Ακυρώστε τώρα την (επαίσχυντη) Συμφωνία των Πρεσπών!

Ενώ δημοτικοί σύμβουλοι στα Σκόπια αφαιρούν το «Βόρεια», ο Μητσοτάκης συνεχίζει να «βάζει πλάτη»

Must Read

Η κατάσταση που επικρατεί στα Σκόπια μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς ρευστή και εγκυμονούσα κινδύνους για την Ελλάδα, καθώς όπως φαίνεται η άνοδος των εθνικιστών του VMRO και η παραίτηση Ζάεφ από την πρωθυπουργία και την προεδρία του κόμματός του αποδεικνύουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εκτός από προδοτική, είναι για τους Σκοπιανούς λευκό χαρτί, χωρίς καμία σημασία.

Όπως φαίνεται ο Ζόραν Ζάεφ δεν πήρε μαθήματα από όσα συνέβησαν στην Ελλάδα, με τους πρωτεργάτες της προδοσίας Τσίπρα και Κοτζιά και έπαιξε και αυτός το χαρτί της συμφωνίας στο εσωτερικό της χώρας του, θεωρώντας ότι εφόσον έκανε όλα τα χατίρια στους Ευρωπαίους, αυτοί θα τον βοηθήσουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε. Και είναι «καμένο» το χαρτί της συμφωνίας, γιατί, φυσικά, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που τόσο πολύ είχε επενδύσει ο Ζάεφ είναι άφαντες. Αν έχουν συμμάχους οι Σκοπιανοί; Φυσικά και έχουν. Την κυβέρνηση αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου πιέζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ να κυρωθούν τα εφαρμοστικά μνημόνια από τη Βουλή, για να ολοκληρωθεί η προδοσία.

Διαβάστε ακόμη: «Νιώθουμε τη Μακεδονία και μόνο τη Μακεδονία ως πατρίδα μας», δήλωσε προκλητικά ο αρχηγός του VMRO

Την κατάσταση στα Σκόπια, η οποία επηρεάζει άμεσα και την Ελλάδα, περιέγραψε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος απέδωσε τη συντριπτική ήττα του Ζάεφ στην κωλυσιεργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δεχθεί την έναρξη ενταξιακών διαδικασιών με τη «Βόρεια Μακεδονία». Ο Βούτσιτς άφησε να φανεί από τα λεγόμενά του ότι ο Ζάεφ με την παραίτησή του εξέφρασε και την απογοήτευσή του για την καθυστέρηση. Ο Ζόραν Ζάεφ, βάσει του εκλογικού αποτελέσματος, δεν είχε να επιδείξει παρά μόνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα βραβεία που πήραν ως πρόθυμοι αυτός και ο Αλέξης Τσίπρας. Οπως διαπιστώνουν αναλυτές, ακόμη και το χαρτί της ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. δεν είναι καλό, καθώς οι γείτονες δεν έχουν πειστεί από την αναγκαιότητα της ένταξής τους.

Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Αυτοί που έχουν πειστεί όμως είναι οι πρόθυμοι της Ελλάδας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά τις συνεχείς παραβιάσεις της από τους Σκοπιανούς, διαλαλεί σε όλα τα φόρα την υποστήριξή της στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων στην Ε.Ε. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα με τόσο έντονο τρόπο, που μοιάζει περίεργος. Δεν εξηγείται αλλιώς η σπουδή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, απείλησε ακόμη και με αλλαγή της στάσης της Ελλάδας όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων, αν δεν τηρήσουν κατά γράμμα την επαίσχυντη συμφωνία: «Πολύ μας προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Β. Μακεδονία. Η επιστροφή σε μία εθνικιστική ρητορική από τους γείτονές μας ουσιαστικά θα μας οδηγήσει στο να επανακαθορίσουμε την εθνική μας θέση για τη στήριξη της διευρυνσιακής διαδικασίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο ομόλογό του, χθες, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα: «Δυστυχώς όμως θα πρέπει να κρούσω έναν κώδωνα κινδύνου. Η ευρωπαϊκή πορεία των δυτικών Βαλκανίων θα μπορούσε να είναι αναστρέψιμη. Και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να επενδύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, καθώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος τα δυτικά Βαλκάνια να γλιστρήσουν πίσω, θα μου επιτρέψετε να πω στο βαλκανικό τους παρελθόν».

