Έφτασε στη Θράκη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου – Οι Πομάκοι τον κήρυξαν «ανεπιθύμητο» (video)

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία τουρκικών ΜΜΕ

Must Read

Λίγο μετά τις 10:00, σήμερα το πρωί, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης το αεροπλάνο που μεταφέρει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη από χθες στην Θράκη και «χτενίζει» την περιοχή, ενόψει της σημερινής ιδιωτικής επίσκεψης.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία τουρκικών ΜΜΕ, που θα προβάλλουν στην Τουρκία το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τους «ομογενείς», όπως αποκαλούν τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Το γεγονός αυτό πυροδοτεί αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της ελληνικής διπλωματίας όσο και από τους πομακικούς συλλόγους, που ήδη τον έχουν χαρακτηρίσει ανεπιθύμητο.

Το πρόγραμμα για σήμερα

Στις 12:15 ο Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής. Εκεί σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες θα έχει μεταξύ άλλων επαφές με τον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέ Μετέ και τον ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ. Αμέσως μετά θα επισκεφθεί το μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ στην Κομοτηνή το οποίο είχε επισκεφτεί και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν είχε έρθει στη Θράκη το 2017. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να παρακαθήσει σε γεύμα με τα μέλη της «συμβουλευτικής επιτροπής μειονότητας» σε ταβέρνα στο χωριό Θάμνα Ροδόπης.

Το πρόγραμμα του κ. Τσαβούσογλου στη Θράκη θα κλείσει με επίσκεψη στον τάφο του βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ στις 17:00. Ο Αχμέτ Σαδίκ υπήρξε βουλευτής Ροδόπης και ιδρυτής του εθνικιστικού κόμματος ΚΙΕΦ. Σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στις 24 Ιουλίου 1995 στο δρόμο έξω από το χωριό Σώστης, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή. Στις 18.00 θα αναχωρήσει για την Αθήνα, όπου το βράδυ είναι προγραμματισμένο δείπνο με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

«Persona non grata» ο Τούρκος ΥΠΕΞ στα Πομακοχώρια

Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα επιθυμούσε ο κ. Τσαβούσογλου να επισκεφτεί τα Πομακοχώρια, οι αντιδράσεις πομακικών συλλόγων τον ανάγκασαν να μην πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη επίσκεψη.

Στο στόχαστρο των συλλόγων βρέθηκε η εμμονή της Άγκυρας, να χαρακτηρίζει «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή. Οι σύλλογοι κήρυξαν τον Τσαβούσογλου «persona non grata» στην περιοχή, και εικάζεται πως αυτός ενδεχομένως να είναι ο λόγος που ο τούρκος υπουργός δεν θα επισκεφθεί τελικά τα Πομακοχώρια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This