Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Πέπλο… απόρρητου μυστηρίου καλύπτει τις συμβάσεις για τα Rafale

Το περίεργο είναι τα στοιχεία για τα οποία υπάρχει απόρρητο

Στην Ολομέλεια της Βουλής τίθενται σήμερα οι συμβάσεις για την αγορά των 18 γαλλικών μαχητικών Rafale, με πολλά εύλογα ερωτήματα σχετικά με το απόρρητο που διέπει μεγάλο μέρος των συμβάσεων να αναδύονται.

Εκατοντάδες «εμπιστευτικές» σελίδες των συμβάσεων, οι οποίες δεν δημοσιοποιήθηκαν και δεν αναρτήθηκαν στον ηλεκτρονικό ιστότοπο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, βρίσκονται στο γραφείο του ειδικού γραμματέα της Βουλής, στο ισόγειο του Μεγάρου, ώστε όσοι βουλευτές το επιθυμούν να λάβουν γνώση.

Την ίδια ώρα, χθες το μεσημέρι η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών στο Πεντάγωνο, προκειμένου να συζητηθούν χωρίς δημοσιότητα τα απόρρητα στοιχεία των συμβάσεων. Αυτό σημαίνει ότι εξαιρετικά κρίσιμα στοιχεία έχουν τεθεί εκτός κοινοβουλευτικού διαλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόρρητο τμήμα των συμβάσεων αφορά διαδικαστικά ζητήματα, τους συμβατικούς όρους, τεχνικά στοιχεία, οικονομικά στοιχεία, καθώς και την εγγύηση και τις κυρώσεις για τυχόν καθυστερημένη παράδοση των αεροσκαφών.

Το ερώτημα που πλανάται στη Βουλή είναι για ποιον λόγο διέπει απόρρητο τα παραπάνω στοιχεία

Σε κάθε περίπτωση, η αντιπολίτευση εμφανίζεται… διχασμένη, καθώς κάποια κόμματα υπερψηφίζουν τις συμβάσεις προτάσσοντας το «εθνικό συμφέρον», ενώ άλλα επιφυλάσσονται, μιλώντας για «ετεροβαρή και λεόντειο σύμβαση».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