Θρηνεί η ρωμιοσύνη – Ο πολιτικός κόσμος για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη – Τριήμερο εθνικό πένθος

Με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος.

Must Read

Ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη σκόρπισε θλίψη στην Ελλάδα και άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη μουσική μας ιστορία. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του καλλιτέχνη που κατάφερε να εκφράσει γενιές και γενιές Ελλήνων, ενώ είχε και παγκόσμιο «αποτύπωμα».

Διαβάστε ακόμα: Εθνικό πένθος: Στην γειτονιά των αγγέλων ο Μίκης Θεοδωράκης – «Έφυγε» σε ηλικία 96 ετών (video+photos)

Με αναφορά στο θάνατο του κορυφαίου δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά από αναβολή της την Τρίτη, εξαιτίας της ανακοίνωσης του ανασχηματισμού.

«Τη σημερινή μας συνεδρίαση σκιάζει δυστυχώς μία πολύ θλιβερή είδηση: Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα. Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός. Όπως είχε γραφτεί και για τον Παλαμά, ‘όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός’. Όμως, μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές. Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει. Και γι’ αυτό και με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος. Όπως ξέρετε, είχα την τιμή να τον γνωρίζω για πολλά χρόνια και σχετικά πρόσφατα μάλιστα τον είχα επισκεφτεί. Οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύτιμες για μένα, κυρίως αυτές που αφορούσαν στην ενότητα του λαού μας και στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών. Πιστεύω πως η καλύτερη τιμή προς αυτόν τον παγκόσμιο Έλληνα θα είναι εμείς, με το καθημερινό μας έργο, να κάνουμε πράξη αυτό ακριβώς το μήνυμά του. Ο Μίκης είναι η Ιστορία μας και πρέπει να τη συνεχίσουμε όπως θα ήθελε και εκείνος», είπε ο Πρωθυπουργός.

Διαβάστε ακόμα: Θρηνεί και η Κύπρος για τον Μίκη Θεοδωράκη: «Το έργο του θεμέλιο πορείας των λαών προς τα εμπρός» (video)

Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης με θλίψη γνωστοποίησε στην Ολομέλεια την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη λέγοντας: «Δυστυχώς η είδηση επιβεβαιώθηκε. Πριν λίγο ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκίνησε το ταξίδι του για την γειτονιά των Αγγέλων για να συναντήσει άλλους μεγάλους εκεί με πρώτο και καλύτερο τον φίλο του τον Μάνο Χατζηδάκι. Η Βουλή την ώρα που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει, θα τιμήσει την μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη. Εμείς όμως σήμερα να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για την μεγάλη απώλεια»

Μενδώνη: «Οι Έλληνες πενθούμε σήμερα»

«Σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι από την ψυχή της Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίκης όλων μας, ο δάσκαλος, ο διανοούμενος, ο ριζοσπάστης έφυγε. Εκείνος που έκανε όλους τους Έλληνες να τραγουδήσουν τους ποιητές» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμα της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Έζησε όλη του τη ζωή δημιουργώντας. Αγωνίστηκε, πέρα από τα όρια, ξεπερνώντας τις ανθρώπινες αδυναμίες που θέτουν πλαίσια και καθορίζουν τυπικές συμπεριφορές. Δεν απέφυγε ποτέ να δίνει όλες τις μάχες, σε όλα τα μέτωπα, καθώς το εύρος της προσωπικότητας και του ταλέντου του δεν μπορούσε ούτε να περιοριστεί, ούτε να χαλιναγωγηθεί. Ο Μίκης ήταν κι έκανε όσα ξεπερνούν την ανθρώπινη φύση. Με το έργο του, την έντονη κοινωνική και πνευματική παρουσία, τον βαθύ πατριωτικό του λόγο, ο Μίκης Θεοδωράκης σημάδεψε την Ελλάδα του 20ου αιώνα» επισημαίνει η κ. Μενδώνη.

Και καταλήγει: «Ο Μίκης ήταν παγκόσμιος και το έργο του ανήκει σε όλο τον κόσμο. Έργο τεράστιο, οικουμενικό, που άγγιξε και θα συνεχίσει να αγγίζει εκατομμύρια καρδιές. Δεν θα είναι πια μαζί μας, αλλά ο Γαλαξίας του έργου του θα μας περιβάλλει και θα μας φωτίζει. Οι Έλληνες πενθούμε σήμερα».

