25/9/2022

«Θερμό επεισόδιο» Ντ. Μπακογιάννη-Κυρ.Μητσοτάκη! Απειλές ακόμα και για διαγραφή

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η ενδοοικογενειακή κόντρα συνεχίζεται… Μετά τα καρφιά για τις μάσκες, ανοιχτή διαφοροποίηση από την Ντόρα Μπακογιάννη και για το αθλητικό νομοσχέδιο.

  • Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη

Παραμένουν τεντωμένα τα νεύρα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., στον απόηχο της προς ημερών ομαδικής αποχής από την ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκη. Το νέο κρούσμα, το οποίο αποτελεί μάλιστα αντικείμενο πολλών παρασκηνιακών συζητήσεων τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αφορά τις σχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη.

Αν και κατά την εβδομάδα που κύλησε κυριάρχησαν στην επικαιρότητα αφενός το φιάσκο με τις μάσκες στα σχολεία μαζί με τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό και αφετέρου οι διπλωματικές εξελίξεις, το ενδιαφέρον στην Βουλή ήταν στραμμένο στο αθλητικό νομοσχέδιο. Υπό άλλες συνθήκες, οι διαδικασίες θα προχωρούσαν χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Βέβαια, η ατμόσφαιρα ήταν ήδη φορτισμένη από το προηγούμενο διάστημα, καθώς εκδηλώνονταν ποικίλες αντιδράσεις σε βασικές διατάξεις του, όπως η αναδρομική ισχύς για περιορισμένο αριθμό θητειών στις διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών και ο καθορισμός ορίου ηλικίας στα 70 έτη. Το θέμα, όμως, απέκτησε έντονη εσωκομματική διάσταση, από τη στιγμή που διαφοροποιήθηκε ανοιχτά και η κυρία Μπακογιάννη.

Η στάση της πρώην υπουργού δεν ήταν πάντως κεραυνός εν αιθρία. Στην πραγματικότητα συντάχθηκε με τις σοβαρές ενστάσεις που έχει διατυπώσει από την αρχή ο σύζυγός της Ισίδωρος Κούβελος, με την ιδιότητα του αθλητικού παράγοντα και μέλους σήμερα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), καθώς και προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Ο Κούβελος είναι ένας εξ εκείνων που επηρεάζονται από το νέο καθεστώς, μαζί με πολλούς άλλους παράγοντες στον χώρο του αθλητισμού, οι περισσότεροι εκ των οποίων μάλιστα προέρχονται από τον χώρο του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ και κατέχουν τις θέσεις τους ακόμη και επί πολλές δεκαετίες. Πρακτικά αρκετοί από τους προέδρους των Ομοσπονδιών πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις με την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας τους.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Το θολό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

Οι αντιδρώντες, όπως και η αντιπολίτευση, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αλώσει και αυτόν τον χώρο αλλάζοντας τον χάρτη των Ομοσπονδιών και δημιουργώντας δικά της «τζάκια» με διαδικασίες -όπως η αναδρομικότητα- που δικαστικά είναι έωλες. Η κυβέρνηση κάνει αντίθετα λόγο για «ανανέωση, διαφάνεια και αξιοκρατία».

Πάνω σε αυτό το βάθρο μπήκαν σε νέα δοκιμασία οι σχέσεις του πρωθυπουργού με την αδελφή του. Η διακύμανση των σχέσεων αυτών έχει γνωρίσει ιδιαίτερα το τελευταίο έτος διάφορες φάσεις, αλλά εν προκειμένω ήταν η πρώτη φορά που η αντίθεση πήρε δημόσια μορφή. Οταν, μάλιστα, ο αρμόδιος υφυπουργός Λ. Αυγενάκης έλαβε το πράσινο φως για την προώθηση του επίμαχου νομοσχεδίου, στο Μέγαρο Μαξίμου γνώριζαν τις διαφωνίες του κ. Κούβελου κι έτσι η κόντρα προσέλαβε και ενδοοικογενειακό χαρακτήρα, δίχως καμία πλευρά να κάνει πίσω. Ο κ. Αυγενάκης υπήρξε κατά το παρελθόν και ο βουλευτής που ακολούθησε την κυρία Μπακογιάννη στη δημιουργία του δικού της κόμματος, Δημοκρατική Συμμαχία, ύστερα από τη διαγραφή της από τον κ. Σαμαρά το 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε έτι περαιτέρω όταν η κυρία Μπακογιάνη πήρε τον λόγο κατά τη συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή και ξιφούλκησε κατά του νομοσχεδίου, αναπτύσσοντας τα επιχειρήματα του συζύγου της, ο οποίος φρόντισε από την πλευρά του να τα επαναλάβει με άρθρο του στο Documento. Υστερα από αυτό κινητοποιήθηκε και η αντιπολίτευση, ετοιμάζοντας προτάσεις ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, που σήμαναν αυτόματα συναγερμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Λίγες μόνο ημέρες μετά το βατερλό στην υπόθεση Πολάκη, η Ν.Δ. βρέθηκε ενώπιον του κινδύνου νέου ρήγματος, με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά όμως αυτή τη φορά. Τελικά, το πρώτο αίτημα, περί αντισυνταγματικότητας, υποβλήθηκε με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρ. Λοβέρδου. Κατά την ψηφοφορία, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην κυρία Μπακογιάννη, η οποία όταν ήρθε η σειρά της βγήκε από την αίθουσα.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Οι δημοσκοπήσεις γκρεμίζουν το αφήγημα του Μητσοτάκη!

