Παρασκευή, 9 Απρίλιος 2021

Όσα είπε ο Πρωθυπουργός για την πανδημία, τον εμβολιασμό, αλλά και τον Τσιόδρα!

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί στους υγειονομικούς!

Κατά τη συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και τη Μάρα Ζαχαρέα, είπε ότι για «το Πάσχα θα ακούσουμε τους ειδικούς», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί στους υγειονομικούς!

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε πιθανό άνοιγμα και άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων, σημείωσε πως «δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη για το τι θα συμβεί στο μέλλον. Και ο κορωνοϊός μας έχει εκπλήξει και μας ανάγκασε να αναπροσαρμόσουμε τη στρατηγική μας. Βρισκόμαστε στη μέση μιας φουρτούνας και ο καλός καπετάνιος δεν κρατάει ποτέ σταθερό το καράβι σε μια φουρτούνα. Θετικό γεγονός το πράσινο φως στο άνοιγμα των Λυκείων».

«Πολύ σύντομα εντός 10 ημέρων από τη στιγμή που θα έρθουν τα υπόλοιπα self tests, θα μπορέσουμε να τα διαθέσουμε και στον ευρύτερο πληθυσμό. Αν και οι εργαζόμενοι θα έχουν προτεραιότητα», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα self tests.

«Για το Πάσχα θα ακούσουμε τους ειδικούς»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να προχωρήσει σε προβλέψεις σχετικά με το τι θα συμβεί το Πάσχα. «Οι ειδικοί θα μας πουν. Έχουμε κατά κανόνα ακούσει τους ειδικούς», ενώ τόνισε πως δεν θα υπάρξει πολιτική απόφαση για το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων, και στις διαφωνίες που εξέφρασε ο Σωτήρης Τσιόδρας αλλά και έξι ακόμα επιστήμονες. «Υπήρξαν πάρα πολύ σοβαροί επιστήμονες που μειοψήφησαν. Κάποιες φορές δημιουργεί την αίσθηση μια πολυφωνίας. Αλλά δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια για το πως θα αντιμετωπιστεί ένας ιός. Να κρατήσουμε ότι παρά τις δυσκολίες – το ΕΣΥ ανταποκρίνεται πλήρωση- τα έχουμε καταφέρει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, γιατί ακούσαμε τους ειδικούς».

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών»

«Για τις αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. (…)», είπε ο κ. Μητσοτάκης και απέδωσε τη μη τήρηση των μέτρων στην κούραση των πολιτών. «Είναι πολύ δύσκολο να επιβάλουμε μέσω της καταστολής τέτοιου είδους μέτρα. Γι αυτό και επενδύσαμε σε ορισμένες “ανάσες ελευθερίας”», συνέχισε και τόνισε πως η απελευθέρωση των μετακινήσεων λειτούργησε. «Πιστεύω ότι το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί και τις καθημερινές», αλλά διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι της υποδείξουν οι ειδικοί.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση πως τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού και πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με το περασμένο, αν και θα υπάρχουν μέτρα ασφαλείας: «Αυτή τη στιγμή με βάση τις παραδόσεις εμβολίων που αναμένουμε και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τον Ιούνιο θα έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Η ταχύτητα των εμβολιασμών σε συνδυασμό με τον καιρό, θα μας επιτρέψουν με ασφάλεια να προχωρήσουμε με ασφάλεια στην επαναλειτουργία της οικονομίας. Και προφανώς δεν θέλουμε να ξανακλείσει».

Ανοιχτό ενδεχόμενο για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε υγειονομικούς

«Παρακαλώ τους υγειονομικούς να πάνε να εμβολιαστούν. Οι ηλικιωμένοι είναι οι πιο ευαίσθητοι στον ιό», είπε επίσης ο πρωθυπουργός και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς, στο μοντέλο της Ιταλίας, αν και όπως σημείωσε η συζήτηση θα διεξαχθεί σε ουδέτερο χρόνο. «Θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολιασμών στους υγειονομικούς. Πρέπει να το δούμε αυτό σε ουδέτερο χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.

Γιατί σταμάτησε ο Τσιόδρας από την ενημέρωση για τον κορωνοϊό

Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά πως «με τον Σωτήρη μιλώ σχεδόν καθημερινά και βλέπω όλα τα δεδομένα». Για την απουσία Τσιόδρα από την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό: «Πιστεύω ότι λείπει από την ενημέρωση. Αλλά ήταν απόφαση του ίδιου να μας συμβουλεύει χωρίς να εκτίθεται. Πιστεύω ότι η απόφαση οφείλεται στο γεγονός ότι στοχοποιήθηκε χυδαία».

Αναφερόμενος στα μέλη της ειδικής επιτροπής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «αποτελείται από σοβαρούς επιστήμονες, που είναι απολύτως ελεύθεροι να εισηγούνται και εμείς να παίρνουμε τις αποφάσεις και την πολιτική ευθύνη. Εμείς εκθέτουμε στην επιτροπή βασικές πολιτικές κατευθύνσεις. Πρέπει να γνωρίζει για παράδειγμα το κόστος από το κλείσιμο του λιανεμπορίου». Αλλά δεν παρέλειψε να ρίξει τα «καρφιά» του: «Θα ήθελα να μην βγαίνουν στα κανάλια και να λένε γιατί μειοψήφισαν».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