7/12/2021

ΚΙΝ.ΑΛ.: Καταιγιστικό ντόμινο εξελίξεων – Γιατί έγινε «Δελφινάριο»!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Στην ουρά για την αρχηγία Γερουλάνος, Κεγκέρογλου, Χρηστίδης υποψήφιοι σε ένα 24ωρο

Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να αποσυρθεί από την εσωκομματική κούρσα των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής για λόγους υγείας προκάλεσε ένα καταιγιστικό ντόμινο εξελίξεων, που συγκλονίζει το κόμμα της και δεν αφήνει ανέπαφο το σκηνικό του δικομματικού ανταγωνισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Από τον
Γιώργο Χατζηδημητρίου

Τα πράγματα, όπως συμφωνούν τα πολιτικά ρετιρέ, κινούνται πλέον επί ξυρού ακμής. Oλα μαρτυρούν ότι το ΚIN.ΑΛ. εισέρχεται πλησίστιο σε μια αβέβαιη εποχή, όπου οι επικείμενες μάχες αποκτούν αυτονόητα υπαρξιακό χαρακτήρα. Η «καλή στρατιώτης» Φώφη ήταν για πολλούς μια βολική λύση. Παρέλαβε ένα κόμμα «στελθ» από τον… «ύπαρχο» του Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο, που δεν το έπιαναν ούτε καν τα δημοσκοπικά ραντάρ, διπλασίασε τη δύναμή του, περνώντας μέσα από τις «συμπληγάδες» του νέου διπολισμού, και προσπάθησε να του δώσει με τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που είχε έναν διακριτό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό. Η προσπάθειά της αμφισβητήθηκε σε κάθε βήμα.

Και τώρα, που ανακοίνωσε αίφνης ότι αποσύρεται, προκαλεί ένα αμήχανο κενό, μέσα στο
οποίο, όπως παρατηρεί κανείς τις τελευταίες ημέρες, συντρίβεται σε δημόσια θέα η ματαιοδοξία των επιγόνων, κάποιοι από τους οποίους με απογοητευτικά άκομψο τρόπο προσπαθούν να βάλουν στη μοιρασιά τα πολιτικά της ιμάτια…

Στο ίδιο το ΚΙΝ.ΑΛ., οι απρόσμενες εξελίξεις φαίνεται πως απελευθέρωσαν προσωπικές φιλοδοξίες που στάλιζαν μέχρι τώρα κάτω από την ευεργετική για όλους, όπως αποδεικνύεται, παρουσία της προέδρου, απειλώντας να μετατρέψουν την επικείμενη εκλογή σε αγώνα δίχως αύριο. Από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, οπότε μαθεύτηκαν με γενναιότητα και αξιοπρέπεια από την ίδια τα δυσάρεστα νέα, δεν πέρασε μέρα που να μην
εμπλουτίζεται η μάχη των δελφίνων με κάποιο νέο πρόσωπο.

Ο συνωστισμός υποψηφίων, όμως, η καχυποψία που διέπει τις μεταξύ τους σχέσεις και οι
σκληροί διαγκωνισμοί παράγουν ένα πολιτικά απωθητικό θέαμα. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Παρασκευή η Επιτροπή Δεοντολογίας, σε εκρηκτικό κλίμα και αφού προηγουμένως διεκόπη εν μέσω θερμών αντεγκλήσεων η συνεδρίαση, αποφάσισε οι εκλογές να διεξαχθούν κανονικά στις 5 και, αν χρειαστεί, να επαναληφθούν στις 12 Δεκεμβρίου, όπως και να παραταθεί η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων μέχρι την προσεχή Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, καθώς και να ελεγχθούν εξονυχιστικά και όχι δειγματοληπτικά οι υπογραφές (5.000 το λιγότερο) που θα υποβάλουν οι υποψήφιοι.

Η απόφαση αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποβληθεί και νέα υποψηφιότητα στο «παρά πέντε» της εκλογικής μάχης. Η συζήτηση αφορά κατεξοχήν τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος, κατά πολλούς, «είναι το χαρτί που λείπει» από αυτό το τραπέζι. Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος ξεκαθάρισε από την αρχή ότι εκείνο που προέχει αυτές τις στιγμές «είναι η υγεία της Φώφης», δεν έχει αφήσει μέχρι στιγμής κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Είναι αλήθεια ότι στελέχη και απλός κόσμος της παράταξης, που πιστεύει ακόμα στη λάμψη του οικοσήμου και την αταβιστική δύναμη των ονομάτων, τον προτρέπουν να κατέβει στην αρένα.

