19-9-2020

Αποφάσεις «γιοκ» για το Ταμείο Ανάκαμψης στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Μία Σύνοδος Κορυφής επαφών, αλλά όχι τελικών αποφάσεων, αναμένεται να είναι αυτή που ξεκινά σήμερα της εργασίες της με τη συμμετοχή των ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε., καθώς τόσο οι εξελίξεις όσο όμως κυρίως και οι δηλώσεις αξιωματούχων αποτυπώνουν την τάση ότι απαιτείται «κι άλλος χρόνος» για να γεφυρωθούν οι διαφορές αναφορικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του διαβόητου πια όσο και πολυαναμενόμενου Ταμείου Ανάκαμψης.

  • Από τον Γιώργο Τραπεζιώτη

Του Ταμείου που όλες οι χώρες-μέλη της Ένωσης αναμένουν για να επουλώσουν – όσο είναι δυνατόν – τις μεγάλες πληγές που άνοιξε στις ήδη πληγωμένες οικονομίες τους ο νέος κορονοϊός.

Ιδιαιτέρως σαφής για το το τι μέλλει γενέσθαι ήταν την Πέμπτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι ο οποίος μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2, είπε ότι «πιστεύει πως θα μπορέσει να βρεθεί μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά ίσως αυτό δεν θα καταστεί δυνατό στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Ο αυριανός (σημερινός) θα είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός, για να γίνουν αντιληπτές με μεγαλύτερη σαφήνεια οι διαφορές μεταξύ ορισμένων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων», ανέφερε ο Ιταλός, τονίζοντας πως «η συμφωνία θα επιτευχθεί τον Ιούλιο, είμαι σίγουρος».

Η Μέρκελ θα έχει την πρωτοβουλία

Τί αναμένεται να επισυμβεί όμως τον Ιούλιο σε πολιτικό-ευρωπαϊκό επίπεδο; Την 1η Ιουλίου η Γερμανία αναλαμβάνει για ένα εξάμηνο την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, άρα το Βερολίνο – και πιο συγκεκριμένα η Άνγκελα Μέρκελ – θα έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ειδικά δε η Γερμανίδα Καγκελάριος, όπως σημείωναν χθες αναλυτές «θα έχει ακόμη μια πρώτης τάξης ευκαιρία να επανασυστηθεί ως η ‘γεφυροποιός’ μέσα σε μια Ένωση γεμάτη αντιθέσεις, αλλά και αντιφάσεις».

«Η Ευρώπη μας χρειάζεται όπως ακριβώς την χρειαζόμαστε κι εμείς», δήλωνε η Μέρκελ στη διάρκεια ομιλίας της στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενόψει της Συνόδου Κορυφής και τόνιζε ότι κοινός στόχος όλων πρέπει τώρα να είναι να ξεπεράσουμε την κρίση «ενωμένοι, κατά τρόπο βιώσιμο και με το βλέμμα στο μέλλον».

Τέλος χθες, η Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έσπευδε να ζητήσει ένα νέο και αυστηρότερο σύστημα ελέγχου για τη χρήση των κονδυλίων του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την κρίση του κορονοϊού.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΕΛΛΑΔΑ FM 94.3

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Χρήστος Μπολώσης
Χρήστος Μπολώσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