Σάββατο, 27 Μαΐου 2023

Υπογράφουμε λευκή επιταγή στον Ερντογάν

Η κυβέρνηση υποστηρίζει για τη θέση του γεν. γραμματέα στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ) τον δολοφόνο των εθνικών συμφερόντων στο Αιγαίο

Συντάκτης: Newsroom

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τις παραμονές των πολύ δύσκολων εκλογών και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, προέβη σε μια άκρως παρακινδυνευμένη και αχρείαστη για τα εθνικά συμφέροντα κίνηση συμβιβασμού με τον Ταγίπ Ερντογάν, «ανταλλάσσοντας» τη στήριξη της Τουρκίας στην υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επόμενη διετία, με τη στήριξη της Ελλάδας στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΙΜΟ (Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας) για την επόμενη τετραετία.

Πρόκειται για έναν απολύτως άνισο και ετεροβαρή σε βάρος της Ελλάδας «συμψηφισμό» υποψηφιοτήτων σε διεθνείς οργανισμούς, με την Τουρκία να εδραιώνει τις θέσεις της, ανεξαρτήτως της θετικής ή αρνητικής πορείας της υποψηφιότητάς της στην προεδρία του ΙΜΟ.

Και τούτο διότι από το 2010 επισήμως και νομίμως -χωρίς καμιά αντίδραση της Ελλάδας- η Τουρκία έχει κατοχυρώσει στον ΙΜΟ τον τουρκικό νόμο 24611/12 Δεκεμβρίου 2001, με τον οποίο το μισό Αιγαίο και η μισή βόρεια Κύπρος αποτελούν περιοχή έρευνας και διάσωσης της Άγκυρας για θαλάσσια ατυχήματα (SAR).

Στις 12 Δεκεμβρίου 2001 η τουρκική εθνοσυνέλευση ψήφισε τον νόμο 24611, ο οποίος καθορίζει αυθαιρέτως ότι το μισό Αιγαίο (από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά μέχρι τη βόρεια Κύπρο) είναι η περιοχή θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης της Άγκυρας. Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν αντέδρασαν και προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καλυφθούν πίσω από το ασθενές επιχείρημα ότι για τα αεροπορικά ατυχήματα, ο αρμόδιος Οργανισμός Αεροναυτιλίας (ΙCΑΟ) έχει δώσει την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης στο FIR Αθηνών στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι ο ΙCAΟ αρνείται να συμπεριλάβει το FIR Αθηνών ως περιοχή ευθύνης της Αθήνας για τα θαλάσσια ατυχήματα…

Έτσι, το 2010, έπειτα από σχετικές ενέργειες της Τουρκίας (σ.σ.: δυστυχώς επί ελληνικής προεδρίας στον ΙΜΟ), η Τουρκία κατοχύρωσε στον ΙΜΟ τον τουρκικό νόμο για SAR, ο οποίος καταχωρίστηκε επισήμως στο διεθνές εγχειρίδιο Global Sar Plan του ΙΜΟ (σελ. 300).

Οι ελληνικές κυβερνήσεις της περιόδου εκείνης και πάλι δεν αντέδρασαν, προσθέτοντας ένα ακόμα ανοιχτό θέμα στον μακρύ κατάλογο των τουρκικών διεκδικήσεων και αυξάνοντας επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο, κάθε φορά που η Ελλάδα επιχειρεί θαλάσσια έρευνα και διάσωση ανατολικά της μέσης του Αιγαίου.

Η Τουρκία αντιδρά αστραπιαία και εμπράκτως σε οποιαδήποτε «απόπειρα» της Ελλάδας να εκτελέσει θαλάσσια έρευνα και διάσωση (SAR) στο ανατολικό Αιγαίο – κατά κύριο λόγο στην περιοχή Ρόδου/Καστελόριζου και στις σχετικές πανομοιότυπες τουρκικές διεθνείς αγγελίες αναφέρει: «…Η περιοχή έρευνας και διάσωσης (σ.σ.: στην οποία αναφέρεται η Ελλάδα) κείται στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Αγκυρας, η οποία έχει δηλωθεί στον ΙΜΟ και έχει καταχωριστεί στο Global Sar Plan. Για τους λόγους αυτούς, όλα τα μέσα (πλοιάρια, ελικόπτερα κλπ.) που εκτελούν έρευνα και διάσωση στην περιοχή αυτή θα συντονίζονται με τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές».

