Στη Σάμο η πρώτη υπερδομή του Αιγαίου – «Δικλείδα ασφαλείας», λέει ο Μητσοτάκης (video)

Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για την τεράστια δομή στο νησί...

Must Read

Στη Σάμο βρίσκεται από το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να… πανηγυρίσει τη λειτουργία της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης (υπερ)Δομής φιλοξενίας (χωρητικότητας 3.000 ατόμων). Αντί να γίνονται προσπάθειες να μην υπάρχουν αυτές οι δομές και να μην μπαίνει όποιος θέλει στην ελληνική επικράτεια, η Κυβέρνηση… κορδώνεται ότι λύνει τα προβλήματα των νησιών της πρώτης γραμμής.

Όσο για το «οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί κατά 90% (σ.σ. σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019). Ουσιαστικά έχουμε συντρίψει τα κυκλώματα των διακινητών», που είπε ο Πρωθυπουργός, μια βόλτα στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου μεταφέρονται οι μετανάστες για να λένε οι κυβερνώντες ότι αποσυμφόρησαν τα νησιά, είναι αρκετή…

«Είμαστε ανοιχτοί, για να συζητήσουμε και να αξιολογήσουμε όλες τις επιλογές που θα μας προτείνει η τοπική κοινωνία», σχολίασε ο Πρωθυπουργός (που μιλούσε παρέα… με γάτες στο βήμα) λίγο πριν πάει στη νέα δομή και πρόσθεσε ότι θα εξεταστούν προτάσεις για τη δημιουργία χώρων αναψυχής και άθλησης, χώρων εκπαίδευσης ακόμη και για το πού θα στεγαστεί το καινούριο Δημαρχείο.

Μητσοτάκης γάτες

Για το ΚΥΤ στο Βαθύ, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Σήμερα κλείνουμε τη δομή της ντροπής και εγκαινιάζουμε επίσημα τη νέα δομή που δημιουργήθηκε εκτός αστικού ιστού. Έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα με την απόδοσή της στην τοπική κοινωνία και σε συνεννόηση με την οποία θα καταλήξουμε πως θα την αξιοποιήσουμε».

«Στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στη νέα δομή, μια δομή σύγχρονη, μια δομή ασφαλή, μια δομή με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο, μια δομή της οποίας ο σκοπός είναι να φιλοξενεί προσωρινά (σ.σ. ουδέν μονιμότερο…)-όπως τόνισε και ο υπουργός- πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θα φθάνουν στη Σάμο έως ότου κριθεί-αξιολογηθεί εάν αυτοί πρέπει να τύχουν καθεστώτος προστασίας. Να πάρουν δηλαδή άσυλο ή σε περίπτωση που δεν πάρουν άσυλο να επιστραφούν βάσει των διεθνών συμφωνιών στις χώρες προέλευσής τους ή στην Τουρκία. Όπως ορίζει εξάλλου η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης παραβλέποντας το γεγονός ότι οι επιστροφές προχωράνε εξαιρετικά μα εξαιρετικά αργά.

«Η δομή σήμερα φιλοξενεί περί τους 300 πρόσφυγες και μετανάστες. Προφανώς, κ. δήμαρχε έχει μεγαλύτερη δυναμικότητα (σ.σ. περίπου 3.000), εκτιμούμε όμως ότι αυτή θα είναι αχρείαστη. Δείτε το ως μία ασφαλιστική δικλείδα στην απευκταία περίπτωση που τα πράγματα χειροτερεύσουν και πάλι έντονα», πρόσθεσε ως δικαιολογία ο κ. Μητσοτάκης για την τεράστια έκταση που καταλαμβάνει η νέα δομή…

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος, ο βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Η Ευρώπη να καταλήξει σε ένα κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου»

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα βαθύτατα ευρωπαϊκό και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο στην χρηματοδότηση της υπερσύγχρονης δομής που θα επισκεφτούμε στη συνέχεια, αλλά θα πρέπει να καταλήξει σε ένα κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου το οποίο με δίκαιο τρόπο θα επιμερίζει τις ευθύνες διαχείρισης ενός σύνθετου προβλήματος το οποίο αφορά ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για να προσθέσει: «Και σε αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να εργαζόμαστε ώστε να πείσουμε και εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες ότι το πρόβλημα αυτό δεν τους αφορά, να αλλάξουν στάση και με τον τρόπο τους να συνεισφέρουν σε αυτήν την μεγάλη, σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια».

Τέλος, αναφερόμενος στην νέα κλειστή Δομή της Σάμου, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Κλείνω λέγοντας ότι σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για το νησί. Είναι μια ακόμα επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση αυτή τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Το είπαμε, το κάναμε. Η δομή της ντροπής κλείνει, η νέα δομή λειτουργεί ήδη, ο χώρος αυτός αμφιθεατρικός, πανέμορφος χώρος αποδίδεται στην τοπική κοινωνία, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This