Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Ν. Δένδιας: «Η Ευρώπη και η Γερμανία πρέπει να δώσουν μια λογική απάντηση στην Τουρκία»

Δυσαρέσκεια για τη γερμανική πολιτική εξέφρασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στο Politico

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν ανταποκρίθηκε στον ηγετικό της ρόλο στην ΕΕ απορρίπτοντας τις εκκλήσεις από την Αθήνα για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και κάλεσε την ΕΕ να δώσει μια «λογική απάντηση» (σ.σ. που πήγαν οι κυρώσεις;) στις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

«Δεν καταλαβαίνω πραγματικά την απροθυμία της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια δύναμη της οικονομίας της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα σε χώρες που πρέπει να υπακούσουν στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στο POLITICO.

Με φόντο τις αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους τις τελευταίες εβδομάδες να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι τέτοια όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον δύο χωρών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, εάν υπάρχει κλιμάκωση των διαφορών για τα χωρικά ύδατα, αναφέρει το Politico.

Η Ελλάδα κάλεσε συγκεκριμένα τη Γερμανία να μην επιτρέψει την παράδοση έξι υποβρυχίων τύπου 214 που έχει παραγγείλει η Τουρκία, καθώς θα διαταράξουν την ισορροπία ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ.Δένδιας σημείωσε ότι συμφωνία για τα υποβρύχια χρονολογείται από το 2009, όταν η τουρκική κυβέρνηση και η εξωτερική πολιτική της ήταν πολύ διαφορετικές: «Κατανοώ το οικονομικό ζήτημα, αλλά είμαι βέβαιος ότι η Γερμανία κατανοεί επίσης την τεράστια αντίφαση της παροχής επιθετικών όπλων σε μια χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της ΕΕ. Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης αντίφαση».

Είπε ακόμα ότι δεν κατάλαβε γιατί η Ελλάδα θα έπρεπε καν να θέσει το ζήτημα με το Βερολίνο «αντί η Γερμανία να συνειδητοποιήσει από μόνη της, από τους ελέγχους και τις ισορροπίες του δικού της συστήματος, ότι αυτό δεν είναι συμβατό με τον ρόλο της στην Ευρώπη».

Η Γερμανία προσπάθησε να διαδραματίσει το ρόλο του διαμεσολαβητή στα ελληνοτουρκικά, με τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας να επισκέπτεται αρκετές φορές την Αθήνα και την Άγκυρα για να πιέσει για επανεκκίνηση των διπλωματικών συνομιλιών. Η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αναφέρει το Politico, βοήθησε στην αποτροπή πιθανής σύγκρουσης μιλώντας τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Όμως η Ελλάδα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για αυτό που ο Νίκος Δένδιας χαρακτηρίζει ως πολιτική «κατευνασμού» που ακολουθεί η Γερμανία απέναντι στην Τουρκία. «Η  Γερμανία πρέπει να είναι σταθερά στο πλευρό των κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου».

Στη συνέντευξη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του επόμενου μήνα. Αλλά σταμάτησε να απαιτεί ρητά κυρώσεις της ΕΕ στην Άγκυρα.

Είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει μια «λογική απάντηση» στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας που θα ταιριάζουν με τη δέσμευση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν να ηγηθεί μιας «γεωπολιτικής» Επιτροπής.

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι εάν οι ηγέτες της ΕΕ ακολουθήσουν την ίδια πορεία με την τελευταία φορά, αυτό θα σήμαινε ότι δεν έχουν μάθει το μάθημά τους. «Εάν κάνεις τα ίδια πράγματα που έκανες στο παρελθόν και περιμένεις άλλο αποτέλεσμα στο μέλλον, αυτό είναι κάτι που περιγράφεται με τη λέξη αφέλεια- και αυτός είναι ένας ήπιος όρος θα έλεγα».

Και συνέχισε: «Η Ευρώπη θα έστελνε λάθος μήνυμα σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Όποιος ενεργεί αυθαίρετα, όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όποιος εκβιάζει, είναι στο τέλος της μέρας ατιμώρητος ή ακόμα,ακόμα, ανταμείβεται».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αρνήθηκε να προσδιορίσει ποιο θα πρέπει να είναι το μήνυμα της ΕΕ. Είπε ότι θα έπρεπε να εξαρτάται από το εάν η Τουρκία δείχνει μια πραγματική αλλαγή στάσης τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