Σημειώνεται ακόμα ότι σε κανένα σημείο της Σύμβασης του Αμβούργου 1979 του ΙΜΟ (αποκλειστικά υπεύθυνου για θαλάσσια ατυχήματα) δεν αναφέρεται ότι μια χώρα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση άλλης χώρας για να ορίσει περιοχή θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης. Και τούτο διότι η σύμβαση επιτρέπει, σε περίπτωση μη συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, «κάθε χώρα μπορεί να ορίσει τη δική της περιοχή με γνώμονα την αποτελεσματική έρευνα και διάσωση». Κάτι που ουδέποτε εκμεταλλεύτηκε η Ελλάδα υπέρ αυτής στο Αιγαίο…

Η κατοχυρωμένη στον ΙΜΟ τουρκική περιοχή θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης (SAR) μέχρι τη μέση του Αιγαίου περιπλέκει ακόμα περισσότερο το θέμα της οριοθέτησης ΥΦ/ΑΟΖ στο Αιγαίο. Και τούτο διότι δεν μπορεί η ελληνική ΥΦ/ΑΟΖ ανατολικά του 25ου μεσημβρινού να επικαλύπτεται από την τουρκική περιοχή θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης, με πιθανότερη εξέλιξη το οποιοδήποτε διεθνές δικαστήριο να καλέσει τις δύο χώρες να κάνουν μόνες τους τη «μοιρασιά», δηλαδή να στερηθεί η Ελλάδα μεγάλα τμήματα της ΥΦ/ΑΟΖ που της ανήκει.

Στην περίπτωση που η Τουρκία με την εκπεφρασμένη δημοσίως υποστήριξη της Ελλάδας αναλάβει για μια τετραετία τη διεύθυνση του ΙΜΟ, ουδείς σώφρων μπορεί να πιστεύει ότι η Τουρκία… θα εργαστεί υπέρ των ελληνικών συμφερόντων στον ΙΜΟ και της αποκατάστασης των αδικιών και παρανομιών.

Αλλά και στην περίπτωση που η Τουρκία δεν αναλάβει την προεδρία του ΙΜΟ είναι και πάλι ωφελημένη έναντι της Ελλάδας, διότι η επίσημη ελληνική υποστήριξη της Τουρκίας στον ΙΜΟ ερμηνεύεται ως συμφωνία και αποδοχή των τουρκικών θέσεων μέσα στον ΙΜΟ.

Ετσι παρουσιάζεται το μοναδικό διεθνές παράδοξο (για ρεκόρ Γκίνες), μια χώρα (η Ελλάδα) να υποστηρίζει με χέρια και με πόδια την υποψηφιότητα άλλης χώρας (της Τουρκίας) στην ηγεσία διεθνούς οργανισμού (του ΙΜΟ), η οποία έχει δράσει και θα δρα συστηματικώς εναντίον των ελληνικών συμφερόντων.

Ο αντίλογος ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για δύο χρόνια είναι δευτερεύουσας σημασίας διπλωματική κίνηση, διότι η Ελλάδα για έναν και μόνο μήνα τον χρόνο θα έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας (σ.σ.: χρόνος ελάχιστος για να καταδικαστούν ή να ανατραπούν οι τουρκικές παράνομες ενέργειες σε Ελλάδα και Κύπρο), ενώ η Ελλάδα απέναντί της, σε οποιαδήποτε κίνησή της, θα βρίσκει τη Ρωσία (μόνιμο μέλος του Σ.Α.), χώρια το πώς θα αντιμετωπίσουν η Μόσχα και οι προσκείμενες σε αυτήν χώρες την ελληνική υποψηφιότητα…

Αλλά, σε προεκλογική περίοδο, «μάζευε και ρώγες» εφήμερου κομματικού θαυμασμού

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τον θριαμβευτικό «αέρα» των 99.652 σταυρών ο κυκλοφορεί ο Δένδιας!

«99.652 ευχαριστώ σε όσους με τίμησαν με τον σταυρό προτίμησής τους», έγραψε σήμερα στο...

«Θύμα» γνωστών Ρώσων φαρσέρ ο Κώστας Μπακογιάννης!

Γνωστοί Ρώσοι φαρσέρ που υποδύονται πολιτικούς και κάνουν βιντεοκλήσεις/συνεντεύξεις εντός κι εκτός Ρωσίας, έπιασαν...

Σε κατάσταση πανικού ο Ανδρουλάκης από το «τσουνάμι» αντιδράσεων υπέρ Καστανίδη!

Η θύελλα που ξεσηκώθηκε από το πουθενά στο ΠΑΣΟΚ μετά την απόφαση του Νίκου...

Διαδικτυακό ξέσπασμα για την «έξωση» Καστανίδη: «Πολιτικός νάνος» ο Ανδρουλάκης «δεν σέβεται την επιλογή...

Ενόσω αναμένεται η δήλωση του Χάρη Καστανίδη για την αιφνιδιαστική απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη...

Της κακομοίρας στο ΠΑΣΟΚ μετά την απόφαση Ανδρουλάκη να «φάει» τον Καστανίδη!

Η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να κρατήσει ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ την έδρα στην...

Ο Τσακ Νόρις υπουργός πολιτισμού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα η τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο αμφιθέατρο...

Θεαματική «κωλοτούμπα» Ευαγγελάτου, μόλις άκουσε ότι ο Μητσοτάκης θα επισκευθεί το Άγιον Όρος!