Διαβάστε ακόμα: Τα μουσικά «διαμάντια» του Μίκη Θεοδωράκη

Σακελλαροπούλου: «Ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο του μουσικού μας πολιτισμού»

Για έναν «πανέλληνα και ταυτόχρονα οικουμενικό δημιουργό, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο του μουσικού μας πολιτισμού» κάνει λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφερόμενη στην απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, την απώλεια του οποίου πενθούμε σήμερα, υπήρξε ένας πανέλληνας και ταυτόχρονα οικουμενικός δημιουργός, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο του μουσικού μας πολιτισμού. Του χαρίστηκε μια πλούσια και γόνιμη ζωή που την βίωσε με πάθος, μια ζωή ταγμένη στη μουσική, τις τέχνες, τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, αφοσιωμένη στις ιδέες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης» σημειώνει η κ. Σακελλαροπούλου.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «ο Μίκης δοκιμάστηκε σε όλα τα είδη της μουσικής – το τραγούδι, το ορατόριο, τη συμφωνική μουσική, τη μουσική για τον κινηματογράφο – με εξαιρετική επιτυχία. Έγραψε μελωδίες που συνυφάνθηκαν με την ιστορική και κοινωνική πορεία της Ελλάδας τα μεταπολεμικά χρόνια, μουσικές που λειτούργησαν σαν παρότρυνση, σαν παρηγοριά, σαν διαμαρτυρία, σαν στήριγμα στις ζοφερές περιόδους της νεότερης ιστορίας μας».

Yπήρξε «πάντα “πολιτικός”, συνέδεσε την πολιτική πράξη με την υπέρβαση και τον αγώνα. Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίστηκε “μόνος, ανένταχτος, ανεξάρτητος, αυτοστρατευμένος”. Ταγμένος στην εθνική αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά και την ομοψυχία, δεν έπαψε ποτέ να είναι ένας βαθύς, πολυσχιδής δημιουργός, κι ένας καλλιτέχνης που επέμενε ως το τέλος να βλέπει τον κόσμο με τον ρομαντισμό και την εμπιστοσύνη μιας αιώνιας, ακατάλυτης νιότης».

Διαβάστε ακόμα: Αυτή ήταν η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη

Τσίπρας: Ο Μίκης έδωσε φως στις ψυχές μας

«Ο Μίκης έδωσε φως στις ψυχές μας. Σημάδεψε με το έργο του τη ζωή και τη διαδρομή όσων διάλεξαν το δρόμο της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι «ο αξεπέραστος συνθέτης, ο αγωνιστής, ο κομμουνιστής, ο ακτιβιστής, μέσα από τη μουσική, τη ζωή, τις μάχες και τις αντιφάσεις του, έδωσε νέο νόημα στην ελευθερία, τον πολιτισμό, την τέχνη, τη συμμετοχή. Τον αποχαιρετούμε με τη βεβαιότητα ότι αυτό που αφήνει πίσω του είναι ανεξίτηλο. Στην ψυχή του λαού μας, στην ταυτότητα της πατρίδας μας, στην πολιτιστική κληρονομιά της οικουμένης».

Οικονόμου: «O Mίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένας “καθολικός” άνθρωπος»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε την εξής ανάρτηση για την απώλεια του Μίκης Θεοδωράκη:

«O Mίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένας “καθολικός” άνθρωπος. Τα τραγούδια του είναι ιστορίες. Η μουσική του πήγασε από τα βιώματα του. Ήταν πάντοτε παρών στους αγώνες της πατρίδας. Η ακτινοβολία του υπήρξε διεθνής. Ο θάνατος του αποτελεί το πέρασμα του στην αθανασία. Αιωνία η μνήμη του».

Διαβάστε ακόμα: Ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη μονοπώλησε και τα διεθνή ΜΜΕ

KKE: Αθάνατος Μίκη!

«Με βαθιά συγκίνηση κι ένα ακατάπαυστο χειροκρότημα αποχαιρετούμε τον Μίκη Θεοδωράκη, αγωνιστή-δημιουργό, οδηγητή και πρωτεργάτη μιας νέας, μαχόμενης τέχνης στη μουσική», αναφέρει σε μακροσκελή ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.