Οι προθέσεις του, όμως, παραμένουν ερμητικά «κλειστές» για την ώρα. Μέχρι τουλάχιστον την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Διότι κανείς δεν αποκλείει την εκδοχή να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να δηλώσει τις επόμενες ημέρες «παρών», βάζοντας φωτιά στις εσωκομματικές κάλπες… Οσο κι αν οι υποψήφιοι ομνύουν στην ενότητα και τη μαζική συμμετοχή των πολιτών, εντούτοις η εικόνα που εκπέμπει αυτή την εποχή το ΚΙΝ.ΑΛ., όπως
παρατηρεί η πολιτική αγορά, παραπέμπει σε ένα ομοσπονδιακό κόμμα με προσωπικότητες χαμηλού βεληνεκούς, που ερίζουν για να κατοχυρώσουν μελλοντικά προγεφυρώματα. Ξαφνικά, την Παρασκευή, στο παιχνίδι, μετά τους Παύλο Γερουλάνο και Βασίλη Κεγκέρογλου, μπήκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης, νεβάζοντας τον αριθμό των διεκδικητών σε έξι.

4803032
Ο Παύλος Γερουλάνος
5186947
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Ο Παύλος Χρηστίδης

Ο ίδιος, μέσω… κύκλων του, υποστηρίζει ότι ενημέρωσε προηγουμένως την κυρία Γεννηματά, από την οποία πάντως εισέπραξε, όπως έγινε γνωστό, την αυστηρή σύσταση που επαναλαμβάνει στερεότυπα τις τελευταίες ημέρες, ότι παραμένει εγγυήτρια της ενότητας του κόμματος και ότι δεν εξουσιοδοτεί κανέναν να ομιλεί εξ ονόματός της.

Το ντέρμπι μεταξύ Φώφης – Ανδρουλάκη, στο οποίο οι περισσότεροι στοιχημάτιζαν, αποκτά τώρα διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ερίζουν πλέον για το «γεννηματικό» ακροατήριο, το πιο συγκροτημένο στελεχιακά στο κόμμα, ο ευρωβουλευτής (Ν. Ανδρουλάκης) με τον Χάρη Καστανίδη. Ο πρώτος, σύμφωνα με την ίδια την κυρία Γεννηματά, «δοξάστηκε κρυπτόμενος» στις Βρυξέλλες, τις οποίες αρνείται να εγκαταλείψει, όπως σημειώνουν
δηλητηριωδώς συνυποψήφιοι, για οικονομικούς λόγους, ενώ, εάν εκλεγεί, τότε θα επικρατήσει μια πρωτότυπη δυαρχία στο ΚΙΝ.ΑΛ. με άλλον πρόεδρο και διαφορετικό εκπρόσωπο στη Βουλή. Για τον Χ. Καστανίδη, που υπήρξε κάποτε ο νεότερος
βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η πρόεδρος του κόμματος υπαινίχθηκε σαφώς ότι δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό υποστηρικτών, έχοντας μικρή απήχηση στο κόμμα και στην κοινωνία.

Συνεργάτες του, πάντως, υποσημειώνουν ότι χάρη στις προσπάθειές του για τη
διασταλτική ερμηνεία του Συντάγματος κάθισαν στο σκαμνί διεφθαρμένοι πολιτικοί στη χώρα… Διόλου κολακευτική, εξάλλου, είναι η άποψη της ίδιας της Φώφης Γεννηματά, αλλά και όλων των συνυποψηφίων του, για τον Ανδρέα Λοβέρδο. Οχι μόνο επειδή κάποια στιγμή αποχώρησε από το κοινό σπίτι, αλλά κυρίως γιατί σήμερα αλληθωρίζει, χωρίς ενδοιασμό, προς το Μαξίμου.

4958539

Εντελώς ανεδαφική και ανερμάτιστη χαρακτηρίζεται από όλες τις πλευρές η υποψηφιότητα του Χρηστίδη. Και, από την άλλη, για τον Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος από τότε που ήταν ο μόνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που διασώθηκε στην άλλοτε πράσινη Κρήτη «το πήρε» όπως λένε «ψηλά», σύντροφοί του δηλώνουν πως έγνοια του είναι να διασώσει ισοβίως την έδρα.

Η ασθένεια της Φώφης αναθέρμανε τις φιλοδοξίες και του συνεπή Π. Γερουλάνου, ο οποίος δεν ακολούθησε τον Γ. Παπανδρέου στο Κίνημα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού το 2015 και παρέμεινε στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας στο τελευταίο έκτακτο συνέδριο ότι το κόμμα δεν έπρεπε να διαλυθεί και ότι, αντίθετα, έπρεπε να αλλάξει η ηγεσία.

Ενδιαφέρον… εξωκομματικό

Τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. παρακολουθούν πλέον με αυξημένο ενδιαφέρον όλα τα κόμματα. Πρωτίστως στη Ν.Δ., όπου πιθανή εκλογή Λοβέρδου θα τους προσέφερε, όπως εκτιμάται, έναν στρατηγικό εταίρο στις κάλπες της απλής αναλογικής. Αφετέρου στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως δηλώνουν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» αρμόδιες κομματικές πηγές, «τηρούμε αυστηρές αποστάσεις και αποφεύγουμε οτιδήποτε θα μπορούσε να εκληφθεί ως παρέμβαση στα εσωτερικά τους. Εμείς έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας για την προοδευτική διακυβέρνηση, αλλά ως εκεί».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο Παπανδρέου δεν παραιτείται», έστειλε μήνυμα μέσω ΣΚΑΪ ο Γιώργος!

