Τριπλό μέτωπο για την Κυβέρνηση: Ανασχηματισμός, κάλπες και εφ’ όλης της ύλης διάλογος με την Τουρκία!

Στην κόψη του ξυραφιού όλα...

Must Read

Οι εξελίξεις στα μέτωπα της πανδημίας, της οικονομίας και των εθνικών θεμάτων (Τουρκία) ως «πυξίδα» στις αποφάσεις Μητσοτάκη για τις επόμενες κινήσεις.  

  • Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του 2020 και το 2021 προοιωνίζεται μια επίσης πολύ άσχημη και δύσκολη χρονιά, όλα τα σενάρια των εξελίξεων βρίσκονται ήδη πάνω στο τραπέζι.

Τα σύννεφα που συγκεντρώνονται, άλλωστε, τόσο στα εσωτερικά όσο και στα εξωτερικά μέτωπα είναι βαριά, και τα κομματικά επιτελεία -εν μέσω αυτής της ιδιόμορφης εορταστικής περιόδου- αναγκάζονται να προετοιμαστούν για κάθε πιθανή έκπληξη, ακόμη και εκλογική.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία απολογιστική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μίλησε για «πρωτόγνωρες προκλήσεις στο τριπλό μέτωπο της πανδημίας, της οικονομίας, αλλά και των εθνικών θεμάτων». Ο συνδυασμός αυτός κάθε άλλο παρά τυχαίος ήταν, αφού από τα αποτελέσματα στους τρεις αυτούς τομείς θα εξαρτηθούν συνδυαστικά και οι αποφάσεις για την κυβερνητική πορεία το προσεχές διάστημα.

Στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης είναι εμφανείς από τώρα οι φόβοι ότι τα βάρη που φέρνει η νέα χρονιά θα είναι δυσβάστακτα για τις πλάτες ενός μόνο κόμματος -έστω και με πλειοψηφία 158 βουλευτών-, το οποίο είχε λάβει τη λαϊκή εντολή πριν από περίπου 18 μήνες μέσα σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Και στα τρία μέτωπα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης τα προγνωστικά κάθε άλλο παρά ευοίωνα καταγράφονται και οι έως τώρα σχεδιασμοί δεν έχουν στεφθεί από ιδιαίτερη επιτυχία.

Οι ανεπάρκειες και τα λάθη της αντιπολίτευσης προσφέρουν πολύτιμες ανάσες στη Ν.Δ., αλλά όσοι δεν πάσχουν από πολιτική μυωπία βλέπουν ότι πλησιάζει η στιγμή που θα αρχίσει να αδειάζει και η «γαλάζια» κλεψύδρα λόγω της εντεινόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης εν μέσω των εορτών θα φρεσκάρει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις σημειώσεις του για τον ανασχηματισμό που με την πρώτη κατάλληλη ευκαιρία θα ανακοινώσει. Στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζουν να έχουν επενδύσει πολλές από τις ελπίδες τους, σε επικοινωνιακό και σημειολογικό επίπεδο, στο θέμα του εμβολίου και στην απήχηση που θα έχει η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να εμβολιαστεί από τους πρώτους την Κυριακή, ακολουθούμενος κατά κύριο λόγο από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν και ο σχεδιασμός, λόγω των περιορισμένων δόσεων που θα έρθουν στη χώρα μας, αντιμετωπίζει ήδη δυσκολίες, η κυβέρνηση θέλει να «γυρίσει σελίδα» με τη νέα χρονιά. Αυτό πάντως δεν φαίνεται πολύ εύκολο, για αυτό και υψώνεται κι άλλο ο πήχης του ανασχηματισμού. Το στοίχημα, όπως λέγεται, για τον κ. Μητσοτάκη είναι αν θα μπορέσει να ενεργοποιήσει σε αυτή τη δύσκολη φάση -και ύστερα από μια μακρά περίοδο αποκλεισμών και εσωτερικών προγραφών- όλες τις πτέρυγες του κόμματος σε μια νέα αρχή, θυσιάζοντας «δικά του» στελέχη -όπως, σύμφωνα με όσα ακούγονται στο παρασκήνιο, η Ν. Κεραμέως και ο Τ. Θεοδωρικάκος-, ή αν η αλλαγή ρόλων θα περιοριστεί μεταξύ της «μητσοτακικής πτέρυγας».