«Η μουσική του Μίκη είναι ζυμωμένη με όλα εκείνα τα υλικά που φτιάχνουν τη μεγάλη τέχνη, την τέχνη που συλλαμβάνει τον σφυγμό της εποχής της και προαισθάνεται το επερχόμενο. Το αίσθημα, το φρόνημα, η μνήμη και η πείρα του λαού που αγωνίζεται, είναι η πηγή της έμπνευσής του» τονίζεται, μεταξύ άλλων.

«Με τη μουσική του Μίκη θα συνεχίζουμε να πορευόμαστε ώσπου… να σημάνουν οι καμπάνες της κοινωνικής απελευθέρωσης. Αλλά και όταν «τελειώσει ο πόλεμος» δεν θα τον ξεχάσουμε… Θα είναι μαζί μας και όταν «κοκκινίζουν τα όνειρα» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια και καλή δύναμη στους οικείους του.

Η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ:

Με βαθιά συγκίνηση κι ένα ακατάπαυστο χειροκρότημα αποχαιρετούμε τον Μίκη Θεοδωράκη, αγωνιστή-δημιουργό, οδηγητή και πρωτεργάτη μιας νέας, μαχόμενης τέχνης στη μουσική.

Ορμητικός, εμπνευσμένος και φλεγόμενος από το πάθος της προσφοράς στο λαό, ο Θεοδωράκης κατόρθωσε να χωρέσει στο μεγαλειώδες έργο του όλο το έπος της λαϊκής πάλης του 20ου αιώνα στη χώρα μας. Άλλωστε, μέρος αυτού του έπους υπήρξε και ο ίδιος.

Από 17 κιόλας χρονών οργανώθηκε στο ΕΑΜ και λίγο μετά στο ΚΚΕ, παίρνοντας μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Τον Δεκέμβρη του ‘44 πολέμησε στη μάχη της Αθήνας, που πνίγηκε στο αίμα και μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού μοιράστηκε με τους συντρόφους του τις άγριες διώξεις του αστικού κράτους ως εξόριστος στην Ικαρία και τη μαρτυρική Μακρόνησο, όπου βασανίστηκε άγρια. Στη συνέχεια, αγωνίστηκε μέσα από την ΕΔΑ και τους Λαμπράκηδες για την πολιτιστική αναγέννηση, ενώ «πλήρωσε» με νέες δοκιμασίες, φυλακές και εξορίες, την παράνομη δράση του ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών το 1967. Συγκλονιστικές ήταν οι συναυλίες που έδινε στο εξωτερικό μέχρι την πτώση της δικτατορίας και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα. Το 1978 ήταν υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ στην Αθήνα, ενώ το 1981 και το 1985 εκλέχτηκε βουλευτής του Κόμματος. «Τα πιο δυνατά και όμορφα χρόνια μου τα έζησα στις γραμμές του ΚΚΕ» είχε δηλώσει στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Κόμμα για να τιμήσει τα 90 χρόνια της καλλιτεχνικής και κοινωνικής προσφοράς του.

Πράγματι ο Θεοδωράκης δεν ξέχασε ποτέ τα ιδανικά της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, που έμειναν ανεκπλήρωτα. Το έργο του είναι μια διαρκής αναμέτρηση με την αδικία και την ηττοπάθεια, ένα σάλπισμα πάλης, νέων αγώνων, αντίστασης, ανάτασης κι ελπίδας. «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις… εκεί που πάει να σκύψει… να την πετιέται από ξαρχής» είναι η απάντησή του στην πίκρα και την απογοήτευση ενός λαού, που τα όνειρά του δεν πήραν ακόμα εκδίκηση.

Αυτή η κατάφαση στη ζωή και τον αγώνα δεν είναι ρηχή και πάντα εύκολη. Κάποιες φορές αναδύεται μέσα από βασανιστικό αναστοχασμό. Χωρίς αμφιβολία ο Μίκης, όσο καλά ήξερε να χτυπά κάθε μικρή και μεγάλη αδικία, το ίδιο καλά ήξερε να εδραιώνει την πίστη ότι η αγάπη, η ευτυχία, η ειρήνη και η ελευθερία είναι πράγματα κατορθωτά. Αλλά κι όσο ρωμαλέα και δυνατά χειριζόταν το «δίκοπο μαχαίρι», το «αστραφτερό σπαθί» της μουσικής του, τόσο εύκολα ήξερε να απαλαίνει το τραγούδι του, αγγίζοντας με τρυφερή ευαισθησία κάθε καλό και ωραίο στη ζωή και τον κόσμο.

