Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δουλεύει το πανελλήνιο, αλλά και την UEFA!

Τα περιβόητα νέα μέτρα για την οπαδική βία που εξήγγειλε σήμερα ο Πρωθυπουργός, τα είχαν εξαγγείλει και τον Φεβρουάριο του 2022!

Must Read

Στο τεύχος της 11ης Μαρτίου 2022 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, δημοσιεύθηκε η απόφαση για τον νόμο 4908 της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, που περιείχε τα «μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, αθλητικός εθελοντισμός, πνευματικός αθλητισμός, ηλεκτρονικός αθλητισμός (e-sports), εργασιακός αθλητισμός, άλλες διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της αθλητικής νομοθεσίας και λοιπές διατάξεις».

Αν διαβάσει κανείς τον νόμο που εξαγγέλθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν, θα διαπιστώσει πως τα μέτρα που περιλαμβάνονται είναι τα ίδια με αυτά που πομπωδώς ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου για την οπαδική βία και κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν!

.

 

Είχαν εξαγγελθεί τον Φεβρουάριο του 2021 (από τους τότε αρμόδιους Υπουργούς Τάκη Θεοδωρικάκο,, Κώστα Τσιάρα, Λευτέρη Αυγενάκη και Γιάννη Οικονόμου) και νομοθετήθηκαν ένα μήνα αργότερα, τον Μάρτιο του 2022.

Με λίγα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε για μία ακόμη φορά ότι το δούλεμα πάει σύννεφο. Τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων. Ότι δεν τηρείται και δεν εφαρμόζεται κανένας νόμος από την ίδια την Πολιτεία, η οποία μόλις τα βρει σκούρα και στριμωχτεί, ξαφνικά θυμάται ότι τελικά υπάρχει νομοθεσία και ότι αυτή πρέπει να τηρηθεί.

Και αυτό παρουσιάζεται μάλιστα και ως «πρόταση» και ως «κάλεσμα» αντιμετώπισης φαινομένων, τα οποία πολλές φορές έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της κυβερνητικής ανυπαρξίας με κυβερνητική ευθύνη.

  • Τι εξήγγειλε σήμερα, 16 Αυγούστου 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Σε εθνικό επίπεδο, όπως ορίζει ο νόμος, οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα πια την επίσημη ΠΑΕ. Συμφωνήσαμε, και το θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό, με τις ιδιοκτησίες των τεσσάρων μεγάλων ομάδων, ότι η Αστυνομία θα έχει πια ουσιαστικό έλεγχο προκειμένου να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες εκείνες που στο παρελθόν μάς έχουν δημιουργήσει πρόβλημα.

Αυτό σημαίνει ότι η αρμοδιότητα αυτή μεταπίπτει από τις υπηρεσίες ασφάλειας των ομάδων στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα έχει και την ευθύνη να κάνει τέτοιους ελέγχους όποτε η ίδια κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο.

Και θέλω να τονίσω ότι αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι τέσσερεις ΠΑΕ, διότι αντιλαμβάνονται και αυτές ότι πολλές φορές μπορεί ο έλεγχος τέτοιων φαινομένων βίας να ξεφεύγει από τις δικές τους δυνατότητες.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα μέτρα στη φαρέτρα μας:

Το κλείσιμο, ενδεχομένως, των θυρών οργανωμένων οπαδών, προφανώς στο πλαίσιο το οποίο υπάρχει για την τιμωρία των ομάδων και τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Αλλά θέλω εδώ να είμαι σαφής και απλός και καθαρός: ελπίζω πράγματι να μην απαιτηθεί από τις εξελίξεις, το κράτος να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο το οποίο έχει στη διάθεσή του, το οποίο δεν είναι άλλο από τον προσωρινό αποκλεισμό ελληνικών ομάδων από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

  • Τι είχε εξαγγελθεί συνοπτικά στις 21 Φεβρουαρίου 2022 από τους τότε αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης Μητσοτάκη:

«Aναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, από την έναρξη ισχύος του νόμου και ως τις 31 Ιουλίου 2022. Από αυτό το χρονικό σημείο και έπειτα, θα υπάρχουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των λεσχών. Μεταξύ αυτών, ότι κάθε ομάδα θα μπορεί να έχει από μία αναγνωρισμένη λέσχη, η έδρα της οποίας θα πρέπει να είναι η έδρα της ΠΑΕ, της ΚΑΕ ή του ερασιτεχνικού σωματείου, ώστε οι ομάδες να έχουν άμεση πρόσβαση στο μητρώο μελών της λέσχης και τη δράση τους. Το μητρώο μελών θα είναι ψηφιακό και θα επικαιροποιείται κάθε καλοκαίρι, ενώ άδεια της λέσχης θα ανακαλείται αν ασκηθεί σε τουλάχιστον δύο μέλη της δίωξη για αδικήματα που σχετίζονται με οπαδική βία».

«Οι  ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο».

«Αναβαθμίζουμε τη διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα του εκάστοτε Υπαρχηγού της».

  • Δείτε αναλυτικά το Νόμο 4908, της 11ης Μαρτίου 2022:
52a-2022-nomos-4908-opadiki-via

 

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This