Τετάρτη 23/6/2021

«Μαύρη Δευτέρα» για τα Χρηματιστήρια του πλανήτη! Το ελληνικό Χ.Α. άνοιξε με -13%

Η βουτιά στα χρηματιστήρια του κόσμου λόγω κορωνοϊού, αλλά και κόντρας για το πετρέλαιο, συμπαρέσυρε και το δικό μας Χρηματιστήριο Αθηνών, που άνοιξε με περίπου -14%.

Παράλληλα, οι τράπεζες βυθίστηκαν έως και άνω του 30%, ενώ όλο το ταμπλό είναι στο «κόκκινο», ακολουθώντας το sell-off που κλυδωνίζει τις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, οι τιμές των μετοχών στην Ελλάδα καταγράφουν ελεύθερη πτώση από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ και οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

Αρχικά, η αγορά υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων, με πτώση 13% και, κατά συνέπεια, βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018! O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώθηκε στις 610,81 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 10,80%.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχωρεί κατά περίπου 5 δισ. σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ταυτόχρονα, η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 9,97 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 10,11%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 11,33%.

Όσο για τις ευρωπαϊκές μετοχές, κατέγραψαν, επίσης, ελεύθερη πτώση στο ξεκίνημα των συναλλαγών, με τον δείκτη αναφοράς STOXX 600 να κινείται σε περιοχή «bear market», δηλαδή έντονα πτωτικής αγοράς.

* Η κόντρα στην οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα είναι μεταξύ Ρωσίας και Σουηδικής Αραβίας και δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της συμμαχίας τους, που οδηγεί στην κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.

Οι δύο μεγάλες υπερδυνάμεις του πετρελαίου απέτυχαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους στη Βιέννη. Η Σαουδική Αραβία ως άτυπη επικεφαλής του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) επιδίωκε την περικοπή της παραγωγής πετρελαίου, αλλά η Ρωσία της αρνήθηκε. Έτσι, οι Σαουδάραβες ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν τις τιμές του πετρελαίου και θα αυξήσουν την παραγωγή αργού από τον επόμενο μήνα. Ως εκ τούτου, οι παραγωγοί πετρελαίου με υψηλά κόστη, όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ, θα αντιμετωπίσουν πόλεμο τιμών.

Μάλιστα, μόλις πριν από λίγο αναφέρθηκε ότι οι τιμές πετρελαίου οδεύουν σήμερα προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, χάνοντας το 1/4 της αξίας τους!

Δείτε επίσης: Δήμαρχος Πύργου: «Ορισμένοι δεν πειθαρχούν στην καραντίνα, αλλά κυκλοφορούν!»

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