Η μουσική του Μίκη είναι ζυμωμένη με όλα εκείνα τα υλικά που φτιάχνουν τη μεγάλη τέχνη, την τέχνη που συλλαμβάνει τον σφυγμό της εποχής της και προαισθάνεται το επερχόμενο. Το αίσθημα, το φρόνημα, η μνήμη και η πείρα του λαού που αγωνίζεται, είναι η πηγή της έμπνευσής του. «Ό,τι φτιάξαμε το πήραμε από το λαό και στο λαό το επιστρέφουμε» έλεγε και αυτό δεν ήταν σεμνοτυφία. Ο Θεοδωράκης είχε βαθιά συνείδηση ότι για το προσωπικό του καλλιτεχνικό κατόρθωμα σπουδαίο ρόλο έπαιξε η εποχή του. Είχε απόλυτη επίγνωση ότι στον ιδιαίτερο τρόπο και τον δυναμισμό της τέχνης του αντανακλούσαν οι πράξεις του λαού κι ότι η δική του συμμετοχή στη λαϊκή δράση, παρότι τον αποσπούσε σε κάποιο βαθμό από τη δημιουργία του, ήταν το οξυγόνο της. «Ο καλλιτέχνης που ζει και δημιουργεί μέσα στην πάλη, εξασφαλίζει ξεχωριστή θέση για το έργο του» δήλωνε. Το έργο του είναι λαμπρή απόδειξη ότι η μεγάλη τέχνη είναι πάντα πολιτική είτε το επιδιώκει είτε δεν το επιδιώκει ο δημιουργός της.

Ο Θεοδωράκης είχε και εμπιστοσύνη στο λαό. Πίστευε ότι ο λαός έχει τη δύναμη να κατακτήσει ό,τι πιο υψηλό και όμορφο δημιουργεί ο άνθρωπος στην ιστορία του. Γι’ αυτό και με ιερή αφοσίωση καλλιέργησε μια τέχνη που ανυψώνει το λαό. Ο Μίκης δεν μελοποίησε μόνο έξοχα τον ποιητικό λόγο χωρίς να τον προδίδει, τον αναδημιούργησε και τον παρέδωσε με εκείνη τη μορφή που μπαίνει κατευθείαν στη λαϊκή καρδιά. «Έφερε την ποίηση στο τραπέζι του λαού, πλάι στο ποτήρι και το ψωμί του», όπως έγραφε γι’ αυτόν ο Ρίτσος. Δεν είναι μόνο η ανεπανάληπτη στην ιστορία συνομιλία της μουσικής του με την ποίηση του Ρίτσου στον «Επιτάφιο», που μέσα και από τις συγκλονιστικές ερμηνείες του Μπιθικώτση και του Χιώτη έγινε ένας διαχρονικός λαϊκός θρήνος και ύμνος μαζί στον θάνατο που γονιμοποιεί το μέλλον. Ο Θεοδωράκης πέτυχε να μιλήσει με την υψιπετή ποίηση στη λαϊκή ψυχή, ακόμα και μέσα από απαιτητικές και ασυνήθιστες στο λαϊκό αυτί μουσικές φόρμες, όπως αυτές στο «Άξιον Εστί» του Ελύτη, στο «Επιφάνεια-Αβέρωφ» του Σεφέρη, στο «Πνευματικό Εμβατήριο» του Άγγελου Σικελιανού κ.ά.

Στον ποταμό του έργου του συνυπάρχουν σχεδόν όλα τα είδη μουσικής: Οι λαϊκοί δρόμοι και το δημοτικό τραγούδι, αλλά και η αρχαία τραγωδία, το βυζαντινό μέλος, το κλασσικό τραγούδι, η συμφωνική μουσική, τα ορατόρια. Πολύπλευρος και πολυτάλαντος, διανοούμενος καθώς ήταν, είχε και ένα πλούσιο συγγραφικό έργο. Στην περίπτωση του Μίκη Θεοδωράκη συναντήθηκε η καλλιτεχνική ιδιοφυΐα με μια προσωπικότητα ανήσυχη, άγρυπνη και δημιουργική, που ένοιωθε πάντα την ανάγκη να ξεπερνά τον εαυτό της. Η μουσική του έσπασε τα σύνορα της χώρας, καθώς η γλώσσα της έχει την οικουμενικότητα από τα κοινά βάσανα, τις ελπίδες, τα οράματα που μοιράζονται όλοι οι λαοί, όλοι οι ταπεινοί της γης. Η παγκόσμια αναγνώριση της καλλιτεχνικής και κοινωνικής προσφοράς του επισφραγίστηκε με το βραβείο Λένιν για την ειρήνη. Και αύριο με τη δική του μουσική θα τραγουδήσουμε μαζί οι λαοί στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, παντού στη γη, το τραγούδι της ειρήνης.

