Παρατείνεται η προθεσμία διόρθωσης εγγράφων στο Κτηματολόγιο

Με νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής δίνεται παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022

Must Read

«Ανάσα» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων δίνει διάταξη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με το οποίο παρατείνεται η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022.

Πρόκειται για ένα αίτημα που είχαν διατυπώσει οι εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων της χώρας που είχε αποτυπωθεί στην τηλεδιάσκεψη που είχε αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιο για θέματα Κτηματολογίου Γεώργιο Στύλιο.

Η διάταξη του προωθούμενου νομοσχεδίου προβλέπει πως: «Για τις περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 3481/2006 (Α’ 162), η αποκλειστική προθεσμία της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 2664/1998, εάν δεν είχε λήξει η ίδια ή οι παρατάσεις της μέχρι τις 30.11.2018, λήγει στις 31.12.2022. Η ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία ισχύει και για τις περιοχές στις οποίες οι πρώτες εγγραφές καταχωρίσθηκαν από την 1η.1.2013 έως και την 31η.12.2013. Κατ’ εξαίρεση, για τις περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 3481/2006 (Α΄ 162), κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4623/2019 (Α΄ 134) εξακολουθούσαν να τελούν υπό κτηματογράφηση και δεν είχαν εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη περαίωσης της κτηματογράφησης και η απόφαση έναρξης ισχύος του Κτηματολογίου, η αποκλειστική προθεσμία της περ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 2664/1998 λήγει την 31η Δεκεμβρίου του έτους εντός του οποίου συμπληρώνονται οκτώ (8) έτη από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Κτηματολογίου».

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι εκπρόσωποι της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας τέθηκαν και άλλες προτάσεις.

Ειδικότερα:

Ζητήθηκε και έγινε αποδεκτό από τον Υφυπουργό η πρόσληψη των δικηγόρων με έμμισθη εντολή στο Κτηματολόγιο, να πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία της πενταμελούς επιτροπής του Κώδικα Δικηγόρων.

Ζητήθηκε να προβλεφθεί η δυνατότητα επίλυσης των κτηματολογικών διαφορών μέσω της θεσμικής διαιτησίας των Δικηγορικών Συλλόγων.

Συζητήθηκε η πρόβλεψη να περατώνεται πρόωρα η διαδικασία κτηματογράφησης, με σκοπό την επιτάχυνσή της, και να αναγράφονται οι τυχόν εκκρεμότητες στο κτηματολογικό φύλλο.

Ζητήθηκε οι δικηγόροι να έχουν πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου της κτηματογράφησης, ώστε να μπορούν να εκτιμούν οι ενδιαφερόμενοι εάν θα προβαίνουν σε συναλλαγή για τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Ζητήθηκε να αρκεί η κοινοποίηση της αγωγής μόνο προς τον τελευταίο αναγραφέντα δικαιούχο, από τον οποίον αρύεται δικαιώματα ο ενάγων, προς διευκόλυνση της διαδικασίας και προς αποφυγή υπέρογκων δαπανών.

Τέθηκε το πρόβλημα υποστελέχωσης των κτηματολογικών γραφείων της χώρας, τα οποία παρουσιάζουν καθυστερήσεις στη λειτουργία τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This