Κικίλιας: «Μεταφέρουμε non-covid περιστατικά στις ιδιωτικές ΜΕΘ και μετατρέπουμε ΜΕΘ του ΕΣΥ σε covid» (video)

«Κάθε επιβαρυμένη περιοχή θα παρέχει βοήθεια σε άλλες»

Must Read

Τα ημερήσια κρούσματα πρέπει να πέσουν κάτω από 500 για να αρχίσουμε να συζητάμε για χαλάρωση των μέτρων, δήλωσε, μεταξύ, άλλων ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αφήνοντας, παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα Δημοτικά Σχολεία.  

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της πανδημίας, την οποία και χαρακτήρισε «κρίσιμη», επιβεβαιώνοντας ότι έχουν ήδη αξιοποιηθεί τόσο το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όσο και ιδιωτικές κλινικές, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, ώστε να συνεπικουρήσουν το σύστημα Υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά «όλη η Ελλάδα (γίνεται) μία υγειονομική περιφέρεια, για να στηρίξουμε τη Βόρεια Ελλάδα».

«Είπα ειλικρινώς για τη σοβαρότατη κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση πιέζει το σύστημα Υγείας. Δεν είναι θέμα μόνο μονάδας εντατικής θεραπείας. Πρέπει να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας από τον φονικό ιό», είπε και συνέχισε, τονίζοντας ότι κάθε επιβαρυμένη περιοχή θα παρέχει βοήθεια σε άλλες: «Έχω δώσει εντολή να διακομίζονται περιστατικά και στη Λάρισα, αλλά και να γίνονται αεροδιακομιδές, όποτε κρίνεται απαραίτητο. Η Λάρισα θα τη στηρίξει η Λαμία, η Λαμία τη Χαλκίδα και πάει λέγοντας».

Συνεχίζοντας, είπε πως «εξαρτάται από όλους να μην ζήσουμε σκηνές Ιταλίας και Μπέργκαμο» και ότι «είναι μία εθνική προσπάθεια και πρέπει να αντέξουμε τους επόμενους μήνες. Να σεβαστούμε τους μεγάλους, τις ευπαθείς ομάδες, να φοράμε τη μάσκα μας, να μην κολλήσουμε την οικογένειά μας».

Αναφορικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ, ανέφερε πως «κάποιοι γιατροί ιδιώτες έχουν ανταποκριθεί. Κάνουμε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για να έρθουν και άλλοι. Τίποτα δεν θα είναι αρκετό, αν ιός διασπείρεται οριζοντίως».

Διευκρινίσεις έδωσε και για τις ΜΕΘ, λέγοντας πως το μεγαλύτερο ποσοστό είναι για ανθρώπους που δεν έχουν κορωνοϊό. Δηλαδή τροχαία, ανθρώπους με καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικά και σοβαρά χειρουργεία. Εξήγησε πως σύμφωνα με το πλάνο «μεταφέρουμε non-covid περιστατικά σε ιδιωτικές ΜΕΘ και τις ΜΕΘ αυτές τις παρέχουμε στο ΕΣΥ».

Στις δύο εβδομάδες

Ανάλογα με το πώς πορεύεται η νόσος, θα εκτιμήσουμε την κατάσταση, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, υποστηρίζοντας ότι «στις δύο εβδομάδες θα μπορέσουμε να δούμε αποτελέσματα από το lockdown. Στη Θεσσαλονίκη, κάποιοι λίγοι, ενώ ήταν το lockdown σε εξέλιξη, λειτούργησαν σε βάρος των πολλών. Οι ειδικοί μας λένε ότι, εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα, κάποια στιγμή θα έρθει μία επιπέδοση της καμπύλης».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο φλέγον ζήτημα των σχολείων, είπε πως «το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα Δημοτικά σχολεία είναι ανοιχτό, καθώς η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν αποκλείεται να έχουμε εισήγηση από τους εμπειρογνώμονες».

Ακόμη, έκανε θερμή παράκληση να στηρίξουμε όλοι το lockdown  και, ερωτώμενος για το εάν θα υπάρξει παράταση, είπε: «Δεν προτρέχω, αφήνω τους ειδικούς να παρουσιάζουν τα στοιχεία και να αποφασίζουν. Ανάλογα με το πώς θα πορεύεται η νόσος θα είναι και η αντίδρασή μας».

  • Δείτε τη συνέντευξη του υπουργού Υγείας:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This