Κυριακή 16/5/2021

Σε ρόλο… Καρανίκα ο Άδωνις, δίνει ώθηση στις εξαγωγές κάνναβης

Κατέθεσε νομοσχέδιο που διευκολύνει τους καλλιεργητές

Σε… Νίκο Καρανίκα της Νέας Δημοκρατίας εξελίσσεται ο Άδωνις Γεωργιάδης. Με πρωτοβουλία του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νομιμοποιήσει την εισαγωγή και χρήση φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ το εγχείρημα «βιομηχανική κάνναβη» προχώρησε και στηρίχθηκε και από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων θέλει να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην εξαγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, παρά όσα έλεγε τότε.

Σκοπός του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, είναι να διευκολυνθούν οι καλλιεργητές κάνναβης, οι οποίοι έχουν λάβει σχετική άδεια στη χώρα μας, ώστε να εξάγουν το προϊόν τους στο εξωτερικό, τη στιγμή που στην Ελλάδα θεωρείται παράνομο. Σουρεαλιστικές καταστάσεις! Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί στην Ελλάδα 94 άδειες για καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης.

Με τη νέα προτεινόμενη εξαγωγική διαδικασία, ένα προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης μπορεί να κυκλοφορήσει στη χώρα εισαγωγής του με βάση απόφαση της αλλοδαπής αρμόδιας Αρχής, χωρίς να είναι απαραίτητη και η έγκριση κυκλοφορίας του στην Ελλάδα.

Για την κυκλοφορία του στη χώρα μας παραμένει σε ισχύ το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς, που προβλέπει έκδοση ειδικής έγκρισης κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ πριν από τη διάθεσή του σε ασθενείς.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η καταβολή ανταποδοτικού τέλους υπέρ του ΕΟΦ, ποσού 2.500 ευρώ, συν 400 ευρώ ανά μορφή και περιεκτικότητα με δυνατότητα αναπροσαρμογής του, για τη χορήγηση άδειας παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης αποκλειστικά για εξαγωγή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