Η πραγματική αγωνία πάντως έχει να κάνει πλέον με την οικονομία, αφού για την πανδημία ο μονόδρομος των απαγορεύσεων και των περιορισμών θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται. Τα οικονομικά μεγέθη, όμως, απειλούνται μετά την άνοιξη με πλήρη εκτροχιασμό και, επειδή μάλιστα η πρώτη εικόνα για τη φετινή τουριστική σεζόν δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη -ώστε να έρθουν τα απαραίτητα έσοδα για να αποτραπεί η κατάρρευση-, ο κ. Μητσοτάκης προτρέπεται ακόμη και από «φίλιες δυνάμεις» να εξετάσει το ενδεχόμενο «αιφνιδιαστικής» προσφυγής στις κάλπες πριν από το καλοκαίρι. Σημαντικό ρόλο, φυσικά, στην τελική απόφαση θα παίξει και το εύρος της δημοσκοπικής διαφοράς που θα καταγράφεται στα τέλη της άνοιξης…

«Σκληρό ροκ» και στο βάθος κάλπες, αλλά και σκέψεις για «συναίνεση»

Ενα τέταρτο μέτωπο, το οποίο θα επηρεάσει εξίσου σημαντικά τις διεργασίες, είναι η σκανδαλολογία, που -ύστερα από ένα σχετικό διάλειμμα- αναζωπυρώνεται με αφορμή την υπόθεση της Folli Follie από το 2018. Η αποκάλυψη στοιχείων της δικογραφίας για εμπλοκή στελεχών πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η αναφορά στο όνομα του τότε πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα φέρνουν εκ νέου σε δεινή και απολογητική θέση την αξιωματική αντιπολίτευση, όσο κι αν επιχείρησε να αντεπιτεθεί θυμίζοντας ότι επιχείρηση της οικογένειας Κουτσολιούτσου είχε χρηματοδοτηθεί από την εταιρία Endeavor, συνιδρύτρια της οποίας υπήρξε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

Πολλοί πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου μετά τις γιορτές να ξεκινήσει πάλι το «σκληρό ροκ» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με προσωπικά χαρακτηριστικά μεταξύ των ηγεσιών τους, καθώς προηγήθηκαν μάλιστα τα επεισόδια με την Πάρνηθα και το Σούνιο, ενώ επανεκκίνησαν οι διαδικασίες για την υπόθεση Novartis.

Αν και η εκ νέου ποινικοποίηση του δημόσιου βίου, την ώρα που η χώρα βιώνει αλλεπάλληλες τραγωδίες, ενεργοποιεί και ισχυρό αντίλογο, η κυρίαρχη άποψη στη Ν.Δ. είναι ότι έτσι μπορεί να διατηρηθεί εξουδετερωμένη η αντιπολίτευση, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο για να αντιμετωπίσει τις αστοχίες και να ξεπεράσει τις δικές της αποτυχίες. Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που τονίζουν ότι αυτή η τακτική έχει πεπερασμένα όρια και ότι από ένα σημείο και μετά παρασύρει στον βούρκο της απαξίωσης και της ανυποληψίας τούς πάντες.

Γι’ αυτό, μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες ότι τα σκάνδαλα της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ εξετάζονται από το κυβερνητικό επιτελείο ως πολύτιμο εργαλείο όχι μόνο για τον συμψηφισμό με τα «γαλάζια» του τελευταίου ενάμιση έτους, αλλά και προς δύο εναλλακτικές κατευθύνσεις.

Από τη μια πλευρά, αναπτύσσεται η τάση που υποστηρίζει ότι, εφόσον ριφθεί ο κύβος των πρόωρων εκλογών έως τις αρχές του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο, τα σκάνδαλα θα παίξουν καταλυτικό ρόλο για να οδηγηθεί στις κάλπες η αντιπολίτευση δεμένη «πισθάγκωνα» και στη συνέχεια να βιώσει τις διαλυτικές συνέπειες. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, που προσεγγίζει πιο σύνθετα την κατάσταση, γνωρίζοντας ότι τους προσεχείς μήνες θα είναι τόσο οξυμένα τα οικονομικά και εθνικά προβλήματα που θα απαιτηθούν συγκλίσεις, χωρίς να στηθούν κατ’ ανάγκη κάλπες, από την παρούσα Βουλή. Εκτιμάται ότι με τον κ. Τσίπρα και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε «ομηρία», λόγω των εκκρεμοτήτων για τα σκάνδαλα, η αντιπολίτευση θα συρθεί ευκολότερα σε συναίνεση ή έστω ανοχή για καθοριστικές αποφάσεις που αφορούν κατεξοχήν τον διάλογο εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία, που βρίσκεται στα σκαριά.

Άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι βολιδοσκοπήσεις για τα περιθώρια προσέγγισης τουλάχιστον των δύο μεγαλύτερων κομμάτων έχουν γίνει και από την πλευρά της Γερμανίας, συγκεκριμένα της κυρίας Μέρκελ, που θέλει να έχει δρομολογηθεί έως τον Μάρτιο η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, με την ουσιαστική στήριξη και συμφωνία των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων στη χώρα μας, ώστε να ξεπεραστεί και ο σκόπελος της επιβολής κυρώσεων προς το καθεστώς Ερντογάν.

Κι όλα αυτά με την οικονομία της χώρας μας να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού πλέον και την αβεβαιότητα του τρίτου κύματος της πανδημίας να πλανάται ήδη στον ορίζοντα…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This