οι διασταυρώσεις που διενήργησε πρόσφατα η ΑΑΔΕ, αποκάλυψαν ότι περίπου 20.000 ιδιοκτησίες δεν είχαν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Με την εφαρμογή των νέων μέτρων και την ενίσχυση των ελέγχων στα ακίνητα που βρίσκονται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να βάλει στα ταμεία του τουλάχιστον 60.000.000 ευρώ το 2020.

Πολύ σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αναμένεται να εγκατασταθεί και ένα λογισμικό το οποίο θα ελέγχει τις διαδικτυακές πλατφόρμες και θα διασταυρώνει τα στοιχεία του ακινήτου που διατίθεται για βραχύβια μίσθωση, με τα δεδομένα του TAXISnet.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This