Στα Διαβατά αποδεικνύεται η ανικανότητα της Κυβέρνησης να προστατεύσει κρατούμενους και σωφρονιστικούς από τον φονικό ιό!

Must Read

Η πανδημία και η εξάπλωση του κορωνοϊού βγάζει στην επιφάνια παθογένειες αλλά και ανικανότητα διαχείρισης μιας κρίσης. Η αρχή έγινε με τα γηροκομεία όπου αποδείχθηκε η ανοργανωσιά και η λειτουργία μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που δυστυχώς δεν έχουν καμία σχέση με την λέξη «φροντίδα»!

Και τώρα η εκρηκτική κατάσταση στις φυλακές Διαβατών που μετράει 59 κρατούμενους και έξι σωφρονιστικούς υπαλλήλους, να έχουν μπει σε καραντίνα λόγω του κορωνοϊού αποδεικνύει ότι παρά τις εκκλήσεις και τις φωνές αγωνίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι αρμόδιοι αρκέστηκαν στα ελάχιστα όταν θα έπρεπε να πράξουν τα μέγιστα!

Και να πεις κανείς ότι το θέμα των Διαβατών ήταν ξαφνικό και δεν πρόλαβαν οι αρμόδιοι (και ειδικά η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής κυρία Σοφία Νικολάου) να ενεργήσουν να το καταλάβουμε! Όμως η κατάσταση ήταν γνωστή από τις 20/10 όπου και διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα σε σωφρονιστικό υπάλληλο φτάνοντας στις 31/10 τα πέντε, μόνο στους εργαζόμενους!

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα τα κρούσματα να είναι 65(!) με το Υπουργείο να προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα!

Η κυρία Νικολάου η οποία μετέβει σήμερα στην Θεσσαλονίκη με ανάρτησή της στο facebook έγραψε ότι «στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, είναι αλήθεια ότι έχουν υπάρξει κρούσματα, αλλά αριθμητικά λίγα σε σχέση με τον αριθμό των κρατουμένων και των εργαζόμενων» κάτι που είναι άστοχο αν αναλογιστεί κανείς τον συγχρωτισμό που υπάρχει μια και είναι γνωστό ότι στις φυλακές της χώρας επικρατεί το αδιαχώρητο!

Ολόκληρη η ανάρτηση της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής είναι η παρακάτω:

«Το δεύτερο κύμα πανδημίας που χτυπά τη χώρα μας είναι πιο επιθετικό και πιο φονικό. Η Ελλάδα μπαίνει από το Σάββατο σε νέο lockdown για τρεις εβδομάδες, με κύριο στόχο να ανακοπεί ο κορωνοϊός, να αντέξει το ΕΣΥ και να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα.

Σε ό,τι αφορά τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, είναι αλήθεια ότι έχουν υπάρξει κρούσματα, αλλά αριθμητικά λίγα σε σχέση με τον αριθμό των κρατουμένων και των εργαζόμενων.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι όλοι είναι ασυμπτωματικοί και δεν απαιτήθηκε η νοσηλεία κανενός.

Ειδικά στις φυλακές Διαβατών, μετά την καταγραφή κρουσμάτων, συνεργείο μετέβη την Παρασκευή και πραγματοποίησε 150 τεστ προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει διασπορά του ιού.

Θα πρέπει να εξάρω την σοβαρή, συνεχή και καθαρά επαγγελματική προσπάθεια που καταβάλλουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αυτές τις δύσκολες ημέρες.

Αλλά και να ευχαριστήσω όλους τους κρατούμενους που είναι απολύτως συνεργάσιμοι στις οδηγίες που τους δίνονται.

Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής ενημερώνεται συνεχώς από τους διευθυντές των σωφρονιστικών καταστημάτων και προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με βάση τις οδηγίες που έχει από τους ειδικούς επιστήμονες.

Ελέγχουμε τις φυλακές καθημερινά, παρακολουθούμε την επιδημιολογική εξέλιξη, προχωράμε σε συνεχή τεστ και θερμομετρήσεις, έχουμε περιορίσει όλες τις πηγές που θα μπορούσαν να εκθέσουν σε κίνδυνο υπαλλήλους και κρατούμενους.

Τέλος έχουμε προμηθεύσει τα σωφρονιστικά καταστήματα με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό και ανταποκρινόμαστε άμεσα σε κάθε τους αίτημα.

