«Έπεσαν» τα πρώτα πρόστιμα από το υπουργείο Ανάπτυξης για αισχροκέρδεια

Must Read

Στην «φάκα» της Οικονομικής Αστυνομίας και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίας και Προστασίας του Καταναλωτή έχουν αρχίσει να πιάνονται παράγοντες της αγοράς που αισχροκερδούν, εκμεταλλευόμενοι τον σκληρό αγώνα που δίνει η χώρα μας ενάντια στον κορωνοϊό.

Τα πρώτα «κρούσματα» αισχροκέρδειας που εντοπίστηκαν αφορούν μια φαρμακαποθήκη στην Αττική που αύξησε το περιθώριο κέρδους της και πρατήρια υγρών καυσίμων στην Κάρπαθο, τα οποία διατηρούσαν στα ύψη την τιμή του πετρελαίου, μην ακολουθώντας τις «πεσμένες» τιμές που έχουν διαμορφωθεί διεθνώς λόγω της πανδημίας.

Και στις δύο περιπτώσεις, αναμένεται να ανέλθει σε αρκετές χιλιάδες ευρώ το πρόστιμο που θα επιβληθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο έχει βάλει στόχο να πατάξει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ειδικά τώρα που εμφανίζονται σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα.

Δείτε επίσης: Άνοιξε με «βροχή» αιτήσεων η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η φαρμακαποθήκη είχε αυξήσει το περιθώριο κέρδους της στο 35%, από 20% που ήταν στις αρχές Φεβρουαρίου και πληροφορίες αναφέρουν πως το πρόστιμο θα φτάσει στις 50.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, στην Κάρπαθο τα μικτά κλιμάκια που έκαναν τους σχετικούς ελέγχους δεν βρέθηκαν μόνο μπροστά σε φαινόμενα αισχροκέρδειας, αλλά και στην ύπαρξη ενός «καρτέλ» που είχαν δημιουργήσει τρία πρατήρια καυσίμων. Συγκεκριμένα, τρεις πρατηριούχοι του νησιού διατηρούσαν την τιμή της απλής αμόλυβδης πάνω απ’ το 1,90 ευρώ το λίτρο, δηλαδή δεν την είχαν κατεβάσει εναρμονιζόμενοι με την πρόσφατη κατακόρυφη υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

864 καταγγελίες πολιτών στο 1110 για αισχροκέρδεια

Μεγάλη συνεχίζει να είναι η ανταπόκριση των πολιτών στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει  η Περιφέρεια Αττικής και ο ΙΣΑ να θέσουν σε λειτουργία το τετραψήφιο Τηλεφωνικό Κέντρο 1110. Από την πρώτη στιγμή που ενεργοποιήθηκε μέχρι σήμερα το απόγευμα οι ενδιαφερόμενοι που έχουν απευθυνθεί σε αυτό ξεπερνούν τους 21.607.

Οι πολίτες απευθυνόμενοι στο 1110 έχουν τη δυνατότητα, χωρίς καμία χρέωση, να καταγγέλλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, να ζητούν βοήθεια και ενημέρωση για τον κορωνοϊό και να αναφέρουν περιπτώσεις μοναχικών πολιτών που θέλουν υποστήριξη.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά,  ένας στους δύο πολίτες (48%) απευθύνεται στον τετραψήφιο αριθμό 1110 προκειμένου να ζητήσει πληροφορίες για ιατρικά θέματα. Επιπλέον ένα 7% ζητά οδηγίες για ψυχολογική υποστήριξη, ενώ το 41% απευθύνεται στο τηλεφωνικό κέντρο για θέματα κοινωνικής παρέμβασης.  Τέλος 3,8% (870 άτομα) καταγγέλλει φαινόμενα αισχροκέρδειας,

Όπως φαίνεται από τη στατιστική ανάλυση του προφίλ των πολιτών οι 6 στις δέκα είναι γυναίκες (59%) και οι 4 στους δέκα, άνδρες (41%). Σε επίπεδο γεωγραφικής ανάπτυξης οι επικοινωνίες έγιναν στο μεγαλύτερο ποσοστό από την Αττική 86% και αμέσως μετά ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 3%.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This