Ο Κ. Χατζηδάκης έκανε… πέρα τον Γ. Βρούτση και (ο Θεός μαζί μας) τα αλλάζει όλα σε ασφαλιστικό-εργασιακά!

Θα προσπαθήσει να καμουφλάρει τις σαρωτικές αλλαγές και να σώσει το φιάσκο των εκρεμμών συντάξεων

Must Read

Μια από τις σωστές απομακρύνσεις του ανασχηματισμού ήταν αυτή του Γιάννη Βρούτση ο οποίος κατά γενική ομολογία απέτυχε στο εξαιρετικά νευραλγικό υπουργείο Εργασίας. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Κωστής Χατζηδάκης θα προσπαθήσει να τραβήξει μία διαχωριστική γραμμή από τα πεπραγμένα του προκατόχου του, ιδίως σε ό,τι αφορά το φιάσκο με τις εκκρεμείς συντάξεις.

Παρόλα αυτά όσα -λίγο πολύ- δεν κατάφεραν να πετύχουν από κοινού ΣΕΒ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά την οκταετή περίοδο των Μνημονίων έρχεται με… φόρα να τα εφαρμόσει ο νέος υπουργός.

Σαρωτικές οι αλλαγές

Ο κ. Χατζηδάκης προσπάθησε κατά τη διάρκεια της παράδοσης-παραλαβής να καμουφλάρει τις σαρωτικές αλλαγές που έρχονται σε εργασιακά και ασφαλιστικό όπου πίσω από τις φράσεις «σύγχρονα μέσα κοινωνικής προστασίας» και «ρυθμίσεις σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός» εμφανίζεται απειλητικά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει την κατάργηση του οκταώρου, με θέσπιση της δεκάωρης εργασίας χωρίς πρόσθετες αμοιβές, διευκόλυνση απολύσεων, δραστικούς περιορισμούς στη λήψη αποφάσεων για απεργία και την υποβάθμιση θεσμού εργατικών διαφορών, ο οποίος αποτελεί το βασικό εργαλείο των εργαζομένων κυρίως σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, που είναι κάτι παραπάνω από σύνηθες φαινόμενο στον ιδιωτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, ο κ. Χατζηδάκης φαίνεται πολύ πιο πρόθυμος από τον προκάτοχό του στην εφαρμογή του σχεδίου που επεξεργάζεται ο υφυπουργός Π. Τσακλόγλου για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από την 1η Ιανουαρίου 2022 οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας και οι ασφαλισμένοι έως 35 ετών θα ανήκουν πλέον σε ένα ξεχωριστό κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικούρησης, υπό κρατική διαχείριση σε πρώτη φάση υπό το βάρος των αντιδράσεων, αλλά με σαφή στόχευση της Ν.Δ., εκπεφρασμένη ήδη από το 2017, να γίνει πλήρως ιδιωτικό σε βάθος χρόνου.

Οι σημερινοί συνταξιούχοι

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι έτσι τίθενται σε κίνδυνο οι επικουρικές των σημερινών συνταξιούχων και για να μη γίνει αυτό απαιτούνται δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να πάρει από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για να χρυσώσει το χάπι η κυβέρνηση και η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προτάσσουν αυξήσεις επιδομάτων. Εμφατικά υπενθύμισε ο κ. Χατζηδάκης τις υποσχέσεις για την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την επέκταση του στεγαστικού και του οικογενειακού επιδόματος και την ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία. 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This