Ενδιαφέρον έχουν, πάντως, οι πληροφορίες ότι είχε προηγηθεί «μήνυμα» προς αυτήν από το Μέγαρο Μαξίμου ότι εάν ψηφίσει κόντρα στην κυβερνητική γραμμή, όλα τα ενδεχόμενα για τη θέση της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. –άρα και της διαγραφής– είναι ανοιχτά.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, έχει η συνέχεια. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει ότι θα ζητήσει από πλευράς του ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου για να αξιοποιήσει το ρήγμα αυτό, την τελευταία στιγμή έκανε στροφή 180 μοιρών. Ετσι, η ψήφιση έγινε το βράδυ της Πέμπτης διά βοής, χωρίς να καταμετρηθούν τα «ναι» και τα «όχι». «Δεν θα δώσουμε εμείς μάχη για να κρατήσουν τις καρέκλες τους οι “πράσινοι” παράγοντες του αθλητισμού» ήταν η μετέπειτα δικαιολογία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για μια επιλογή η οποία -ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλούσε πρόβλημα κορυφής στη Ν.Δ.- βοήθησε εκ του αποτελέσματος ιδιαίτερα τον κ. Μητσοτάκη να μη βρεθεί πολιτικά και προσωπικά σε πολύ δύσκολη θέση.

Επίδειξη πυγμής από Κυριάκο – Αναβρασμός στην Κ.Ο. και για τα εθνικά

Στους κόλπους της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας θεωρείται εμφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να κάνει μια επίδειξη εσωκομματικής πυγμής προς διάφορες κατευθύνσεις, απειλώντας να «θυσιάσει» την ίδια την αδελφή του. Κάτι ανάλογο είχε κάνει και όταν την απέκλεισε προ ενός και πλέον έτους από το κυβερνητικό σχήμα. Από τότε, βεβαίως, έχουν αλλάξει πολλά και τα προβλήματα έχουν αρχίσει να κάνουν -και σε εσωκομματικό επίπεδο- την εμφάνισή τους για τον κ. Μητσοτάκη.

Υστερα, μάλιστα, από τη δημόσια διαβεβαίωσή του στη Θεσσαλονίκη ότι «δεν θα επαναληφθεί» αυτό που έγινε με τον κ. Πολάκη, η «σιδηρά πειθαρχία» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα φαίνεται ότι αποτελεί μονόδρομο. Αυτό φέρεται ότι είπε και ο ίδιος στον γραμματέα της Στ. Καλαφάτη. Η απειλή πειθαρχικών μέτρων, πάντως, δεν σημαίνει ότι το καζάνι θα σταματήσει να βράζει. Η ίδια η κυρία Μπακογιάννη, άλλωστε, έδειξε αποφασισμένη να συνεχίσει το δικό της αντάρτικο, όπως έκανε μιλώντας για «παταγώδη αποτυχία» στο θέμα με τις μάσκες για τα σχολεία και ζητώντας να καταλογιστούν ευθύνες.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Έρχεται «προσωπικός γιατρός» και για τα παιδιά

Ο αναβρασμός αφορά και τα εθνικά θέματα, καθώς ήδη ο εκ των βετεράνων Νικήτας Κακλαμάνης προειδοποίησε ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει στη Βουλή οτιδήποτε άλλο πέραν της υφαλοκρηπίδας», ενώ δεν στερείται σημασίας ότι τελικά αναβλήθηκε επ’ αόριστον η κύρωση των μνημονίων συνεργασίας Αθήνας – Σκοπίων υπό τον φόβο φυγόκεντρων τάσεων. Τα δύσκολα σε κάθε περίπτωση είναι μπροστά…

πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται «προσωπικός γιατρός» και για τα παιδιά

Παρά το γεγονός ότι ο νεοσύστατος θεσμός του «Προσωπικού Γιατρού» εξακολουθεί να παρουσιάζει ποικίλα...

Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Ο στρατός σου θα έχει την ίδια τύχη με τους Τούρκους...

Στην Τρίπολη παρευρέθη ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για τον εορτασμό της...

Το θολό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

Η φθορά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μεγάλη, ραγδαία και απεικονίζεται στα ποιοτικά...

