Παρασκευή 30/7/2021

ΥΠΟΙΚ: Πανέτοιμο για σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τη ρύθμιση των 72 δόσεων για τα «κορωνοχρέη»

Η εν λόγω η ρύθμιση δεν θα περιέχει κανένα «κούρεμα» οφειλής

Ρύθμιση για τα χρέη που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, την οποία αναμένεται να παρουσιάσει τις προσεχείς ημέρες στους δανειστές, εν όψει της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Παρά τις διαρροές από το Υπουργείο Οικονομικών ότι το σχέδιο ήταν έτοιμο από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με πληροφορίες ουδέποτε τέθηκε στους θεσμούς, καθώς είναι γνωστό πως απεχθάνονται κάθε είδους ρύθμισης χρεών, με τη δικαιολογία ότι χαλάει η «κουλτούρα πληρωμών» από την πλευρά των φορολογουμένων.

Για τους ίδιους λόγους η ρύθμιση δεν θα περιέχει κανένα «κούρεμα» οφειλής. Το τελευταίο, μάλιστα, αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην εξίσωση του ιδιωτικού χρέους, καθώς οι περισσότεροι οφειλέτες δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία, μόνο και μόνο γιατί ξέσπασε η πανδημία, με αποτέλεσμα να «γκρεμιστούν» οι τζίροι των επιχειρήσεων, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να υποστούν πρακτικά μείωση μισθού για αρκετούς μήνες, καθώς τέθηκαν σε αναστολή εργασίας και ζούσαν με το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ.

Θα επιχειρήσει να πείσει τους δανειστές

Το σχέδιο προβλέπει μια συνολική ρύθμιση σε έως 72 δόσεις για την εξόφληση των οφειλών προς την Εφορία για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να πείσει τους δανειστές, που έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο στη λήψη των αποφάσεων ακόμη και σήμερα, ότι η τρέχουσα ρύθμιση με τις 24 άτοκες ή τις 48 δόσεις, με χαμηλό επιτόκιο, δεν φαίνεται να επαρκούν. Στη νέα ρύθμιση εξετάζεται να ενταχθούν περισσότερες φορολογικές οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν στην υγειονομική κρίση, όπως ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ, που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία.

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να βάλει στο τραπέζι και την πρόταση για δυνατότητα επανένταξης των οφειλετών που έχασαν τη ρύθμιση των 100 ή των 120 δόσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ως μια τελευταία ευκαιρία για τους πληττόμενους φορολογουμένους που επιθυμούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να αποφύγουν τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς από την Εφορία.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