Ζητούμε την κατανόηση των κρατουμένων για τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα λόγω του lockdown.

Ομως, πάνω απ’ όλα για εμάς είναι η προστασία της υγείας των ίδιων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων».

ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική η αδιαφορία της κυβέρνησης

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ  Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Διονύσης Καλαματιανός κάνουν λόγο για προκλητική η αδιαφορία της κυβέρνησης για ελέγχους και διαγνωστικά τεστ στις φυλακές

Ολόκληρη η δήλωση είναι η παρακάτω:

«Προκλητική η αδιαφορία της κυβέρνησης για ελέγχους και διαγνωστικά τεστ στις φυλακές

Παρά τα “μεγάλα λόγια” του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την λήψη μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό στα σωφρονιστικά καταστήματα, η κατάσταση στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι είναι πλέον εκτός ελέγχου. Κρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο καθώς ήδη έχουν διαγνωσθεί 21 συνολικά κρούσματα, από τα οποία τα 16 αφορούν κρατούμενους. Πριν λίγες μέρες στη φυλακή Κέρκυρας διαγνώστηκαν επίσης 10 κρούσματα, αλλά το Υπουργείο αδιαφόρησε

Το χειρότερο όμως όλων είναι η προκλητική αδιαφορία που έδειξαν το αρμόδιο Υπουργείο στα αιτήματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των κρατουμένων για διενέργεια προληπτικών ελέγχων, μαζικών διαγνωστικών τεστ και απολύμανσης στις φυλακές των Διαβατών τα οποία, όπως οι ίδιοι οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποί αναφέρουν, είχαν υποβληθεί εδώ και τουλάχιστον 15 ημέρες, με την εμφάνιση των πρώτων 4 κρουσμάτων. Το μόνο μέτρο που έχουν λάβει είναι η στέρηση των αδειών και των επισκεπτηρίων των κρατουμένων και η διανομή δημοσίου χρήματος με απ’ ευθείας αναθέσεις.

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, είχαμε προειδοποιήσει ότι οι χώροι μαζικού εγκλεισμού μπορούν να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες και εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, αν δεν τηρηθούν αυστηρά μέτρα προστασίας και αν δεν διεξαχθούν μαζικά διαγνωστικά τεστ. Τα ίδια επαναλάβαμε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στις φυλακές Κορυδαλλού. Αλλά δεν εισακουστήκαμε.

Το Υπουργείο αντί να πράξει τα αυτονόητα, εξαγγέλλει νομοσχέδιο για τη περιστολή των δικαιωμάτων των κρατουμένων!»

ΚΙΝ.ΑΛ: Δήθεν επαρκή λήψη μέτρων στις φυλακές

Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για κυβερνητικό αφήγημα για την δήθεν επαρκή λήψη μέτρων στις φυλακές και τόνισε τις επανειλημμένες επισημάνσεις που έχει κάνει σχετικά με το θέμα στον κ. Χρυσοχοΐδη.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ είναι η παρακάτω:

«O εντοπισμός 65 κρουσμάτων κορωνοϊού στο Κ.Κ. Διαβατών Θεσσαλονίκης διαλύει το κυβερνητικό αφήγημα για την δήθεν επαρκή λήψη μέτρων κατά της πανδημίας στα καταστήματα κράτησης της χώρας.

Επανειλημμένα έχουμε επισημάνει ως Κίνημα Αλλαγής, ότι χρειαζόταν ένα συνολικό συνεκτικό σχέδιο προστασίας της υγείας υπαλλήλων και κρατουμένων στις φυλακτικές δομές, χωρίς όμως τελικά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να έχει την παραμικρή ετοιμότητα.

Οι κυβερνητικές παραλείψεις είναι διαρκείς, ιδεοληπτικές και επίμονες και μάλιστα, σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή υγειονομικό, διαχείρισης προσωπικού, μεταχείρισης των κρατουμένων.

Έτσι τους τελευταίους 9 μήνες, δεν υπήρξε καμία σοβαρή ενέργεια για να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές στα καταστήματα κράτησης, δεν έγιναν πολλαπλά rapid tests ή οποιαδήποτε ικανή προληπτική σταθερή δειγματοληψία ούτε υπήρξαν μαζικοί εμβολιασμοί για την εποχική γρίπη.