Στον Μίκη άρεσε να περπατά, να αναπνέει «στους μεγάλους δρόμους, κάτω απ’ τις αφίσες». Και εκεί η μουσική του θα συνεχίζει να ακούγεται, να εμπνέει, να παρακινεί, να διαπαιδαγωγεί. Με τη μουσική του Μίκη θα συνεχίζουμε να πορευόμαστε ώσπου… «να σημάνουν οι καμπάνες» της κοινωνικής απελευθέρωσης. Αλλά και όταν «τελειώσει ο πόλεμος» δεν θα τον ξεχάσουμε… Θα είναι μαζί μας και όταν «κοκκινίζουν τα όνειρα. Αθάνατος Μίκη!»

Διαβάστε ακόμα: H συγκινητική ανάρτηση της κόρης του Μίκη Θεοδωράκη – Πλήθος κόσμου στο σπίτι του

Γεννηματά: «Ο Μίκης της νιότης μας, των αγώνων μας και της καρδιάς μας!»

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη:

«Αποχαιρετούμε με θλίψη, σεβασμό και τιμή τον Μίκη Θεοδωράκη. Τον αστείρευτο συνθέτη, τον Μίκη του πολιτισμού και των αγώνων. Ο Μίκης Θεοδωράκης δημιούργησε ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο για τον τόπο, ενώ οι ιδέες του και οι πολιτικοί του αγώνες που ενέπνευσαν περισσότερες από μία γενιά, αποτελούν παρακαταθήκες για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την εθνική αξιοπρέπεια.

Με το έργο του ενέπνευσε και εξέφρασε όλη τη ρωμιοσύνη που θρηνεί σήμερα. Πρόβαλε το όνομα της Ελλάδας, μέσα από τη μουσική του και το κύρος του ονόματός του σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Συνέβαλε στην προβολή της ελληνικής ποίησης, μελοποιώντας Έλληνες ποιητές που ο λόγος τους έφτασε στα πέρατα του κόσμου.

Στις δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία, τα τραγούδια του ήταν φάρος ελπίδας που δεν έσβησε ποτέ για εκατομμύρια Έλληνες. Όλοι μεγαλώσαμε, ερωτευτήκαμε, γίναμε ενεργοί πολίτες, πιαστήκαμε χέρι – χέρι σε συγκεντρώσεις και συναυλίες, τραγουδήσαμε, κλάψαμε από συγκίνηση κάτω από τους ήχους της μουσικής του.

Ο ίδιος θα μας λείψει. Το έργο του θα είναι εδώ να μας εμπνέει και κυρίως να μας ενώνει όλους, να αγωνιστούμε για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε, την Ελλάδα που μπορεί. Γιατί αυτό θα ήθελε κι ο ίδιος ο Μίκης. Ο Μίκης της νιότης μας, των αγώνων μας και της καρδιάς μας!»

Διαβάστε ακόμα: Μίκης Θεοδωράκης: To «στερνό» αντίο του καλλιτεχνικού κόσμου στον σπουδαίο καλλιτέχνη (video)

Βελόπουλος:«Σκοτείνιασε η Ελλάδα»

«Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ… Μίκη φωτεινέ έφυγες. Σκοτείνιασε η Ελλάδα», αναφέρει στο λακωνικό μήνυμα του για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Κώστας Καραμανλής: «Αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον κορυφαίο δημιουργό, τον φλογερό αγωνιστή, τον ενεργό πολίτη»

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον κορυφαίο δημιουργό, τον φλογερό αγωνιστή, τον ενεργό πολίτη Θεοδωράκη. Θα είναι πάντα παρών μέσα από το πλούσιο έργο του, από τα αθάνατα τραγούδια του που όλοι αγαπήσαμε. Προσωπικά κρατώ ως πολύτιμη πηγή γνώσης τις μακρές και ζωηρές συζητήσεις μας, τη μαρτυρία του για ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του τόπου μας. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά  μου».

