Lockdown στην Αττική: Λουκέτο σε σχολεία και λιανεμπόριο

Προειδοποίηση Μητσοτάκη για lockdown τύπου ακορντεόν τους επόμενους μήνες

Must Read

Οι αποφάσεις «κλείδωσαν» για την Αττική, μετά την έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων που ζητήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού τελείωσε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία που καταγράφει ο ΕΟΔΥ το τελευταίο διάστημα, προκάλεσαν ανησυχία στο υπουργείο Υγείας και τον Βασίλη Κικίλια, ο οποίος ζήτησε την εφαρμογή αυστηρών μέτρων στην Αττική, τύπου Μαρτίου. Η χώρα φαίνεται να διανύει ήδη το τρίτο κύμα της πανδημίας και μια νέα πίεση στο ΕΣΥ μοιάζει δυσβάσταχτη, αφού η κυβέρνηση δεν φρόντισε να στηρίξει επί της ουσίας το υγειονομικό σύστημα.

Lockdown δυο εβδομάδων

Στο διάγγελμά του, το απόγευμα της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων αλλά και το λιανεμπόριο από την Πέμπτη 11 έως και την Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου. Δεν είναι απίθανο όμως, όπως αποδείχτηκε αρκετές φορές έως τώρα, τα μέτρα να πάρουν νέα παράταση και το lockdown να συνεχιστεί και τον Μάρτιο. 

«Τα δύο δεδομένα που προκαλούν ανησυχία»

«Στόχος, είναι να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ιό. Και η τακτική αυτή έφερε αποτέλεσμα στο τελευταίο «απαγορευτικό» του Ιανουαρίου. Σήμερα, όμως, ο κίνδυνος επανεμφανίζεται. Όχι με τη μορφή των χιλιάδων αρρώστων και των θανάτων, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά με δύο δεδομένα που μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Αφενός, την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική όπου σταδιακά γεμίζουν οι δομές υγείας. Και, αφετέρου, τις μεταλλάξεις του ιού που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του» ανέφερε στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα μπορούσαμε να περιμένουμε ακόμη κάποιες μέρες, αλλά το καμπανάκι είναι ηχηρό και έχουμε μάθει να λειτουργούμε ώστε να προλαμβάνουμε και να μην ακολουθούμε το πρόβλημα, για να σώζουμε ζωές. Γιατί προϋπόθεση για την πρόοδο της Ελλάδας είναι οι υγιείς Έλληνες. Όλοι εμείς, που πρέπει, τώρα, να αμυνθούμε στην ύστατη επίθεση του ιού πριν από την οριστική νίκη του εμβολιασμού. Γιατί είναι σίγουρο ότι αύριο θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος αν σήμερα υπερβούμε τα τελευταία εμπόδια χωρίς απώλειες. Γνωρίζουμε ότι από τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα. Όμως, τώρα πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο!» πρόσθεσε και ανακοίνωσε τα νέα μέτρα:

Κλειστά σχολεία και λιανεμπόριο

«Με βάση τα νέα δεδομένα, λοιπόν, αναλαμβάνω την ευθύνη των πρόσθετων μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Έτσι, από μεθαύριο Πέμπτη και έως τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρξουν αυξημένα περιοριστικά μέτρα στην Αττική. Αυτό σημαίνει ότι κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ’ αποστάσεως. Εκτός από την ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία. Τα νέα μέτρα θα εξειδικευτούν περαιτέρω αύριο από τους αρμόδιους» δήλωσε στο διάγγελμά του, ενώ διαβεβαίωσε ότι γνωρίζει τι σημαίνουν τα νέα μέτρα για την οικονομία:

«Γνωρίζω τι σημαίνουν όλα αυτά για την οικονομία. Για τον έμπορο που κρατά κλειστό το μαγαζί του και τον επαγγελματία που αφήνει τη δουλειά του. Για τον εργαζόμενο, αλλά και για τον άνεργο. Θα ξαναπώ, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει οικονομία χωρίς υγεία. Ούτε καλοί πελάτες χωρίς υγιείς πολίτες. Άλλωστε, μία προσπάθεια δύο εβδομάδων τώρα, μπορεί να φέρει νωρίτερα το πλήρες άνοιγμα της αγοράς. Και όσο διαρκεί η κρίση, η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όπως ήδη το δρομολογεί με τον μηδενισμό του ενοικίου επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές και τον Μάρτιο αλλά και την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά. Με την 6η και την 7η επιστρεπτέα προκαταβολή και την χρηματοδοτούμενη αναστολή εργασίας. Αλλά και με την παράταση των επιδομάτων ανεργίας και την αναστολή οφειλών προς Δημόσιο και Ταμεία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ δεν παρέλειψε να υποσχεθεί την επιτυχία του σχεδίου εμβολιασμού το οποίο φαίνεται να προχωρά με ρυθμούς «χελώνας»:

Υποσχέσεις για τα εμβόλια

«Σε λίγο οι εμβολιασμοί στη χώρα θα φτάσουν τις 500.000. Είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη σε ρυθμούς. Ενώ προχωρά και η δεύτερη δόση στους μεγαλύτερους και τους υγειονομικούς, σύντομα, επίσης, ξεκινούν και οι άλλες κατηγορίες πολιτών. Και οι παραδόσεις των εμβολίων θα αυξηθούν ραγδαία το επόμενο διάστημα» τόνισε.

Lockdown – ακορντεόν για τους επόμενους μήνες

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι για τους επόμενους μήνες, προβλέπονται lockdown τύπου ακορντεόν με «άνοιξε-κλείσε»: «Δεν θα κρυφτώ: Στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Η Πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί. Στόχος είναι να συναντηθούμε με εκείνη τη στιγμή ακμαίοι και δυνατοί. Κι ένα μεγάλο βήμα σε αυτή τη διαδρομή της ελπίδας είναι να πετύχουν τα μέτρα που θα ισχύουν από μεθαύριο. Θα τα τηρήσουμε και θα νικήσουμε!» δήλωσε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This