Στον ΣΚΑΪ έδωσε συνέντευξη ο Γιώργος Παπανδρέου για να ενισχύσει την υποψηφιότητά του στον...

«Δεν μου αρέσει η υποχρεωτικότητα από θέση αρχής», δήλωσε ο Μητσοτάκης στο CNN

Στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και την δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ έδωσε συνέντευξη ο πρωθυπουργός,...

Οι συνέπειες που θα έχει για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τυχόν εκλογή Ανδρουλάκη

Του Πέτρου Αγρέβη – ΧασάπηΣύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, αλλά κυρίως σύμφωνα με τις...

ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές ΚΙΝΑΛ: «Πρώτος στις δημοσκοπήσεις δεν σημαίνει και πρώτος στην κάλπη»

Με αφορμή τα αποτελέσματα στις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, τα οποία προκάλεσαν έκπληξη μετά...

Επιβεβαίωση και από Οικονόμου: Ο Μητσοτάκης ζήτησε από την επιτροπή να πάει η τρίτη δόση στο τρίμηνο!

Την ιδιότητα του επιδημιολόγου-λοιμωξιολόγου φαίνεται ότι εξασκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος καθ’ ομολογία...

Γιώργος Τράγκας: Σταθερή η κατάστασή του στη ΜΕΘ του «Σωτηρία»

Σε ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του επικεφαλής του Κινήματος Ελεύθεροι Άνθρωποι Γιώργου...

Σκληρό παζάρι Λοβέρδου με Ανδρουλάκη! Τι «εύχεται» η Κουμουνδούρου;

Τα ρέστα του παίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος προκειμένου να παραμείνει στην πρώτη γραμμή της...

Χάρηκε ο Τσίπρας που ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών

Συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος με ανάρτηση...

Στο «κενό» για μια ακόμη φορά τα βρόμικα παιχνίδια των δημοσκόπων

«Δέκα μονάδες μπροστά ο Λοβέρδος». «Μάχη για να μπουν στον 2ο γύρο Ανδρουλάκης και...

Το Μαξίμου συνεχίζει ακάθεκτο τη «μαύρη» προπαγάνδα!

Συνεχίζεται από την κυβέρνηση η «μαύρη» προπαγάνδα, προκειμένου να εξισωθεί η απόφαση του ΣτΕ...

Μεγάλος χαμένος στις εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ. το… κόμμα Novartis!

Νέα δεδομένα δημιουργεί η μαζική συμμετοχή – Τρίτος και... καταϊδρωμένος ο υπόδικος Λοβέρδος, παρά τη πρωτοφανή στήριξη που έλαβε

Εκλογές ΚΙΝ.ΑΛ.: Και τώρα οι δυο τους! Ανδρουλάκης εναντίον Παπανδρέου στο β’ γύρο

Εν μέσω χειροκροτημάτων και συνθημάτων, με χαρακτηριστικότερο το... all time classic «το ΠΑΣΟΚ είναι...

«Διαστημικές» δουλειές Γεραπετρίτη στο Μαξίμου, την ώρα που ο Κυριάκος κάνει ποδηλατάδα

Ένα δημοσίευμα με εξαιρετικό ενδιαφέρον και δύο ανησυχητικά συμπεράσματα. Το ένα, ότι ο υπουργός...

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Γερό προβάδισμα για Ανδρουλάκη, ντέρμπι Παπανδρέου – Λοβέρδου για τη 2η θέση!

Παρά το γεγονός ότι οι κάλπες δεν έχουν κλείσει ακόμη παντού στη χώρα, μιας...

Αυστηρή προειδοποίηση Παυλόπουλου μέσω Βοστώνης: Κανένα «δικαίωμα» στο Αιγαίο δεν έχει η Τουρκία

Η ευνοϊκή τροπή της νομολογίας του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης και η ανάγκη...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ερωτευμένος ξανά ο Πύρρος Δήμας – Η Αφροδίτη Σκαφίδα του «έκλεψε» την καρδιά

Τέσσερα χρόνια μετά την τραγική απώλεια της πολυαγαπημένης συζύγου...

Φωτογραφία με την κούκλα κόρη της που γιορτάζει δημοσίευε η Ελένη Ράντου

Με αφορμή την ονομαστική εορτή της κόρης της Νικολέτας,...

Επιβεβαίωση και από Οικονόμου: Ο Μητσοτάκης ζήτησε από την επιτροπή να πάει η τρίτη δόση στο τρίμηνο!

Την ιδιότητα του επιδημιολόγου-λοιμωξιολόγου φαίνεται ότι εξασκεί ο Κυριάκος...

Καταπέλτης για τα τιμωρητικά μέτρα ο καθηγητής Ιωαννίδης: «Ζητήστε τώρα συγγνώμη για τα λάθη σας»!

«Αν συνεχιστεί αυτή η τακτική, θα ξεπεράσουμε τους 25.000 νεκρούς έως το καλοκαίρι»

Σπαρακτικά μηνύματα στο θρανίο της 14χρονης Κέλλυς – Οι συμμαθητές της την αποχαιρετούν

Θλίψη στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός 14χρονου...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