Γιώργος Παπανδρέου: Ταξίδι στην Πόλη με το μυαλό στην… προεδρία!

Με μήνυμα στο διαδίκτυο, ο πρώην πρωθυπουργός υπονοεί πως ετοιμάζεται να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ.

Must Read

Στις προσεχείς κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου έχει εγκλωβιστεί τις τελευταίες ώρες το δημόσιο ενδιαφέρον για τις εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, μετά την ανακοίνωση της Φώφης Γεννηματά ότι αποσύρεται από την κούρσα για λόγους υγείας.

  • Από τον
    Γιώργο Χατζηδημητρίου

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει το μεσημέρι της προσεχούς Πέμπτης, αλλά μέχρι χθες ο πρώην πρωθυπουργός επέμενε στη σιγή του, αποφεύγοντας να ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Στις επαφές του με τους έξι «δελφίνους», ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να βολιδοσκοπήσει διαθέσεις, πέφτοντας πάνω σε έναν τοίχο αρνήσεων.

Οι συνομιλητές του, με διαφορετικό ύφος ο καθένας, ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υποστείλουν τις φιλοδοξίες τους και να παραμερίσουν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μία… παράκλητη, όπως ονομάστηκε, υποψηφιότητα, με την οποία ο πρώην πρόεδρος φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει μία νέα έγερση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας με ενωτικό χαρακτήρα, που θα ανακόψει τις φυγόκεντρες δυνάμεις.

Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι δεν παύουν να υπενθυμίζουν επίμονα ότι ο ίδιος αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ το 2015 σε συνθήκες οριακές για να ιδρύσει το ΚΙΔΗΣΟ. Οι συνεργάτες του αντίθετα υποστηρίζουν ότι χωρίς το ΚΙΔΗΣΟ ο χώρος θα είχε ήδη διαλυθεί, με την τροπή που είχαν λάβει τα πράγματα μετά το ολέθριο πέρασμα από την προεδρία του κόμματος του Ε. Βενιζέλου, ο οποίος έχοντας μεθοδεύσει, όπως καταγγέλθηκε, την ανατροπή του Γ. Παπανδρέου κόντεψε να σβήσει οριστικά το ΠΑΣΟΚ από τον πολιτικό χάρτη.

Συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συμμετάσχει σε τιμητική εκδήλωση για τον Μίκη Θεοδωράκη, αφήνουν να φανεί, έστω με φειδωλές και αόριστες περιγραφές, ότι η ανακοίνωση των πρωτοβουλιών του είναι θέμα χρόνου. Η καθυστέρηση, όμως, παράγει ήδη αντικειμενικά, όπως παρατηρούν οι προσεκτικοί παρατηρητές, μία αρνητική δυναμική, ενισχύοντας τη μομφή περί «αναβλητικότητας του Γιώργου».

Έμμεσο μήνυμα περί αφετηρίας νέων αγώνων

Ο ίδιος, πάντως, φρόντισε να στείλει χθες ένα έμμεσο μήνυμα, όταν με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις 18 Οκτωβρίου του 1981, διαμήνυσε αμφίσημα: «η σημερινή ημέρα, 18 Οκτωβρίου 2021, αποτελεί, όχι μόνον την επέτειο 40 ετών από τον εκλογικό θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την αφετηρία νέων αγώνων».

Από αριστερά: Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου

Την ίδια στιγμή, ο Ανδρέας Λοβέρδος από το Καλέτζι Αχαΐας, τη γενέθλια γη του οίκου των Παπανδρέου, πετούσε το γάντι στον πρώην πρωθυπουργό, δηλώνοντας αιχμηρά: «Σήμερα, 40 χρόνια μετά τον θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 1981, που ήταν η ανατολή της δημοκρατικής παράταξης στον ορίζοντα της ελληνικής Ιστορίας, είμαι εδώ στο Καλέτζι, δίπλα από τον ανδριάντα του Ανδρέα Παπανδρέου, για να στείλω ένα μήνυμα νίκης και αναγέννησης. Στις 5 Δεκεμβρίου σφραγίζουμε το εισιτήριο για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα. Θα νικήσουμε. Τίποτε δεν μας σταματά. Για την Ελλάδα. Για τις Ελληνίδες. Για τους Έλληνες».

Ο μόνος που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της ηγεσίας είναι ο Βασίλης Κεγκέρογλου, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο βουλευτής Ηρακλείου δηλώνει ότι πιθανή κάθοδος του πρώην πρωθυπουργού στην εσωκομματική κούρσα τροποποιεί τα δεδομένα της μάχης, ενώ ζητά την επανασύνδεση του ΚΙΝ.ΑΛ. με την κοινωνία.

Σε κλίμα συντροφικότητας περιγράφεται και η συνάντηση με τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, συνεργάτες του οποίου, δείχνοντας την έξοδο και την οριστική αποστρατεία στον Γ. Παπανδρέου, σχολίαζαν εκ των υστέρων ότι ο υποψήφιος «αναγνώρισε τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα και υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας της παράταξης». Ξεκαθάρισε, όμως, ότι «η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας αφορά την επόμενη μέρα του κινήματος, το μέλλον της παράταξης και της χώρας. Η ανανέωση είναι πολιτικό και κοινωνικό αίτημα, και βασική προϋπόθεση για την αναγέννησή μας».

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του και ο Παύλος Γερουλάνος, συνεχίζοντας, ωστόσο, τη συλλογή υπογραφών. Όπως δηλώνει, «είναι ένα υποθετικό σενάριο (σ.σ: η υποψηφιότητα Παπανδρέου) και εγώ δεν θέλω να μπω σε τέτοια κουβέντα… Επιμένω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα είναι να μιλάμε για τα θέματα που αφορούν τον κόσμο και όχι πώς κυνηγά ο ένας την καρέκλα του άλλου».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This