Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022

«Σιγή ιχθύος» από την κυβέρνηση για την ΕΔΕ κατά των πυροσβεστών!

Αναδίπλωση με τη μορφή αποσιώπησης από την ηγεσία της Πυροσβεστικής, μετά τις αποκαλύψεις για τη «γύμνια» στη βόρεια Εύβοια

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η «αφωνία» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος ως προς τις απειλές για διενέργεια ΕΔΕ στους πυροσβέστες που αποκάλυψαν τη «γύμνια» του επιτελικού κράτους, την άθλια κατάσταση των πυροσβεστικών οχημάτων, όπως και το γεγονός -που επιβεβαιώνεται και από μαρτυρίες κατοίκων, εθελοντών και αυτοδιοικητικών παραγόντων- ότι εγκαταλείφθηκαν στην καταστροφική πυρκαγιά της βόρειας Εύβοιας.

  • Από την
    Ντίνα Ιωακειμίδου

Αιδήμων σιγή τηρείται την ώρα που, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», η εντολή για διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης έχει ήδη διαταχθεί. Ο θόρυβος, όμως, που προκλήθηκε και σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου έχει, ως φαίνεται, υποχρεώσει την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος σε αναδίπλωση. Αναδίπλωση που μέχρι στιγμής λαμβάνει τη μορφή της αποσιώπησης.

Σε περίπτωση που τελικά διενεργηθεί η ΕΔΕ, οι πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σταθμού της Λίμνης που έθεσαν τον δάκτυλο στον τύπο των ήλων ως προς τις ευθύνες του επιτελικού κράτους κινδυνεύουν με πειθαρχικές κυρώσεις που μπορεί να φτάσουν έως και στην απόταξή τους από το Σώμα της Πυροσβεστικής.

Όμως, ακόμη και η διατύπωση απειλών προς τους απλούς πυροσβέστες και τους χαμηλόβαθμους αξιωματικούς της υπηρεσίας αποτελεί την πλέον μικρόψυχη επιχείρηση μετακύλισης ευθυνών προς τους μαχητές της πρώτης γραμμής. Είναι ένα σαφές και ψυχρό μήνυμα προς όλους τους εμπλεκομένους μέσω του εκφοβισμού να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό.

Είναι ο ίδιος τρόπος που το επιτελικό κράτος συμπεριφέρθηκε στους νοσοκομειακούς γιατρούς, παραπέμποντας σε ΕΔΕ όσους από αυτούς είχαν τη γενναιότητα να μιλήσουν για τις τεράστιες ελλείψεις και τις εγκληματικές ευθύνες του κράτους. Όμως η καταστροφή αυτή δεν μπορεί να αποσιωπηθεί. Και ούτε θα αποσιωπηθεί.

Οι ελεγχόμενοι για την τεράστια καταστροφή

H ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και η Πολιτική Προστασία. μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για διερεύνηση των αιτιών, είναι οι ίδιοι ελεγχόμενοι για την τεράστια καταστροφή του φυσικού πλούτου, της πρωτογενούς παραγωγής, των επιχειρήσεων και των περιουσιών των πυροπλήκτων. Ο υπαρχηγός του Π.Σ. Ι. Κλεφτοσπύρος, που απειλεί θεούς και δαίμονες (και σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες μέρες είναι ο εκλεκτός της κυβέρνησης για νέος αρχηγός), ήταν ο υπεύθυνος για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη βόρεια Εύβοια και για τη διαχείριση των εναέριων μέσων σε όλη τη χώρα.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Ο Σκρέκας επιβεβαιώνει ότι θα δώσει 17,6 εκατ. ευρώ για... συμβουλές!

Ο ίδιος την περίοδο 2013-2014 διετέλεσε διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών του νομού. Κατά τραγική σύμπτωση ο κ. Κλεφτοσπύρος διετέλεσε το 2017-2018 διοικητής Δυτικής Αττικής, κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στις 23 Ιουλίου του 2018 στην Κινέτα.

Τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα:

  • Γιατί επί τέσσερις ημέρες, ενώ οι εκκλήσεις από τη Β. Εύβοια ήταν συνεχείς για ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων και για αποστολή εναέριων μέσων πυρόσβεσης, αυτές αγνοήθηκαν;
  • Γιατί εμφανίστηκαν κάποια εναέρια μέσα, τα οποία αποσύρθηκαν τάχιστα και ενώ η πυρκαγιά μαινόταν;
  • Γιατί επί ημέρες επιχειρούσαν σε ένα μέτωπο 40-50 χιλιομέτρων μόλις 90-95 πυροσβέστες της Β. Εύβοιας;
  • Γιατί παρουσιάστηκε μια ψευδεπίγραφη εικόνα, ακόμη και των πυροσβεστικών οχημάτων που επιχειρούσαν, όταν διαπιστώνεται από τις μαρτυρίες των πυροσβεστών ότι αυτά τα πεπαλαιωμένα οχήματα (γνωστά ως «κατσίκια» στη γλώσσα των πυροσβεστών) δεν είχαν αποσταλεί καν για συντήρηση;
  • Αληθεύει ότι στις αγωνιώδεις εκκλήσεις για βοήθεια η απάντηση ήταν «είστε μόνοι σας»;

«Θα τα πούμε όλα επωνύμως»

«Ας έρθει εισαγγελέας να μας καλέσει. Θα τα πούμε όλα επωνύμως!», δήλωσαν οι πυροσβέστες του κλιμακίου της Λίμνης στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Μ. Ψύλου στη «δημοκρατία». Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Οι εισαγγελείς της χώρας έχουν κινηθεί ως οφείλουν για τη διερεύνηση των αιτιών για την τεράστια καταστροφή; Οι μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Β. Εύβοια, Βαρυμπόμπη, Αν. Μάνη, Αρχαία Ολυμπία συνδέονται μεταξύ τους, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της Πυροσβεστικής και των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Αχτσιόγλου - Χαρίτσης: «Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο»

Η έρευνα, λοιπόν, οφείλει να διενεργηθεί από ανώτατο δικαστικό λειτουργό σε επίπεδο αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τόσες ημέρες μετά την εξαγγελία για τη διερεύνηση των λαθών και των παραλείψεων και ακόμη αγνοούμε αν έχουν κατασχεθεί οι καταγραφές στα βιβλία συμβάντων της Πυροσβεστικής, όπως και οι ηχογραφημένες συνομιλίες.

Παράλληλα, σε επίπεδο διοικητικών ευθυνών ως προς τις ολιγωρίες και τα λάθη του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, η αρμόδια κατά το νόμο Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που αυτεπάγγελτα έπρεπε να παρέμβει, δείχνει να αδιαφορεί. Η επιχείρηση συγκάλυψης σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Είναι νωπές ακόμη στη μνήμη μας οι αποκαλύψεις από το ανακριτικό υλικό του πραγματογνώμονα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, για τους εκβιασμούς και τις απειλές που τέθηκαν σε εφαρμογή.

«Εμείς κάναμε το καθήκον μας»

Οι κάτοικοι, οι εθελοντές και οι χαμηλόβαθμοι πυροσβέστες και αξιωματικοί με αυτοθυσία διέσωσαν ό,τι διεσώθη. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του προέδρου της Ένωσης Πυροσβεστών Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννη Ιωαννίδη: «Ατελείωτες πλέον οι πληγές με: εξουθένωση προσωπικού, σωματική καταπόνηση, αμέτρητες μετακινήσεις, με αρκετά, ακατάλληλα οχήματα, 24 ώρες εργασίας με πρόσθετες 24 ώρες υπερωρίας, συνεχή υπερεργασία, ακατάλληλες εργασιακές συνθήκες… Ακραίες θερμοκρασίες… Επαναλαμβανόμενες αφυδατώσεις και θερμικές εξαντλήσεις στα όρια της απώλειας αισθήσεων… Επικίνδυνοι καπνοί, αναθυμιάσεις, χημικά… Χωρίς ανάπαυση… Με γκρέμισμα της ψυχικής και σωματικής μας υγείας… Ολόκληρα 24ωρα μέσα στις στάχτες, να ψάχνουμε μια πέτρα να ξεκουραστούμε και ένα δέντρο για λίγη σκιά… Ολόκληρα 24ωρα, χωρίς πολλές φορές κάποιοι να μεριμνήσουν για φαγητό ή έστω λίγο κρύο νερό… Ήρθε η ώρα να σταματήσουν τα χειροκροτήματα, τα ευχαριστήρια και τα χτυπήματα στην πλάτη… Απαιτούμε: Άμεση οικονομική ενίσχυση στο Πυροσβεστικό Προσωπικό. Πρόσληψη Προσωπικού. Ανανέωση του υλικοτεχνικού & ατομικού εξοπλισμού…
Εμείς κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε το καθήκον μας… Ήρθε η ώρα να κάνετε και εσείς το καθήκον σας…»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σκρέκας επιβεβαιώνει ότι θα δώσει 17,6 εκατ. ευρώ για… συμβουλές!

