Τετάρτη 23/6/2021

«Σιγή ασυρμάτου» από την… άφαντη Επιτροπή Ανταγωνισμού την ώρα που η οικονομία καταρρέει!

Εξοργιστικά ανύπαρκτη παραμένει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς οι Έλληνες, εφαρμόζοντας εξαντλητικά μέτρα έκτακτης ανάγκης, που δεν έχουν προηγούμενο, για να προστατεύσουν την υγεία τους, αιμορραγούν παράλληλα και οικονομικά.

Αυτή ακριβώς τη δύσκολη στιγμή ο πρόεδρος της επιτροπής Ιωάννης Λιανός μοιάζει να στέκεται απλός παρατηρητής των εξελίξεων, με έναν τρόπο που κάνει και τον πιο αδαή να απορεί αν γνωρίζει τις ευθύνες που έχει απέναντι στην αγορά και στους πολίτες, αλλά και τις δυνατότητες παρέμβασης που έχει η ίδια η Αρχή, στην οποία βρίσκεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο επικεφαλής. Το βέβαιο είναι πως η στάση του δεν συνάδει με το λαμπρό προφίλ του, αυτό του αναγνωρισμένου καθηγητή που επαναπατρίστηκε προκειμένου να προσφέρει στην Ελλάδα μέσα από τη διεθνή εμπειρία του.

Και πώς να συνάδει, όταν όλες αυτές τις μέρες, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για ανατιμήσεις και ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και άλλα προϊόντα, όπως τα τρόφιμα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού παραμένει ανύπαρκτη!

Μόλις το περασμένο Σάββατο ο κ. Λιανός αποφάσισε να δημοσιοποιήσει με δελτίο Τύπου το γεγονός πως απέστειλε χιλιάδες ερωτηματολόγια σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να απαντήσουν μέσα σε 10 μέρες, προκειμένου -λέει- η επιτροπή να ερευνήσει «εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εκκίνησης αυτεπάγγελτης έρευνας και την επιβολή μέτρων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της αναφορικά με αυξήσεις στις τιμές λιανικής υγειονομικού υλικού».

«Εξαφανίστηκαν» τα κλιμάκια

Δηλαδή, κ. Λιανέ, οι επιχειρήσεις θα απαντήσουν σε δέκα μέρες και εν συνεχεία θα αναλύσετε το υλικό και σε μερικές ακόμη μέρες ή και εβδομάδες θα λάβετε απόφαση για το εάν πρέπει να γίνει έρευνα;

Επομένως, εσείς σκοπεύετε να πάρετε την απόφαση, όταν θα έχει τελειώσει το μεγαλύτερο μέρος της υγειονομικής κρίσης. Πραγματικά, τι άλλο πρέπει να γίνει σε αυτή τη χώρα για να θεωρήσετε πως συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτεπάγγελτης έρευνας;

Τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο, με δική σας εντολή δόθηκε ένα σόου χολιγουντιανών διαστάσεων. Τότε οι υπάλληλοι της επιτροπής με εισαγγελική άδεια ανά χείρας έκαναν ταυτόχρονη έφοδο στις συστημικές τράπεζες για να διερευνήσουν εάν υπήρξαν εναρμονισμένες πρακτικές στις χρεώσεις που είχαν ανακοινώσει τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ ήταν ήδη γνωστό, και μάλιστα μήνες πριν, πως υπήρξαν εναρμονισμένες πρακτικές.

Εσείς ήσασταν αυτός που στείλατε τότε κλιμάκια 80 ατόμων για να βρουν… δήθεν στοιχεία στους χαρτοφύλακες των στελεχών των τραπεζών, ενώ στην πραγματικότητα είχε χαθεί το τρένο να ανακοπούν αυτές οι χρεώσεις. Πού είναι τώρα όλα αυτά τα πολυπληθή κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να κάνουν αντίστοιχες -αλλά ουσιαστικές αυτή τη φορά- έρευνες και να παράσχουν στους Έλληνες το αίσθημα της ασφάλειας;

Δείτε επίσης: Απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό

Θυμάστε, κ. Λιανέ, πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει περισσότερες αρμοδιότητες κι από εκείνες του ανακριτή; Θυμάστε πως με το άρθρο 11 του νόμου 3959/2011 της αναγνωρίστηκε αρμοδιότητα κανονιστικής παρέμβασης σε κλάδους της οικονομίας; Θυμάστε πως έχει την ευθύνη να ελέγχει, να διαπιστώνει και, όταν χρειάζεται, να επιβάλλει κυρώσεις σε περιπτώσεις παράβασης; Κι αν θυμάστε, πού είστε;

Ακόμη και η ανακοίνωση για τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού αυτό το δύσκολο διάστημα μοιάζει περιττή. Προφανώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας στο κτίριο όπου στεγάζεται. Είναι, όμως, από τις πλέον οργανωμένες μηχανογραφικά υπηρεσίες στη χώρα μας, με δυνατότητα να λειτουργεί, αποκλειστικώς, με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ας κάνει, λοιπόν, επιτέλους τη δουλειά της!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