Βαρύ «κατηγορώ» Βαληνάκη κατά Μητσοτάκη για την ομιλία στον ΟΗΕ και την Τουρκία

Καταπέλτης ο καθηγητής Ιωάννης Βαληνάκης, πρώην υφυπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, αναφορικά...

Οι δημοσκοπήσεις γκρεμίζουν το αφήγημα του Μητσοτάκη!

Οι τεχνικές αναλύσεις που ακολουθούν οι Αμερικανοί δείχνουν υποχώρηση 7,4 ποσοστιαίων μονάδων από την αρχή του 2022

Κουτσούμπας: Η νέα γενιά του ΚΚΕ, μπορεί να δημιουργήσει το «μεγάλο, το ωραίο και...

Στην αποψινή του ομιλία στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» όπου διεξάγονται οι εκδηλώσεις του 48ου...

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου τολμά και παίρνει θέση για τις ιταλικές εκλογές

Στο πλευρό της Τζόρτζια Μελόνι και του δεξιού συνασπισμού τάχθηκε η Αφροδίτη Λατινοπούλου, με...

Διεθνώς ρεζίλι για άλλη μια φορά ο Μητσοτάκης: Του πρότειναν να γίνει πρόεδρος των…...

Στην αρχή, η δημοφιλέστερη σατιρική εκπομπή των ΗΠΑ, παρουσίασε τον Έλληνα πρωθυπουργό ως Μίστερ...

Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Η σημασία των Ιταλικών εκλογών για την Ευρώπη»

Η σημασία των ιταλικών εκλογών είναι καθοριστική για ολόκληρη την ΕΕ. Όχι μόνο διότι...

Αντί να «τρίξει τα δόντια» στον Ερντογάν, ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι… οι Τούρκοι είναι...

Έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας για τη «συμβολή» της στη συμφωνία ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία για τα σιτηρά

Άρχισαν οι προσεγγίσεις; Δίπλα δίπλα στα γεύματα εργασίας Δένδιας και Τσαβούσογλου!

Λίγες ώρες πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβει στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης...

Παρακολουθήστε την ομιλία του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ

Η «εργαλειοποίηση» των μεταναστών από την Τουρκία αναμένεται να είναι ένα από τα βασικότερα...

Εξηγήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών έρχεται να ζητήσει από τον Μητσοτάκη η Επίτροπος...

H Γιούροβα έχει χαρακτηρίσει τη χώρα μας «προβληματική» και εκφράζει ανησυχίες για την κατάρρευση της Ελευθερίας του Τύπου

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Σαουδική Αραβία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τον Άδωνι!

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης...

Στο Παίδων ο Τσίπρας – Τι του είπε πατέρας που έχασε το παιδάκι του

Στο ΠΑΙΔΩΝ  βρέθηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας μετά την αποκάλυψη ότι το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νομιμοποιούνται 1.200.000 οικόπεδα με δασωμένους αγρούς

Ποιοι μπορούν να τεκμηριώσουν εμπράγματο δικαίωμα και σε ποιες περιπτώσεις το Δημόσιο δεν πρόκειται να προβάλει καμία διεκδίκηση

Ξυλοκόπησε τον αστυνομικό πατέρα του που κακοποιούσε τη μητέρα του: «H μάνα μου φοβάται να μην τη σκοτώσει»

Ο νταής αστυνομικός αρνείται τα πάντα και μια ολόκληρη οικογένεια κάθισε στο εδώλιο

Σκανδαλώδη ρουσφέτια με μεταθέσεις στο στράτευμα

Κραυγαλέες περιπτώσεις προσαρμογής (κατά το δοκούν) των προϋποθέσεων για μετακίνηση στο εξωτερικό

Συμβαίνει τώρα: Σύζυγος γνωστού δημάρχου στο νοσοκομείο – προσπαθούν να κρύψουν το γεγονός!

Η σύζυγος του «γαλάζιου» δημάρχου που έχει απασχολήσει αρνητικά...

Τα 12 ελληνικά νησιά που «βούλιαξαν» από κόσμο φέτος το καλοκαίρι – Ρεκόρ αφίξεων

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν και φέτος οι ξένοι επισκέπτες στα...

Ποιος έλιωσε το κεφάλι του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου; Το μοιραίο λάθος ενός μάρτυρα που οδηγεί στην εξιχνίαση

Στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του 68χρονου Μπάμπη Αναγνωστόπουλου,...

Η Μαίρη Χρονοπούλου μιλάει πρώτη φορά για το τι θα συμβεί μόλις εγκαταλείψει τον κόσμο 

Aπό τον Γιάννη ΑρμουτίδηΠαρακολούθησε πικραμένη όλη την τελετή αποχαιρετισμού...

Οι δημοσκοπήσεις γκρεμίζουν το αφήγημα του Μητσοτάκη!

Οι τεχνικές αναλύσεις που ακολουθούν οι Αμερικανοί δείχνουν υποχώρηση 7,4 ποσοστιαίων μονάδων από την αρχή του 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