Δεν αποδέχεται ο Τζέφρι Πάιατ ότι μια σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι αναπόφευκτη

«Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει σθεναρά αυτήν την πιο δυναμική ελληνική εξωτερική πολιτική»

Must Read

Σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης «Center for European Policy Analysis» (CEPA) στην Ουάσιγκτον, συμμετείχε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ. Και στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε εκτενώς στη χώρα μας και στο κοινό στρατηγικό όραμα ΗΠΑΕλλάδας.

Εκτενή αναφορά έκανε στον αυξανόμενο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα αναδύθηκε σε έναν κρίσιμο σύμμαχο των ΗΠΑ στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου, «μιας περιοχής που αποτελεί μέρος του νέου παγκόσμιου ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε μια χώρα που αποτελεί θετικό παράδειγμα, με δεδομένο ότι έχει αποδείξει ότι επενδύει σε σχέσεις συνεργασίας μέσα σε μια ευρεία γεωγραφικά περιοχή. Αυτό το γεωγραφικό εύρος των συνεργείων και των πρωτοβουλιών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι σημαντικό για την Ουάσιγκτον, καθώς οι ΗΠΑ αναζητούν φίλους και συμμάχους σε αυτή την περιοχή υπό το φως της ανάφλεξης του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων.

Ο Αμερικανός πρέσβης όπως είπε, παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τον «επαναπροσδιορισμό της γεωγραφίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», μιας μεταστροφής η οποία καλλιεργήθηκε με συνέπεια από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

«Eνα από τα πράγματα που με ενδιέφερε τα τελευταία πέντε χρόνια στην Αθήνα ήταν να δω τον επαναπροσδιορισμό της γεωγραφίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η γεωπολιτική αυτής της περιοχής έχει αλλάξει δραματικά, τόσο λόγω της συστηματικής προσπάθειας της Ελλάδας με δύο κυβερνήσεις– τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα όσο και τώρα με πολύ ενθουσιασμό από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη – για να οικοδομήσει νέες σχέσεις με το Ισραήλ, με την Κύπρο, αλλά και άλλους βασικούς παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή – Λίβανος, ΗΑΕ, Ιορδανία, Αίγυπτος, Λιβύη».

Υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας και επισήμανε ότι «λόγω των σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα τοποθετείται μοναδικά ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ που καλύπτει με τις συνεργασίες της 270 μοίρες στην Ανατολική Μεσόγειο, την ίδια στιγμή που επανεπενδύει στους διατλαντικούς της δεσμούς και ειλικρινά επανατοποθετείται μετά από μια δεκαετία όπου βλεπόταν υπό το πρίσμα των οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων που αντιμετώπιζε».

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη νέα δυναμική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, σημείωσε ο Τζέφρι Πάιατ, αναφέροντας ότι «οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει σθεναρά αυτήν την πιο δυναμική ελληνική εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής υποστήριξής μας μέσω δύο κυβερνήσεων για το πλαίσιο συνεργασίας 3+1, το οποίο αποτελεί το χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της νέας γεωγραφίας».

Ο Τζέφρι Πάιατ ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχεται πως «η σύγκρουση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι αναπόφευκτη και σίγουρα δεν θα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ».

Αναγνώρισε μάλιστα ότι η Αθήνα κρατάει την πόρτα της συνεργασίας ανοιχτή, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι μπορεί να καλωσορίσει τη συμμετοχή της Άγκυρας στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η γειτονική χώρα θα αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Αναφορά έκανε και στο «θερμό» καλοκαίρι, όταν πέρυσι είχαμε την πρόσκρουση μεταξύ της τουρκικής φρεγάτας «Κεμάλ Ρέις» και της φρεγάτας «Λήμνος»:

«Από τη διπλωματική πλευρά, θα ήθελα να επισημάνω ότι κατά τη διάρκεια των εντάσεων πριν από ένα χρόνο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, η αμερικανική διπλωματία έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο, συνεργαζόμενη με βασικούς Ευρωπαίους εταίρους, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, για τη μείωση των εντάσεων».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This