Τσίπρας στα καμένα της Βόρειας Εύβοιας: Αν στο Μάτι αιφνιδιαστήκαμε, σήμερα δεν υπάρχει δικαιολογία (video)

«Δεν μπορεί να αφήνεται η φωτιά να κάψει ό,τι βρει στο πέρασμα της, μέχρι να σβήσει στη θάλασσα»

Must Read

Βολές κατά του σχεδίου δράσης της κυβέρνησης έριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στις πληγείσες από τον πυρκαγιά περιοχές της βόρειας Εύβοιας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «πριν από τρία χρόνια (στο Μάτι) αιφνιδιαστήκαμε, αλλά σήμερα δεν υπάρχει δικαιολογία».  

Ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έκανε αυτοψία σε Αιδηψό, Λίμνη και Ροβιές, ενημερώθηκε από τον λιμενάρχη της Αιδηψού, κ. Δανίκα, για τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των κατοίκων από τις απειλούμενες παραλιακές περιοχές, το απόγευμα της Τετάρτης. «Μην προκαλούν με δηλώσεις αυτοθαυμασμού πάνω στα ερείπια. Να κηρυχθούν τάχιστα αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις, μη δούμε να ξεφυτρώνουν επενδύσεις real estate. Με σχεδόν άπνοια είχαμε πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα», υπογράμμισε επίσης.

«Κι αν πριν από τρία χρόνια αιφνιδιαστήκαμε σήμερα δεν υπάρχει δικαιολογία αιφνιδιασμού. Καλό είναι να μην ωραιοποιούμε την κατάσταση. Να μην προσπαθούμε να φτιασιδώσουμε την εικόνα. Η εικόνα είναι πάρα πολύ αρνητική. Η κρατική μηχανή δεν λειτούργησε υποδειγματικά σήμερα, αλλά δεν λειτούργησε υποδειγματικά και στο παρελθόν», ανέφερε σε δηλώσεις του, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να μην προκαλεί και να εξαγγείλει άμεσα μέτρα, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τις καμένες περιοχές.

«Οφείλουμε τούτη την ώρα να πούμε την γλώσσα της αλήθειας. Δεν είμαστε μπροστά απλά στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε μπροστά στο φαινόμενο μιας ραγδαίας κλιματικής κρίσης», ανέφερε μεταξύ άλλων. Παράλληλα, μετά τις καταγγελίες εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης για έλλειψη εναέριων μέσων από την στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς, απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, άμεση εξαγγελία αποζημιώσεων για όσους έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους και κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέες, ώστε, όπως είπε, να μη δούμε εκεί που υπήρχαν δάση να ξεφυτρώνουν σύντομα επενδύσεις real estate. «Ο μόνος τρόπος για να κόψουμε την όρεξη ορισμένων που εποφθαλμιούν τα δάση μας είναι να είναι απόλυτη και σαφής η Πολιτεία σε ό,τι αφορά την ταχύτατη νομοθετική της παρέμβαση», τόνισε.

«Δεν μπορεί η προστασία της ανθρώπινης ζωής να είναι η μόνη έγνοια»

«Αντιλαμβάνομαι πλήρως και υιοθετώ την προτεραιότητα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Ως εκ τούτου κατανοώ τον λόγο για τον οποίο υπάρχει η έγνοια να εκκενωθούν οι οικισμοί πρωτίστως», είπε, προσθέτοντας ότι «όμως, δεν μπορεί να είναι η μόνη έγνοια αυτή». «Ναι, σωστό είναι να είναι έγνοια μας η εκκένωση των οικισμών, η προστασία της ανθρώπινης ζωής πάνω απ’ όλα, αλλά δεν μπορεί από εκεί και πέρα να αφήνεται η φωτιά να κάψει ό,τι βρει στο πέρασμα της, μέχρι να σβήσει στη θάλασσα», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι άκουσε πολλά παράπονα από ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ότι δεν υπήρχαν επαρκή μέσα πυρόσβεσης, ούτε επίγεια ούτε εναέρια».

Σε αυτοψία που πραγματοποίησε ο κ. Τσίπρας με τον Δήμαρχο Λίμνης – Μαντουδίου, Γιώργο Τσαμπουρνιώτη, στις καμμένες εκτάσεις στις Ροβιές, ο τελευταίος έκανε λόγο για «πίκρα του κόσμου» που είδε τον τόπο και τις περιουσίες του να γίνονται στάχτη και τόνισε πως «θεωρώ ότι η Πυροσβεστική δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στο ρόλο της». Κατήγγειλε έλλειμμα «και εναέριων και επίγειων μέσων» πυρόσβεσης, καθώς και «έλλειμμα σχεδιασμού».

«Αυτή τη στιγμή έχει καεί ολοσχερώς η ενότητα Λιμνίων και τρέχουμε να σώσουμε ό,τι σώζεται από την άλλη κατεύθυνση, προς το Αιγαίο». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ακόμα και σήμερα «λένε ότι στέλνουν εναέρια μέσα, αλλά οι άνθρωποι λένε πως δεν επαρκούν», επισημαίνοντας ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος να κινδυνεύσουν και χωριά προς την πλευρά του Αιγαίου, εάν δεν «πιαστεί» σήμερα η φωτιά, όπως η Αγία Άννα, που μαζί με τους τουρίστες έχουν 20.000 κόσμο.

  • Δείτε τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This