Δευτέρα 2/8/2021

Κικίλιας: «Θεωρούμε αναγκαίο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ουδέτερο χρόνο»

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το 70% των πολιτών

Για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, τις παρενέργειες των εμβολίων και την πορεία της πανδημίας μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας ότι η επάρκεια εμβολίων είναι διασφαλισμένη, καθώς «έχουν ήδη προαγοραστεί 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων».

«Στα νησιά οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς»

«Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε φτάσει αυτό το ποσοστό», εφόσον συνεχιστούν κανονικά οι παραδόσεις των εμβολίων» εκτίμησε ο υπουργός Yγείας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν εμβόλια για όποιο κι αν επιλέξει» ο πολίτης.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο στόχος της κυβέρνησης είναι «να έχουν κάνει όλοι από την ηλικία των 18 ετών και άνω το εμβόλιο μέχρι και τον Ιούλιο», έτσι ώστε όλοι οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και όσοι νόσησαν και έχουν φυσική ανοσία, να δημιουργήσουν ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι.

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι «στα νησιά οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν κι άλλα εμβόλια πέραν από αυτό της Johnson & Johnson στη νησιωτική Ελλάδα για όσους το επιθυμούν.

Ο υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «όταν θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ελληνικού πληθυσμού «θα είμαστε ασφαλείς» σε σχέση με τον κορωνοϊό.

Ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν πριν από τη σχολική χρονιά οι εμβολιασμοί και στα παιδιά ηλικίας 12 με 15 ετών, εφόσον ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων εγκρίνει τα εμβόλια για τις ηλικίες αυτές.

Αναφερόμενος στους κατάκοιτους ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι τους για να κάνουν το εμβόλιο, είπε ότι «έχει ήδη ληφθεί ειδική μέριμνα για τον εμβολιασμό τους, στον οποίο θα συμβάλλουν ακόμα και ιδιώτες».

Υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

 Ο υπουργός Υγείας είπε ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο παραμένει στο τραπέζι και εξακολουθεί να συζητείται, αλλά «οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ουδέτερο χρόνο». Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, έκανε λόγο για αναγκαιότητα υποχρεωτικού εμβολιασμού σε εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες.

Τι είπε ο Κικίλιας για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι ο ίδιος ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τα περιστατικά παρενεργειών που σχετίζονται αποδεδειγμένα με τα εμβόλια και κυρίως με αυτό της AstraZeneca, «προκειμένου να μη δημιουργείται η εικόνα από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι οι παρενέργειες αφορούν σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού» από τις πέντε αυτές περιπτώσεις.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