Κυριακή 13/6/2021

Τα 10 «ΠΡΕΠΕΙ» στις αιτήσεις ώστε να πάρετε το επίδομα παιδιού – Τι χρειάζεται να προσέξετε

Άνοιξε χθες η διαδικτυακή πλατφόρμα υποβολής των αιτημάτων Α21 για το επίδομα παιδιού του 2020 και σήμερα η «δημοκρατία» παρουσιάζει 10 σημεία «SOS» που πρέπει, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΠΕΚΑ, να γνωρίζουν όσοι θα προχωρήσουν σε αιτήσεις, για να μην αντιμετωπίσουν απρόοπτα προβλήματα.

Οι δικαιούχοι, παρόλο που δεν έχουν υποβάλει τη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το 2019 (έντυπο Ε1), μπορούν να κάνουν την αίτηση στην ΗΔΙΚΑ (idika.gr) ή στον ιστότοπο του ΟΠΕΚΑ (opeka.gr), με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης για το TAXISnet.

Για τη χορήγηση της δόσης του α’ διμήνου 2020 θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2018. Η δόση αυτή θα καταβληθεί την Τρίτη 31 Μαρτίου, σε όσους θα έχουν υποβάλει αίτηση έως τα μέσα του μήνα. Το ποσό του επιδόματος θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2020 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2018.

Οι αιτήσεις Α21 για το Επίδομα Παιδιού 2020, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλονται έως τις 15 Ιανουαρίου 2021. Τα δικαιούμενα ποσά θα καταβάλλονται αναδρομικά.

Διαβάστε επίσης: Μέτρα από το ΥΠΟΙΚ για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον θανατηφόρο ιό!

Επίσης όσοι και όσες υποβάλουν αιτήσεις Α21, θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Οι ΑΜΚΑ των μελών της οικογένειας που καταχωρούνται στην αίτηση πρέπει να είναι έγκυροι. Υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικού ελέγχου στον ιστότοπο www.amka.gr.
  2. Οι φοιτητές των ΑΕΙ-ΤΕΙ και λοιπών Σχολών Δημοσίου πρέπει να έχουν φοιτητικές ταυτότητες (πάσο) σε ισχύ.
  3. Οι φοιτητές που μετεγγράφηκαν εντός του 2020, πρέπει να έχουν επιπλέον διαθέσιμο τον αριθμό της ακαδημαϊκής ταυτότητας (πάσου), που είχαν πριν από τη μεταγραφή τους.
  4. Για τα εξαρτώμενα τέκνα που το έτος 2020 είναι 19 ετών (έτος γέννησης 2001) και είναι μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι δικαιούχοι πρέπει να καταχωρούν τον αριθμό μητρώου μαθητή και τον αριθμό μητρώου του σχολείου όπου φοιτά.
  5. Στις περιπτώσεις που τα δηλωθέντα στοιχεία δεν διασταυρώνονται, θα τους ζητηθεί η ηλεκτρονική επισύναψη πρόσφατης βεβαίωσης σπουδών στην αίτηση Α21.
  6. Τα εξαρτώμενα τέκνα άνω των 18 ετών, που είναι σπουδαστές ΙΕΚ, κολεγίων ή της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης που δεν έχουν πάσο, πρέπει να έχουν πρόσφατες βεβαιώσεις σπουδών (να έχουν εκδοθεί εντός του 2020) από τις σχολές φοίτησής τους.
  7. Στις περιπτώσεις αυτές, στις οποίες τα δηλωθέντα στοιχεία δεν διασταυρώνονται ως προς την ακρίβειά τους, θα ζητηθεί η ηλεκτρονική επισύναψη ή καταχώρηση στοιχείων της βεβαίωσης στην αίτηση Α21.
  8. Στις περιπτώσεις εν διαστάσει γονέων που διεκδικούν και οι δύο, για τα ίδια εξαρτώμενα τέκνα, το επίδομα παιδιού, είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική επισύναψη της δικαστικής απόφασης ή τυχόν ιδιωτικού συμφωνητικού ρύθμισης της επιμέλειας των τέκνων.
  9. Στις αιτήσεις που αυτά υπάρχουν επισυναπτόμενα, η έγκριση γίνεται μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών και στη συνέχεια ακολουθεί η πληρωμή.
  10. Πριν από κάθε πληρωμή γίνεται επανέλεγχος των εισοδημάτων, με βάση τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε1 όλων των μελών της οικογένειας που συμμετέχουν στο Α21 και το επίδομα επανυπολογίζεται.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