Απέσυραν από τον Πτωχευτικό τη σκανδαλώδη διάταξη για το ξέπλυμα χρήματος

Μετά τη δημοσιότητα και κατόπιν κατακραυγής

Must Read

Ανέκρουσαν πρύμναν η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο μετά την αποκάλυψη της «δημοκρατίας» για την κατάπτυστη διάταξη η οποία είχε εισαχθεί στον Πτωχευτικό Κώδικα και προέβλεπε την απαλλαγή όσων ελέγχονται από τις εισαγγελείς και τις ανακριτικές Αρχές για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες – ξέπλυμα χρήματος.

  • Μαρία Παναγιώτου – Ντίνα Ιωακειμίδου

Όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία» την περασμένη Πέμπτη, ημέρα που εισήχθη προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το πτωχευτικό νομοσχέδιο, το άρθρο 100, παρ. 1, ενώ προέβλεπε μια θετική εισήγηση για την αυτοδίκαιη αναστολή όλων των καταδιωκτικών μέτρων των πτωχευτικών πιστωτών κατά του οφειλέτη, κατά παράδοξο τρόπο συμπεριελάμβανε στην ίδια ευεργετική διάταξη και όσους ελέγχονται για αξιόποινες πράξεις.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη διάταξη όριζε: «Από την κήρυξη της πτώχευσης αναστέλλονται αυτοδικαίως όλα τα ατομικά καταδιωκτικά μέτρα των πτωχευτικών πιστωτών κατά του οφειλέτη προς ικανοποίηση ή εκπλήρωση πτωχευτικών απαιτήσεών τους. Ιδίως απαγορεύονται η έναρξη ή συνέχιση της αναγκαστικής εκτέλεσης, η άσκηση αναγνωριστικών ή καταψηφιστικών αγωγών, η συνέχιση των δικών επ’ αυτών, η άσκηση ή εκδίκαση ένδικων μέσων, η έκδοση πράξεων διοικητικής φύσεως ή η εκτέλεσή τους σε στοιχεία της πτωχευτικής περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων διοικητικής εκτέλεσης από το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και των μέτρων διασφάλισης της οφειλής κατά το άρθρο 46 του ν. 4174/2013 (Α΄ 170) και των μέτρων του άρθρου 42 του ν. 4557/2018 (Α΄ 139)».

Και τι ορίζει το άρθρο 42 του νόμου του 2018; Ότι «όταν διεξάγεται τακτική ανάκριση για τα αδικήματα του άρθρου 2 (νομιμοποίηση εσόδων από ξέπλυμα χρήματος), μπορεί ο ανακριτής με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα να απαγορεύσει την κίνηση κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό καθώς και το άνοιγμα των θυρίδων θησαυροφυλακίου του κατηγορουμένου».

Μάλιστα, εισαγγελικοί κύκλοι σχολίαζαν στη «δημοκρατία» πως εάν ισχύσει η συγκεκριμένη ρύθμιση, αναμένεται να γίνει κατά κόρον κατάχρησή της για υπόθαλψη εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Μετά τη δημοσιότητα που έλαβε η υπόθεση και κατόπιν της πίεσης που ασκήθηκε από την ειδική επιτροπή για το πτωχευτικό νομοσχέδιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, το οικονομικό επιτελείο γνωστοποίησε την τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου με την απάλειψη της αναφοράς στον νόμο του 2018.

 

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This