Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023

Ανασχηματισμός: Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν – Οι επιστροφές και ο υφυπουργός… θερμόμετρο

Θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ψηφοφορία για τα μνημόνια με τα Σκόπια

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Τέσσερα σημαντικά ορόσημα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έως τις 7 Ιουλίου, οπότε και συμπληρώνονται δύο ενδιαφέροντα χρόνια της ΝΔ στην εξουσία και του ιδίου στην πρωθυπουργία.

  • Το πρώτο είναι η συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Εκεί θα διαγραφεί, αναλόγως και του αποτελέσματος της συνάντησης Μπάιντεν-Ερντογάν, η συνολική νέα αρχιτεκτονική της Μεσογείου.
  • Το δεύτερο είναι οι κρίσεις στις συνθέσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Η Προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας διεκδικείται από τον εξαίρετο Δημήτριο Σκαλτσιούνη και από τον «εκλεκτό» της Προέδρου της Δημοκρατίας επίσης ικανό Μιχάλη Πικραμμένο (εκλεκτό υπό την έννοια ότι έκαναν στο παρελθόν με την Πρόεδρο κοινές συγγραφικές απόπειρες για λογαριασμό ΜΚΟ όπως η Διανέοσις).
  • Το τρίτο είναι η ψηφοφορία στην Βουλή για τα μνημόνια με τα Σκόπια.
  • Και βεβαίως το τέταρτο ορόσημο είναι ο σαρωτικός και δομικός αυτή την φορά ανασχηματισμός.

Μητσοτάκης

Κομβικά πρόσωπα του οποίου θα αναδειχθούν όπως θρυλείται στο παρασκήνιο ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Επίσης οι Υπουργοί Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Μέλος της κυβέρνησης, υφυπουργός, από εκείνους που δεν φαίνονται πολύ στο προσκήνιο, αλλά έχει αλάνθαστο πολιτικό αισθητήριο, διασώθηκε στους δύο τελευταίους μίνι ανασχηματισμούς με την στήριξη του κ. Γεραπετρίτη με τον οποίο ήταν σε διαρκή επικοινωνία. Το συγκεκριμένο μέλος της κυβερνησης έχει αλλάξει ρότα εσχάτως.

Δεν έχει πλέον τόσο τακτική επικοινωνία με τον κ.Γεραπετρίτη και επικοινωνεί διαρκώς με τον διευθυντή του γραφείου πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος θεωρείται αναβαθμισμένος. Άγνωστο αν αυτή του η αλλαγή στην συμπεριφορά θα τον σώσει σε αυτόν τον ανασχηματισμό. Ωστόσο ο «υφυπουργός θερμόμετρο» αποτυπώνει με την συμπεριφορά του άριστα τις μετοχές ενός εκάστου εντός του κυβερνητικού χρηματιστηρίου.

Ερωτάται λοιπόν, ιδού το πρώτο μέγα ερώτημα του ανασχηματισμού: Θα παραμείνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου; Αν μετακινηθεί γιατί θα μετακινηθεί; Και αν μετακινηθεί προς τα που θα μετακινηθεί;

Γεραπετρίτης

Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει το έργο του καθηγητή αλλά εσχάτως στο περιβάλλον του -και όχι απαραιτήτως στους συνήθεις υπόπτους- διατυπώθηκαν δυσαρέσκειες για χειρισμούς ειδικώς στην υπόθεση Φουρθιώτη στην οποία κάποιοι επιχείρησαν να εμπλέξουν τον καθηγητή και Υπουργό Επικρατείας. Διαδίδοντας έως και μύθους ότι υπάρχουν γραπτά μηνύματα- φωτιά, κάτι που από το Μαξίμου διαψεύδεται κατηγορηματικά.

Δεν αποκλείεται παρά τα προβλήματα ο Υπουργός Επικρατείας να μείνει στο Μαξίμου πάντως γιατί αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες και ξεπερνιούνται είτε έχουν συμβεί, είτε όχι. Αλλά αν επρόκειτο να μετακινηθεί και υπήρχε κενό βεβαίως, ο κ. Γεραπετρίτης θα ήθελε να αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών. Για το οποίο ενδιαφέρονται και άλλοι.

Ο καθηγητής λέει τα καλύτερα στο παρασκήνιο για τον Νίκο Δένδια αλλά αν πάνω στην διετία ο πρωθυπουργός αποφάσιζε μεταβολή στην οδό Ακαδημίας, ασφαλώς και θα τον ενδιέφερε. Είναι γνωστή στους παροικούντες του Μαξίμου η έκρηξή του την βραδιά των κοινών δηλώσεων Τσαβούσογλου- Δένδια στην Άγκυρα. Ιδίως τι είπε.

