Τρίτη 3/8/2021

Τι σχέση έχουν οι κυρώσεις των γαλλικών αρχών σε Novartis, Roche και Genentech με την Ελλάδα;

Η γαλλική Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο ύψους σχεδόν 445 εκατομμυρίων ευρώ σε τρεις φαρμακευτικές εταιρείες Novartis, Roche και Genentech , για «καταχρηστικές πρακτικές» υπέρ  του φαρμάκου Lucentis για τη θεραπεία της AMD (θεραπεία ωχράς κηλίδας).

Όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η χειραγώγηση από τις εταιρείες έγινε σε βάρος του φαρμάκου Avastin με «μια ανησυχητική, και μερικές φορές παραπλανητική, συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους από τη χρήση του για τη θεραπεία της AMD. Αυτές οι πρακτικές είχαν ως στόχο τον αποκλεισμό ή την αδικαιολόγητη επιβράδυνση των πρωτοβουλιών των δημόσιων αρχών στη διασφάλιση της χορήγησής του για τη θεραπεία της AMD».

Σύμφωνα με την Αρχή Ανταγωνισμού, οι τρεις εταιρίες καταχράστηκαν τη «συλλογική δεσπόζουσα θέση τους». Η Novartis καλείται να πληρώσει 385εκ. ευρώ και η Roche, η οποία ελέγχει και την Genetech, 60εκ. ευρώ.

Το θέμα σχολίασε ο Παύλος Πολάκης, με αναφορές στην υπερτιμολόγηση του φαρμάκου Lucentis στην Ελλάδα και την τροπολογία ενοποίησης της Εισαγγελίας Διαφθοράς με  αυτή του Οικονομικού Εγκλήματος, ώστε να φύγει η υπόθεση από τα χέρια της Ελένης Τουλουπάκη, όπως λέει.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