Πέμπτη 24/6/2021

Η αποθράσυνση της Τουρκίας και η «άγνοια» του Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός είτε δεν παρακολουθεί την επικαιρότητα, είτε την αγνοεί σκόπιμα...

Οι Τούρκοι τσαλαπατούν το Διεθνές Δίκαιο, προκαλούν την Ελλάδα, αμφισβητούν τα σύνορα και την επικράτειά μας και φτύνουν κατάμουτρα την ανθρωπότητα, ενώ εμείς προσποιούμαστε ότι δεν τρέχει τίποτα, η συμπεριφορά τους βελτιώνεται και συζητάμε… κανονικά – λες κι έχουμε να κάνουμε με κανονικό κράτος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Ben Hall, στο πλαίσιο του ψηφιακού συνεδρίου «The Global Boardroom», που διοργανώνει η εφημερίδα Financial Times, είπε για τα ελληνοτουρκικά ότι «στη γειτονική χώρα προφέρεται μία θετική ατζέντα, αλλά με προϋποθέσεις και αιρεσιμότητα». Η «αιρεσιμότητα» στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης προβλέπεται σε περίπτωση που η Τουρκία επιστρέψει στην αναθεωρητική εξωτερική πολιτική.

Ο κ. Μητσοτάκης είτε δεν παρακολουθεί την επικαιρότητα είτε την αγνοεί σκόπιμα, ώστε να συμβαδίζει με την ανεξήγητα «μαλακή» στάση του προς την Τουρκία. Πάντως, ό,τι κι αν ισχύει εκ των δύο, ο πρωθυπουργός πρέπει να πληροφορηθεί το ακόλουθο: Η Τουρκία ουδέποτε εγκατέλειψε την αναθεωρητική εξωτερική πολιτική της. 

Μόλις προ 24ωρου έγινε γνωστό ότι στα τέλη Απριλίου σημειώθηκαν δύο πολύ σοβαρά περιστατικά τουρκικών προκλήσεων ανοιχτά της Χίου. Και στα δύο περιστατικά σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς πολύ κοντά σε φινλανδικό και σουηδικό σκάφος της FRONTEX που περιπολούσαν στην περιοχή.

Όπως έγραψε σχετικά το newsbreak.gr, «η σύγκρουση σκαφών αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή», ενώ ενημερώθηκαν σχετικά με τα γεγονότα ο Μαργαρίτης Σχοινάς και η Ίλβα Γιόχανσον και το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στο προσεχές Δ.Σ. της FRONTEX.

Και σαν να μην έφταναν οι προκλήσεις στη θάλασσα, είχαμε και τις… στεριανές. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν σε «ιδιωτική» επίσκεψή του στην Ελλάδα, με επίκεντρο τη Θράκη, αναφέρθηκε σε «τουρκική κοινότητα» και μίλησε για «καταπάτηση δικαιωμάτων» της μουσουλμανικής μειονότητας στη χώρα μας.

Έδαφος για μια καλόπιστη συζήτηση με την Τουρκία δεν υπάρχει. Επίσης δεν υφίσταται πρόθεση εκ μέρους της να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο. Όσο συνεχίζουμε τον διάλογο μαζί της τόσο περισσότερο εκείνη αποθρασύνεται. 

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