Όσον αφορά τον Υπουργό Εξωτερικών τώρα, ο κύριος Δένδιας με άριστες διεθνείς συμμαχίες και τεράστιες εκκρεμότητες ανοικτές εμφανίζεται αμετακίνητος. Στον θαυμαστό κόσμο του διαδικτύου όμως κάνουν την εμφάνιση τους δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Μητσοτάκη να δέχεται εισηγήσεις από συνεργάτες του να μετακινήσει τον κ. Δένδια στο πρωτοκλασάτο Υπουργείο Οικονομικών αφού οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα έχουν μπει οριστικά σε ήρεμα νερά. Με τα σημερινά δεδομένα πάντως κάτι τέτοιο φαίνεται μακρινό και απίθανο. Εκείνη την εποχή άλλωστε ο Υπουργός Εξωτερικών θα είναι στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ για την νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Που θρυλείται ότι περιέχει σημαντικά ανταλλάγματα για την Ελλάδα στην Θράκη.

Δένδιας

Όσον αφορά τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο. Μόλις άρχισε να ψιθυρίζεται στο παρασκήνιο ότι μπορεί να επανέλθει στην κυβέρνηση και μάλιστα ενισχυμένος, τοποθετούμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, δέχθηκε διαδικτυακά κτυπήματα κάτω από την μέση ότι η υποψηφιότητα του για τον ανασχηματισμό «κάηκε». Αιτία -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς – ότι ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας με τον οποίο γνωρίζεται δεν αποκάλυψε όσα έπρεπε στην προανακριτική για να διευκολύνει την κυβέρνηση να στοχοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι την επομένη της διαδικτυακής επίθεσς που έγινε στον κύριο Θεοδωρικάκο αίφνης απεστάλησαν στην προανακριτική της επιτροπής mail από τον κύριο Καλογρίτσα που τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό ότι είχε συνάψει εικονική συμφωνία με την οικογένεια Χούρι. Σύμπτωση κατά πάσα πιθανότητα. Από την πλευρά του ο κύριος Θεοδωρικάκος όμως ξεκαθαρίζει πως έχει να δει τον επιχειρηματία Καλογρίτσα πέντε χρόνια, πως όταν έγινε Γραμματέας της ΚΝΕ σε ηλικία 25 ετών δεν τον γνώριζε καν, ότι δεν έχει καμία εμπλοκή σε χειρισμούς για την προανακριτική και ότι η σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παραμένει αδιατάρακτη. Χαρακτηρίζει δε «κρατικοδίαιτους» όσους του επιτίθενται. Το αν θα μπει τελικά στην κυβέρνηση ο κ. Θεοδωρικάκος είναι θέμα συσχετισμών και βεβαίως προσωπικής απόφασης του κ. Μητσοτάκη.

θεοδωρικακος υπουργος εσωτερικων

Επειδή πλέον το κέντρο βάρους της κυβέρνηση της ΝΔ είναι κεντρογενές και πασοκικό η σύνθεση διαμορφώνεται με βάση και τους διαπληκτισμούς που συμβαίνουν στο παρασκήνιο μεταξύ τέως σοσιαλιστών.

Τελευταίο αλλά όχι έλασσον: Η ψηφοφορία για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου πριν τον ανασχηματισμό. Με κομματική πειθαρχία. Ο πρωθυπουργός θα κρίνει μετά την διεξαγωγή της ποιοι βουλευτές θα υπουργοποιηθούν και ποιοι όχι. Όσοι λάβουν τον λόγο για να στηρίξουν τα μνημόνια θα πάρουν και μπόνους εισαγωγής στην κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσαπανίδου: «Μια κυβέρνηση που παρακολουθούσε τη μισή χώρα, δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά»

«Μια κυβέρνηση που έχει παρακολουθήσει τη μισή χώρα, δεν νομιμοποιείται να συνεχίσει να κυβερνά»,...

Μήνυσε τελικά ο Τάκης Θεοδωρικάκος τον απόστρατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ

«Tους σκευωρούς θα τους πάω μέχρι τέλους, δεν παίζει κανείς με την υπόληψη της οικογένειάς μου», δήλωσε έξω από τον Άρειο Πάγο

Οι παρακολουθούμενοι στην Ελλάδα μπορεί να εκβιαστούν!

