Το Eurogroup αποφάσισε σημαντικές ελαφρύνσεις για την Ελλάδα! (video)

Must Read

Νίκη σε όλα τα μέτωπα για την Ελλάδα, καθώς, με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στο χθεσινό -απολύτως επιτυχημένο για τη χώρα μας- Eurogroup, έρχονται σημαντικότατες δημοσιονομικές ελαφρύνσεις.

Όχι μόνο πέτυχε να μειώσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, αλλά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατάφερε στο χθεσινό Eurogroup να εξασφαλίσει, για λογαριασμό της Ελλάδας, να μη μετράνε στο τελικό πρωτογενές αποτέλεσμα για τη χώρα μας ούτε οι δαπάνες αντιμετώπισης του κορωνοϊού, αλλά ούτε και οι δαπάνες αντιμετώπισης του μεταναστευτικού!

Βέβαια, το γεγονός πως όλα αυτά θα συμβούν για κάποιον εξαιρετικά δυσάρεστο λόγο (το σκηνικό κατάρρευσης στην παγκόσμια οικονομία), αυτό, ωστόσο, δεν μειώνει το γεγονός ότι η Ελλάδα, έστω προσωρινά, θα «ανασάνει» οικονομικά.

Συγκεκριμένα, κατόπιν αποφάσεων που ελήφθησαν στο χθεσινό Eurogroup δεν ισχύει, πλέον, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020. Το ανακοίνωσε επισήμως ο Χρήστος Σταϊκούρας, με βάση την απόφαση του Eurogroup, που ορίζει πως όλες, ανεξαιρέτως, οι χώρες θα λάβουν τα μέτρα και θα εφαρμόσουν με ευελιξία τους δημοσιονομικούς στόχους και κανόνες, λόγω της ύφεσης. Με την εμφατική αναφορά που διεκδίκησε και πέτυχε χθες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο τελικό ανακοινωθέν, η χώρα μας δεν κυνηγάει πλέον πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για εφέτος. Το πόσο, τελικώς, θα υποχωρήσει, εξαρτάται από την ύφεση στο προσεχές διάστημα, αλλά και τα μέχρι τώρα δεδομένα προοιωνίζονται μια μείωση του στόχου κατά σχεδόν 0,5% του ΑΕΠ ή 1 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, σε αυτό το μειωμένο πλεόνασμα που θα προκύψει, δεν θα μετράνε ούτε οι δαπάνες που κάνει η χώρα για τον κορωνοϊό. Για παράδειγμα, σήμερα ή αύριο ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιάννης Βρούτσης θα ανακοινώσουν έκτακτο βοήθημα για όσους δούλευαν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν δια νόμου.

Την περασμένη Τετάρτη σχεδιαζόταν να δοθούν από 500 ευρώ σε 200.000 εργαζόμενους ή 100 εκατ. ευρώ συνολικά. Την Παρασκευή έκλεισαν και οι ταβέρνες και το κόστος διπλασιάστηκε στα 200 εκατ. ευρώ. Την Κυριακή διατάχθηκε να μην ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία το Πάσχα και, από αύριο Τετάρτη, κλείνει και το λιανεμπόριο.

Αυξάνονται διαρκώς οι δικαιούχοι

Ο αριθμός των δικαιούχων και το συνολικό κόστος πολλαπλασιάζεται μέρα με τη μέρα, με συνέπεια να μειώνεται, όμως, και στα 400 ευρώ ή χαμηλότερα το «κατά κεφαλήν» επίδομα που θα μοιράσει η κυβέρνηση, για τις ημέρες διακοπής από την εργασία. Και στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες, το μέτρο θα επεκταθεί και σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω μεγάλης πτώσης του τζίρου, πέραν όσων έκλεισαν «δια νόμου».

Διαβάστε επίσης: Ο ιός «τσακίζει» τον τουρισμό! Η Ελλάδα θα χάσει περισσότερα από 7.000.000.000 ευρώ

Εκτός από τις δαπάνες για την Υγεία και την Απασχόληση, εξάλλου, από το πρωτογενές πλεόνασμα θα αφαιρούνται και οι κρατικές δαπάνες για τις μεταναστευτικές ροές.

Αν και, λόγω κορωνοϊού, δεν αναμενόταν να ασχοληθεί το Eurogroup με το ελληνικό αίτημα, ο υπουργός Οικονομικών το έθεσε λίγο πριν από το τέλος και πέτυχε να περιληφθεί και αυτό στις αποφάσεις. Και αν, πριν από ένα μήνα, το κέρδος αυτό σε δημοσιονομικό χώρο υπολογιζόταν σε περίπου 200 εκατ. ευρώ το χρόνο, μετά την έκταση και την ένταση των προκλήσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, το τελικό ποσό που απελευθερώνεται με τον τρόπο αυτό, μπορεί να αγγίζει ή να ξεπερνά και το μισό δισ. ευρώ, που το κερδίζει η χώρα σε μέτρα ελάφρυνσης -αντί να απαιτηθούν αντίστοιχα μέτρα λιτότητας.

  • Δείτε βίντεο με δηλώσεις του υπουργού:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This