Σαμαράς και Παπανδρέου για τον Μίκη

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την εξής δήλωση για την απώλεια του Μικη Θεοδωράκη: «Ο Μίκης της Ελλάδας, της Ρωμιοσύνης, των Αγώνων για Ελευθερία κι Αξιοπρέπεια, της Δικαιοσύνης, ο Μίκης της Οικουμένης δεν είναι πια μαζί μας. Αλλά θα είναι πάντα εδώ. Να μας θυμίζει ό,τι Άξιον Εστί… Να μας παρακινεί να “μη λησμονάτε τη χώρα μου!”. Αντίο αδελφέ μου, αντίο ρόδο αμάραντο, αντίο Μίκη!».

«Ένας μεγάλος δημιουργός, ένα σύμβολο αγώνων σε δύσκολες στιγμές για την Πατρίδα, έφυγε αφήνοντας πίσω του ένα σπουδαίο έργο, αλλά και μια παρακαταθήκη, που περιγράφει και σηματοδοτεί μια ολόκληρη εποχή. Ο Μίκης «έφυγε». Ο Μίκης της αντίστασης απέναντι στον ναζισμό, απέναντι στον αυταρχισμό και τη βία, ο Μίκης του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Μίκης της συμφιλίωσης των λαών, θα είναι πάντα εδώ» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη. Και καταλήγει: «Το έργο του θα αποτελεί εγερτήριο μήνυμα για τις επόμενες γενιές. Η μουσική του θα μας εμψυχώνει να δίνουμε τους δικούς μας αγώνες. Μίκη, καλό ταξίδι».

Πατούλης: «Αγωνιστής, αντικομφορμιστής, ασυμβίβαστος»

«Ο εμβληματικότερος συνθέτης μας, το πρόσωπο-μύθος που σφράγισε ανεξίτηλα το πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας, ο Μίκης Θεοδωράκης, δεν “μένει” πια εδώ», τονίζει σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

«Η Ελλάδα και όλοι εμείς αποχαιρετάμε σήμερα με οδύνη έναν καλλιτέχνη-σύμβολο, μία πολυσχιδή προσωπικότητα που σε μεγάλο βαθμό ταύτισε τη λαμπρή καλλιτεχνική του πορεία, με τη νεότερη ιστορία της χώρας» σημειώνει ο κ. Πατούλης.

Και προσθέτει: «Αγωνιστής, αντικομφορμιστής, ασυμβίβαστος, ο Μίκης της καρδιάς μας αγάπησε την πατρίδα του όσο και την τέχνη του και συνέβαλλε ουσιαστικά στο να γίνει γνωστό το όνομα της Ελλάδας στα πέρατα του κόσμου. Ο Μίκης Θεοδωράκης από τους τελευταίους των “μεγάλων” φάρων πολιτισμού αυτής της χώρας, μπορεί να έφυγε αφήνοντας πίσω του δυσαναπλήρωτο κοινό σε όλους όσοι τον αγάπησαν, αλλά αφήνει πίσω πολύτιμη παρακαταθήκη το σπουδαίο έργο του, το οποίο αποτελεί ισχυρό πολιτιστικό κεφάλαιο και σπουδαία κληρονομιά για τις νεότερες γενιές».

Δένδιας, Κικίλιας, Σχοινάς και άλλοι

«Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας χαρισματικός μουσικοσυνθέτης, από τους μεγαλύτερους που ανέδειξε η χώρα μας. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του» έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενώ ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος στην δική του ανάρτηση γράφει: «Σίγησε η καρδιά της Ρωμιοσύνης. Άξιον εστί το πολυσύνθετο έργο του παγκόσμιου Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη. Αιώνια τιμή στον άνθρωπο που τίμησε με μοναδικό τρόπο την Ελλάδα, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τον πολιτισμό!».