Την εκτίμηση πως η έρευνα για το σκάνδαλο των ελληνικών υποκλοπών θα πρέπει να...

Εξελίξεις στην υπόθεση Θεοδωρικάκου: Καταθέτει μήνυση στον απόστρατο αστυνομικό για όσα είπε για τον...

«Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ έχει δύο βενζινάδικα και εταιρεία με λιμουζίνες» ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας

«Κόβουν» την ανάσα ντοκουμέντα από το Αιγαίο – Η εμπόλεμη κατάσταση και οι προκλητικοί...

Μία αποκάλυψη που καταδεικνύει την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο κάνει σήμερα η εφημερίδα...

Την πρώτη Κυριακή για να αναδείξει επόμενο ηγέτη τον Μητσοτάκη, περιμένει ο Γεραπετρίτης

Στην ΕΡΤ μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με κυρίαρχο θέμα τις εκλογές, προχωρώντας...

Κατρούγκαλος σε Λοβέρδο: «Θέλετε να πάτε με τη ΝΔ; Να πάτε!»

Σκληρή απάντηση στον Ανδρέα Λοβέρδο έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος με αφορμή την επίθεση του...

Αντί να δώσει εξηγήσεις, κουνάει το δάχτυλο ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Μιλώντας για σκευωρίες και μεθοδεύσεις, ο Τάκης Θεοδωρικάκος εμφανίστηκε με δήλωσή του εξαπολύοντας επίθεση...

Λοβέρδος: «Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται» – Δεν το είπε για τον Ανδρουλάκη!

Ανακυκλώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος την συζήτηση για τους εκβιασμούς μέσω των υποκλοπών, λέγοντας ότι...

Δύσκολες ώρες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη

Πίκρες κερνάνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι συντοπίτες του, οι Κρητικοί, καθώς σύμφωνα με τα...

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ από ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 για την αποχή από τις ψηφοφορίες στη...

Πυρά εξαπέλυσαν κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 με αφορμή την ανακοίνωση του Αλέξη...

Κουμουνδούρου: «Επί ΣΥΡΙΖΑ η Greek Mafia στη Δικαιοσύνη, επί ΝΔ αθώα και αναβαθμισμένη»

«Οι πολίτες που άκουγαν υποσχέσεις για ασφάλεια βλέπουν και συγκρίνουν: Επί ΣΥΡΙΖΑ η Greek...

«Γνήσιο εκφραστή του τραμπισμού» αποκάλεσε τον Τσίπρα ο Οικονόμου

Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε την διάλυση της Βουλής και εκλογές...

Το πρόβλημα της Ντόρας Μπακογιάννη που έπεσε θύμα παρακολούθησης

Κάνοντας μια μικρή αναφορά στο θέμα των υποκλοπών το οποίο έχει προκαλέσει πολιτικό «σεισμό»,...

Αυτοί είναι οι νέοι υποδιοικητές της ΕΥΠ

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρέσβης Ιωάννης Ραπτάκης και ο αντιστράτηγος Γεώργιος...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κραυγή αγωνίας από τον Τέρη Χρυσό: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

H άγνωστη «αδερφή» του Νίκου Ξανθόπουλου

Εννιά μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το φευγιό του Νίκου...

Oλυμπία Γλύξμπουργκ: Τα χρήματα που ξοδεύει για την εμφάνισή της ζαλίζουν

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ και η Μαρί Σαντάλ Μίλερ έχουν...

«Πιάστηκε» με ναρκωτικά ο γιος του Τάκη Θεοδωρικάκου

Την ώρα που βρίσκεται στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Θεοδωρικάκου,...

Σείστηκε η Λάρισα από την παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Πορτοσάλτε

Δεν ήταν επεισόδιο από τα Looney Tunes, αλλά παρουσίαση...

«Δίνει» την Πισπιρίγκου ο Δασκαλάκης: «Αντί να ψάξει τι έπαθαν τα παιδιά μας, ρωτούσε…»

«Eίπε στον πατέρα μου ''για να μη με κατηγορήσουν θα τον πάρω μαζί μου''» κατέθεσε ο πατέρας των νεκρών κοριτσιών

Δύσκολες ώρες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη

Πίκρες κερνάνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι συντοπίτες του, οι...

Σκληρή απάντηση για την συγκέντρωση του Άρη Πορτοσάλτε στη Λάρισα

Στο πλαίσιο του δημόσιου λόγου, βρίσκονται και οι στιγμές...
spot_img

NEWSROOM