Παράλληλα, δεν έχουν διαχωριστεί συστηματικά οι ασθενείς και ευπαθείς ομάδες κρατουμένων με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα από τους υπόλοιπους κρατούμενους, αν και πολλοί αρμόδιοι διεθνείς φορείς για την υγεία θεωρούν ότι η διάδοση της νόσου είναι ταχύτατη και ίσως πιο θανατηφόρα, σε κλειστούς πληθυσμούς όπως αυτοί των φυλακών.

Μάλιστα, το «Πρωτόκολλο ενεργειών πρόληψης και διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων-ασθενών Κορωνοϊού στα Καταστήματα Κράτησης» που φέρεται πως εφαρμόζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν φαίνεται πως απέδωσε τα αναμενόμενα στο Κ.Κ. Διαβατών, λαμβανομένης υπόψη της εξάπλωσης της νόσου στο κατάστημα αυτό.

Δεν πρέπει να παραληφθεί βέβαια η επισήμανση ότι για το προσωπικό που έχει υποκείμενα νοσήματα, δηλαδή για καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ανοσοκατασταλτικούς, μεταμοσχευμένους, πνευμονοπαθείς και λοιπούς βαρέως νοσούντες υπαλλήλους, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει ζητήσει από τους Διευθυντές των Καταστημάτων Κράτησης να προβαίνουν σε κατά κανόνα απόρριψη των ειδικών αδειών απουσίας τους, ενάντια σε ό,τι ισχύει για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Τέλος, πλείστες ευρωπαϊκές και άλλες χώρες έκαναν στοχευμένες αποσυμφορήσεις στις φυλακές, ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα εξάπλωσης του ιού. Τέτοιες πρωτοβουλίες όμως δεν αναλαμβάνονται από τα συναρμόδια υπουργεία, διότι το ιδεοληπτικό αφήγημα «Νόμος και Τάξη» δεν μπορεί να διακρίνει την ανθρώπινη ανάγκη από την πολιτική εμμονή.

Το αφήγημα λοιπόν, της επιτυχίας του λεγόμενου επιτελικού κράτους, έχει ήδη καταρρεύσει.

Τουλάχιστον, ας κάνουν τα πάντα τώρα στην κυβέρνηση για να περιορίσουν τις εφιαλτικές συνέπειες της κατά συρροή αδιάφορης στάσης τους για τον Άνθρωπο».

Η δήλωση της κυρίας Νικολάου μετά την επίσκεψη στα Διαβατά

Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, μετά την επίσκεψή της στο Κατάστημα Κράτησης Διαβατών και τη σύσκεψη που είχε με βασικό θέμα την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορωνοϊού δήλωσε:

«Συναντήθηκα σήμερα με τον διευθυντή των φυλακών, τον αρχιφύλακα, τους εργαζόμενους, στέλεχος του ΕΟΔΥ καθώς και 3 εκπροσώπους των κρατουμένων. Συζητήσαμε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν μετά την επιβεβαίωση πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού στο Κατάστημα Κράτησης, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού.

Καταγράψαμε τα προβλήματα που υπάρχουν και κάναμε αυτοψία στο χώρο των φυλακών, οι οποίες έχουν χωριστεί σε τρεις ζώνες για την βέλτιστη αντιμετώπιση της πανδημίας. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν τεστ σε όλους στο Κατάστημα Κράτησης το οποίο τίθεται σε κατάσταση αυξημένου ελέγχου.

Οι μεταγωγές περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία όλων. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να ελεγχθεί η πανδημία και θα παρέχουμε ό,τι χρειαστεί για την βελτίωση της καθημερινότητας όλων.

Με τον επαγγελματισμό που διακρίνει τους εργαζόμενους αλλά και με την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με τους κρατούμενους -οι οποίοι έχουν κατανοήσει το πρόβλημα- θα βρούμε λύσεις σε οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει.

Το Κατάστημα έχει εφοδιαστεί με υγειονομικά υλικά, γάντια, μάσκες, ειδικές φόρμες για τους εργαζόμενους και αντισηπτικά.

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, τόσο με τη διοίκηση των φυλακών, όσο και με τον ΕΟΔΥ προκειμένου να προβούμε στις ενέργειες εκείνες που απαιτούνται για να προστατέψουμε την υγεία των εργαζόμενων και των κρατουμένων».

 

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This