«Οι νότες της Ψυχής μας, οι νότες της Ελλάδας. Μίκης Θεοδωράκης» έγραψε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Τουρισμού και πρώην υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να σημειώνει: «Ένας μεγάλος Έλληνας, ο Μίκης Θεοδωράκης, διανύει τα ουράνια μίλια. Με τη μεγαλοφυία και το πάθος του σφράγισε μια εποχή. Μελοποίησε μοναδικά μεγάλους μας ποιητές, ενέπνευσε, ένωσε. Το έργο του είναι παγκόσμιο και αθάνατο. Όπως και ο Μίκης. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρει στην δική του ανάρτηση: «Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε σήμερα στην αιωνιότητα. Εμβληματικός Αξεπέραστος Οικουμενικός Αθάνατος!», ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την έρευνα και την τεχνολογία, Χρήστος Δήμας, σημείωσε: «Σήμερα έφυγε ένας μεγάλος Έλληνας και ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της ελληνικής μουσικής. Ο Μίκης Θεοδωράκης αφήνει πίσω του μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε σε δική του ανάρτηση: «Έφυγε στα 96 του χρόνια ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης. Υπήρξαν στιγμές που ο πολιτικός Μίκης, μας στεναχώρησε. Η προσφορά του όμως στον πολιτισμό και την μουσική υπήρξε τεράστια, κορυφαία και με παγκόσμια αναγνώριση! Και τα τραγούδια του θα μας συντροφεύουν για πάντα!».

Το δικό του αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη λέει με ανάρτησή του ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας: «Οι λέξεις είναι πολύ μικρές για να μιλήσεις για έναν τόσο μεγάλο που έφυγε. Η Ρωμιοσύνη θρηνεί εκείνον που έκανε τραγούδι τους καημούς και τα βάσανά της. Ο Μίκης πέρασε στην αιωνιότητα ως ένα χωριστό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας».

«Ο Μίκης σφράγισε με τις μουσικές του του όχι μόνο τη γενιά του αλλά και το στίγμα μιας δημοκρατικής και εξωστρεφούς Ελλάδας» σημειώνει σε ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.

«Υποκλινόμαστε στον μεγάλο συνθέτη που ένωσε τον Ελληνισμό στις δύσκολες στιγμές του και που με το έργο του θα μας συντροφεύει για πάντα» τονίζει.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένας ποιητής της μουσικής. Μας χάρισε περισσότερα από όσα θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Τον ευχαριστούμε», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, με ανάρτηση του στο Facebook.

Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρει για τον Μίκη Θεοδωράκη: «Μία μουσική ιδιοφυία, ένας παγκόσμιος καλλιτέχνης. Συνδεδεμένος με τους μεγάλους αγώνες του ελληνικού λαού στην αντίσταση και κατά της στρατιωτικής δικτατορίας. Αγώνες που πλήρωσε προσωπικά με διώξεις, φυλακίσεις και εξορίες. Μέσα από τις μελωδίες του ο ελληνικός λαός τραγούδησε τα όνειρα και τις πίκρες του. Μέσα από το μοναδικό του έργο ο κόσμος της εργασίας τραγούδησε τον Ρίτσο, τον Σεφέρη και τον Αναγνωστάκη. Αντίο Μίκη!».