Μία απλή είδηση ήταν αρκετή για να αλλάξει εντελώς στάση ο Νίκος Ευαγγελάτος, ο...

Οι «ολιγάρχες» ψηφίζουν Ρένα Δούρου

Είναι δεδομένο ότι εάν δεν υπάρξει κάποια συντριπτική αλλαγή στις πολιτικές ισορροπίες όπως διαμορφώθηκαν...

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της τοποθέτησης Στεφανή στο Υπουργείο Άμυνας!

Ως «καψόνι», ή ακόμα και ως «καπέλο» στον στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, θα μπορούσε να...

Τάλε κουάλε ο «σώγαμπρος» υμνητής του Μητσοτακισμού και ο γυρολόγος/υβριστής/μετακλητός του Μαξίμου

Στο στούντιο του Mega εκδηλώθηκε ένας μεγάλος έρωτας. Ένας έρωτας από αυτούς που ενώνει...

Περίεργη σιωπή Βενιζέλου – Αλιβιζάτου εμπρός στην εξόφθαλμη παραβίαση του Συντάγματος

Μάλλον η «γάτα του προεδρικού» τους έφαγε τη γλώσσα...

Νεφέλη Μεγκ: Η «εκλεκτή» του Μητσοτάκη υποτιμά τη νοημοσύνη όλων

Για «παρανόηση» και «παρερμηνεία», με επίθεση στους… αδαείς που δεν καταλαβαίνουν από σάτιρα και...

Ανακωχή τέλος για Μητσοτάκη και Σαμαρά

Πρώτο «χτύπημα» Μητσοτάκη σε Σαμαρά και μάλιστα, εντός έδρας. Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις...

«Το Χόλυγουντ ετοίμαζε ταινία με τον Κλούνεϊ στον ρόλο του Χρυσοχοΐδη»!

Ορίστε, μας τον ζητούσαν από το Χόλυγουντ και εμείς επιμέναμε να τον κρατήσουμε εδώ!...

«Έλα παιδιά λήξτε το εδώ … το τουίταρε ο… Άδωνις» – Δεν πολυπιστεύει τον...

Η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στον ΑΝΤ1, όπου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Παράδεισος των κυριών: Η Αμαλία μαθαίνει ποια είναι η πραγματική της μητέρα – Αυτό είναι το τέλος του Χρηστίδη

Η Αμαλία διεκδικεί να μάθει τι είναι αυτό που προσπαθούν να της κρύψουν ο Αγης και η Πολυξένη… Η Πολυξένη ξέροντας όλη την αλήθεια...

Με την άδεια της Κεραμέως προβάλλεται στα σχολεία η ταινία με ερωτικές σκηνές μεταξύ ανήλικων αγοριών

Η ταινία περιλαμβάνεται στο... εκπαιδευτικό υλικό που διατίθεται στα σχολεία από το υπουργείο Παιδείας

Εκατομμυριούχος η 60χρονη που βρέθηκε σφαγμένη στη Βαρβάκειο – «Έφαγε» όλη την περιουσία στην κόκα

Από πάμπλουτη οικογένεια η 60χρονη που βρέθηκε σφαγμένη από τον σύντροφό της

Δέσποινα Παπαδοπούλου: «Σπάει» τη σιωπή της μετά από χρόνια, η σύζυγος του δικτάτορα Παπαδόπουλου

Τα τελευταία λόγια του άντρα της στην Εντατική, ο «θετός» εγγονός της και η φιλία της με γνωστή τραγουδίστρια

Ο Κυριάκος Βελόπουλος έστειλε δώρο στον Δημήτρη Καμπουράκη!

Με μια... γραβάτα στο χέρι εμφανίστηκε ο Δημήτρης Καμπουράκης στο κλείσιμο της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» στο Open και εξήγησε την… προέλευσή της, μετά το...

«Τρομοκρατία μέχρι θανάτου» – Χαμός και συλλήψεις κατοίκων στην Κοζάνη για το φωτοβολταϊκό πάρκο

Επεισόδια με συλλήψεις κατοίκων σημειώθηκαν σήμερα στην Καλαμιά Κοζάνης, σε διαμαρτυρία για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου.Συγκεκριμένα οι κάτοικοι της Καλαμιάς, που από νωρίς το...

Σφοδρός «έρωτας» για τον Αλέξη!

Διαβάστε στην «Espresso»: «Power of Love» σε πρωινάδικα από την Άντζυ Σαμίου για τον ΣΥΡΙΖΑ! - Ο «παραπλανημένος λαός που δείλιασε» και το... Yugo...

Συνελήφθη πολίτης που φέρεται να δημιούργησε λογαριασμό με το υβριστικό σύνθημα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Twitter!

Χειροπέδες πέρασαν οι Αρχές σε πολίτη ο οποίος φέρεται να δημιούργησε λογαριασμό με το υβριστικό σύνθημα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης...

NEWSROOM

spot_img