Ρευστή η κατάσταση στα Σκόπια, ευκαιρία για την Ελλάδα, αλλά μοιάζει να χάνεται. Ο Ζάεφ επιμένει στην παραίτησή του, θεωρώντας πως αποτελεί μέσο πίεσης προς τους Ευρωπαίους, και έστειλε στη συνάντηση της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Βαλκάνια» στο Βελιγράδι τον σημερινό αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα. Τον Ντιμιτρόφ, μάλιστα, που υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών το 2018, «βλέπει» νέο πρωθυπουργό στα Σκόπια η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Νικολά Ντιμιτρόφ

Αρχισαν τα όργανα! Δημοτικοί σύμβουλοι αφαιρούν το «Βόρεια» από το «Μακεδονία»

Τα προβλήματα που προκαλεί στην πατρίδα μας η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών ξεπηδούν πλέον το ένα μετά το άλλο, μέσα από τις αναταράξεις που προκάλεσε στα Σκόπια το αποτέλεσμα του β’ γύρου των δημοτικών εκλογών στη χώρα. Ενα αποτέλεσμα συντριπτικό για τον πρωθυπουργό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) Ζόραν Ζάεφ, το οποίο -όπως τουλάχιστον είχε ο ίδιος υποσχεθεί- θα έπρεπε ήδη να τον έχει οδηγήσει στην παραίτηση από τη θέση του.

Μέχρι να αποφασίσει όμως τι θα κάνει τελικά ο Ζάεφ, ο ηττημένος εκλογικά πολιτικός «κολλητός» των Τσίπρα και Κοτζιά, ο αντίπαλός του υπερεθνικιστής αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, βρήκε ξανά τον χώρο να μιλήσει και για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πως «εάν με ρωτάτε αν θα εργαστούμε προκειμένου αυτή την πραγματικότητα μία μέρα που θα έχουμε την ευκαιρία να την αλλάξουμε, σας λέω “ναι”, θα εργαστούμε να την αλλάξουμε. Αλλά στην παρούσα φάση αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία λειτουργούμε όλοι εμείς ως πολίτες της Μακεδονίας και αυτή η πραγματικότητα είναι τόσο οδυνηρή, ταπεινωτική για όλους εμάς που νιώθουμε τη Μακεδονία και μόνο τη Μακεδονία ως πατρίδα μας» ανέφερε ο Μίτσκοσκι – επιμένοντας στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Φωτιές όμως με… προσάναμμα τις Πρέσπες άναβαν χθες και δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέχθηκαν με το κόμμα «Αριστερά» τόσο στον δήμο του Στιπ, όσο και στον δήμο του Αεροντρόμ! Ο λόγος; Υπέγραψαν πανηγυρικές δηλώσεις που αναγράφουν το όνομα της χώρας ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αγνοώντας δηλαδή τη συνταγματική ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» που προέκυψε από τη Συμφωνία. Οι νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι τόνιζαν μάλιστα ότι αγωνίζονται για ολοένα και πιο μαζική χρήση της συνταγματικής ονομασίας που εγκρίθηκε με το δημοψήφισμα του 1991, το οποίο είναι τυπικά νόμιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επειδή η αλλαγή του ονόματος μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα του 2018 είναι αντισυνταγματική και ενάντια στην εκφρασμένη βούληση των πολιτών.

Αμετανόητος ο Μητσοτάκης συνεχίζει να «βάζει πλάτη»

Αμετανόητα υπέρ της εφαρμογής την κατάπτυστης και επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το γεγονός ότι η παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ και η πολιτική κρίση στα Σκόπια μπορούν να αποτελέσουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις κατά της εφαρμογής της. Ερωτηθείς σχετικά ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή στο Μega, δήλωσε ότι «οι συμφωνίες αφορούν κράτη, και όχι κυβερνήσεις», δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι περιμένει από τα Σκόπια να τηρήσουν τη συμφωνία. Και προκειμένου να δικαιολογηθεί για την ανακόλουθη στάση του, τόνισε ότι ουδέποτε κορόιδεψε κανένα και πως είχε πει ότι, από τη στιγμή που η συμφωνία θα κυρωθεί, ο ίδιος θα την εφαρμόσει. Οσον αφορά τον χρόνο που θα έρθουν τα Μνημόνια που εκκρεμούν προς κύρωση στη Βουλή, απάντησε: «Θα κρίνουμε εμείς τον κατάλληλο χρόνο».

Κυριάκος Μητσοτάκης, Ζόραν Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ακόμη μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022, αφού ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και οι αντοχές των επιχειρήσεων.

Επανέλαβε σε άλλο σημείο ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και υποστήριξε ότι, αν η Ν.Δ δεν έχει αυτοδυναμία, θα γίνουν και επαναληπτικές εκλογές, ενώ χαρακτήρισε στρατηγική ήττας τη στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική διακυβέρνηση. Σχετικά με την αμυντική θωράκιση της χώρας, είπε ότι «η Ελλάδα σε επίπεδο συμφωνιών με ΗΠΑ και Γαλλία, θωρακίζεται ακόμα περισσότερο». Για τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι «την είχα πιέσει πολύ να είναι πιο αυστηρή με την Τουρκία. Μπορώ να καταλάβω ότι, αν ήθελε να παίξει τον ρόλο του τρίτου, όφειλε να είναι ουδέτερη. Μόνο που η Γερμανία είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Δεν μπορώ να δεχτώ από καμιά ευρωπαϊκή χώρα την έννοια της ουδετερότητας» ανέφερε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This