Τι και αν έμειναν άφωνοι όσοι πληροφορήθηκαν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πληρώσει ποσό-μαμούθ...

Αχτσιόγλου – Χαρίτσης: «Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο»

«Σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένει ο πληθωρισμός στη χώρα μας για έναν ακόμη μήνα,...

H Έλενα Κουντουρά ομιλήτρια στη Σύνοδο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC

Την ανάγκη γενναίας στήριξης του τουριστικού τομέα, για την πλήρη επαναφορά των ταξιδίων στα...

Βγήκε από το νοσοκομείο ο Νίκος Κωνσταντόπουλος

Αφού νοσηλεύτηκε για 3 εβδομάδες στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Σωτηρία, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος επιστρέφει...

Αίτημα στην ΑΔΑΕ υπέβαλλε ο Κύρτσος μετά την αποκάλυψη ότι έπεσε θύμα παρακολούθησης

Με αίτημά του προς την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος...

«Ένα μηδενικό έκανε το καλάθι του νοικοκυριού» – «Καταπέλτης» ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ για...

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε κατά του Άδωνι Γεωργιάδη που εξακολουθεί να παρουσιάζει το «καλάθι του...

ΟΝΝΕΔ Κεφαλληνίας: Καταγγέλλει ωμή παρέμβαση του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Ορφέα Γεωργίου στην εκλογική της...

Με αφορμή τη διαγραφή της Ελβίρας Σταθάτου, της μοναδικής υποψήφιας Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Κεφαλληνίας,...

Κ. Αχ. Καραμανλής και Πιπιλή κατά Μπακογιάννη: Τριτοκοσμική η κατάσταση για τα ΑΜΕΑ στο...

Βελάκια στον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη πέταγαν στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Κώστας Αχ....

Εθνική ήττα – Κερκόπορτα στα αλυτρωτικά σχέδια των Σκοπίων

Με κατάπτυστη απόφαση του Πρωτοδικείου Φλώρινας το πρώτο βήμα για την αναγνώριση «μακεδονικής» μειονότητας - Βάση της απόφασης, η επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών - Οι Σκοπιανοί πέτυχαν αυτό που επεδίωκαν επί χρόνια και μάλιστα με κυβέρνηση της ΝΔ

Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Θάνος Πλεύρης: «Ήττα για την δημόσια υγεία η...

Με νέες δηλώσεις σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να επαναφέρει στη...

Ο Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε από τη Θεσσαλονίκη για χυδαιότητα τον ΣΥΡΙΖΑ

«Η επόμενη εκλογική διαδικασία θα καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας για τις επόμενες δεκαετίες και...

Με «βελτιώσεις» κατατίθεται στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις και την κυβερνοασφάλεια

Με την πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών, παρακολουθήσεων και νόμιμων (ή μη) επισυνδέσεων να εξακολουθεί...

Συνάντηση Νίκου Δένδια – Τζέφρι Πάιατ στο Βουκουρέστι

Τον παλιό γνώριμο πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, συνάντησε ο Νίκος...

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Καμία ανοχή σε κάθε μορφή έμφυλης βίας»

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η...

Δένδιας: «Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα»

«Η Σύνοδος σήμερα πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Σουηδίας και της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαριέτα Φουρεράι: Είδαμε για πρώτη φορά την μητέρα της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης...

Νέος ισχυρός σεισμός στην Εύβοια αισθητός και στην Αθήνα! – Λέκκας: «Περιπλέκεται τώρα το θέμα…»

5 Ρίχτερ το μέγεθος σύμφωνα με το Γεωδυναμικό - «Αυτόν τον σεισμό τον αντέχουν τα κτήρια, συνιστώ ψυχραιμία, δε νομίζω να φτάσουμε σε πολύ μεγάλα μεγέθη»

«Η μητέρα του πατέρα Αντώνιου ζει σε “κοτέτσι” και κρυώνει»

Την ώρα που οι Αρχές κάνουν φύλλο και φτερό...

Σοκαριστική καταγγελία: Έκλεψαν 1.500 ευρώ από την 21χρονη Έμμα, ενώ ήταν αιμόφυρτη στο οδόστρωμα!

Στο δικαστικό Μέγαρο βρέθηκε η οικογένεια της αδικοχαμένης φοιτήτριας, ζητώντας να αλλάξουν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο δράστης

NEWSROOM