Τσακλόγου, Βαρουφάκης και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων

«Σήμερα έφυγε από κοντά μας ένας πραγματικά μεγάλος Έλληνας» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, σημειώνοντας πως «ο Μίκης έφερε την Ελλάδα στα πέρατα της οικουμένης. Λίγοι άνθρωποι το έχουν πετύχει αυτό. Ο Μίκης με τη στάση του τίμησε την πολιτική, το ελληνικό κοινοβούλιο και τα κυβερνητικά έδρανα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος ανέφερε πως «ο Μίκης αγκάλιασε την ποίηση και την μελοποίησε κάνοντας την Ελλάδα γνωστή στα πέρατα του κόσμου. Αυτό ήταν και το στοιχείο που κατέστησε τον Μίκη Θεοδωράκη έναν από τους κορυφαίους του οικουμενικού Ελληνισμού. Ο Μίκης δεν άνηκε σε κόμματα, όσα και εάν υπηρέτησε. Ανήκε στην πατρίδα, στον οικουμενικό Eλληνισμό και οπωσδήποτε ο Μίκης Θεοδωράκης δεν πέθανε, γιατί το έργο του είναι αιώνιο. Καλό ταξίδι».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είπε: «αποχαιρετούμε σήμερα έναν ογκόλιθο, ένα άνθρωπο με αστείρευτη προσφορά στον τόπο, τον πολιτισμό. Απρόβλεπτος, δημιουργικός που πάντα μας εξέπληττε. Είχε ανοικτούς ορίζοντες και πάντα αναζητούσε. Είναι ένα ζωντανό κομμάτι Ιστορίας του τόπου των τελευταίων δεκαετιών. Νομίζω ότι δικαίως θα τον θυμόμαστε και εμείς και οι επόμενες γενιές. Ένας άνθρωπος που τιμήθηκε και καλώς εν ζωή και δικαίως θα μπει στα πιο λαμπρά σημεία της Ιστορίας του τόπου μας. Αιωνία του η μνήμη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης συγκινημένος ανέφερε: «“χαράσσω τις φλέβες μου και κοκκινίζουν τα όνειρα και τσέρκουλα γίνονται στις γειτονιές των παιδιών και σεντόνια στις κοπέλες που αγρυπνούνε τις νύχτες που κλαίνε των ερώτων τα θαύματα”. Ένας πάρα πολύ μεγάλος άνθρωπος, που δεν σημάδεψε μια εποχή αλλά έναν ολόκληρο αιώνα έφυγε. Ένας αγωνιστής , δημοκράτης, άνθρωπος με πολύ προοδευτικές ιδέες αλλά πάνω από όλα ένας μεγάλος πατριώτης. Ένας Έλληνας. Ένας άνθρωπος που συνδύασε την αγωνιστική του δράση , που ήταν σχεδόν στρατευμένη σε ένα χώρο που τον τίμησε, αλλά με μεγάλη καλλιτεχνική αξία και παγκόσμια αναγνώριση . Ένας άνθρωπος που η απουσία του, δεν θα αφήσει κενό, όπως πολλές φορές λέμε, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση για κάποιους από εμάς που ζήσαμε στα νεανικά μας χρόνια την σύνδεση του ελληνικού πολιτισμού και της Αντίστασης , της αγάπης στην Δημοκρατία και την ελευθερία με λυρισμό του και το μουσικό του αίσθημα να τον ξεχάσουμε. Που ακούγαμε το άξιον εστί τις βραδιές της Χούντας και κλαίγαμε[…] . Αυτός ο άνθρωπος έφυγε σήμερα και τον συνοδεύει ένα έθνος, όχι μια παράταξη, ένα έθνος και πιστεύω πως αξίζει στην μνήμη του να αφιερώσουμε λίγες από τις ελπίδες που έχουμε μέσα μας για να γίνουμε καλύτεροι τα επόμενα χρόνια και να οδηγήσουμε τα πράγματα μπροστά σε ένα δρόμο που και ο ίδιος με συνέπεια χάραξε. Θα τον αποχαιρετήσουν όλοι οι Έλληνες φαντάζομαι, φαντάζομαι εκτός από μερικές εξαιρέσεις, τις γνωστές εξαιρέσεις [..] Το έργο του όμως είναι αθάνατο, είναι στις καρδιές μας, στις ψυχές μας και θα μας συνοδεύει συνεχώς».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσιώτης τόνισε: «αποχαιρετάμε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, που μπορεί να έφυγε αλλά παραμένει ολοζώντανο και επίκαιρο το πλούσιο έργο του, εμπνευσμένο από τους αγώνες και τους καημούς του λαού μας. Για αυτό θα είναι στην καρδιά πολλών γενιών, σημερινών και αυριανών. Καλό ταξίδι».

Η εισηγήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αντωνίου σημείωσε: «μοναδική μορφή ανθρώπου και μουσικού, αναγνωρισμένος σε όλο τον κόσμο ο Μίκης Θεοδωράκης δεν θα λείψει ποτέ από την σκέψη μας. Θα τον θυμόμαστε και του ευχόμαστε καλό παράδεισο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Κλέων Γρηγοριάδης ανέφερε: «σήμερα μαζί με τον ελληνικό λαό αποχαιρετάμε τον σπουδαίο Μίκη ο οποίος ήταν αναμφισβήτητα ένας από τους δέκα μεγαλύτερους συνθέτες του 20ου αιώνα και ένα μόνιμα αντιστασιακός άνθρωπος για ότι πίστευε ότι έπρεπε να αγωνίζεται κανείς. Ένας άνθρωπος που δεν τα παράτησε ποτέ και ένας άνθρωπος που κατέληξε να είναι ταυτόσημος με την ελληνικότητα».

«Η Ρωμιοσύνη φτώχυνε σήμερα, αλλά τη Ρωμιοσύνη ο Μίκης Θεοδωράκης την προίκισε με μια μεγάλη περιουσία, που την κατέστησε περισσότερη πλούσια στο διηνεκές» ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡα 25 Γιάνης Βαρουφάκης, από το βήμα της Ολομέλειας, αναφερόμενος στην απώλεια του σπουδαίου Έλληνα, κατά την έναρξη της ομιλίας του στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού για την νέα γενιά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This