Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023

Ομολογία του Μαργαρίτη Σχοινά: «Εγκρίναμε θεραπείες αλλά δεν τις αγοράζουμε, θέλουμε να προωθήσουμε τα εμβόλια»

«Έχουμε ήδη αγοράσει εμβόλια των Pfizer και Moderna για το 2023!»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Σοκ, δέος και σωρεία ερωτηματικών για τη διαχείριση της πανδημίας προκαλούν οι δηλώσεις που έκανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς στο ραδιόφωνο του Σκάι για τα εμβόλια και τις θεραπείες. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έκανε τοποθετήσεις που κλονίζουν την όλη επιχείρηση αντιμετώπισης του τέταρτου κύματος, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την Ε.Ε.

 • Από τον  Βασίλη Γαλούπη

Ο Σχοινάς έριξε δυο βόμβες μεγατόνων και μάλιστα, μιλώντας με ένα ανάλαφρο στυλ, σαν να επρόκειτο για κάτι αυτονόητο:

 • Δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη την ευχέρεια να επιλέξουν ανάμεσα σε οκτώ με εννέα διαφορετικές θεραπείες, που είναι ελεγμένες κι εγκεκριμένες πλέον από την Ε.Ε. Πριν κάποιος ρωτήσει εύλογα (αυτό που όλως περιέργως δεν ρώτησαν οι δημοσιογράφοι του Σκάι) «και γιατί δεν έχει ήδη σπεύσει η ελληνική κυβέρνηση να αγοράσει εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις από αυτές τις θεραπείες, όταν κάθε μέρα πεθαίνουν από 100 συνάνθρωποί μας κι έχει καταρρεύσει το ΕΣΥ;». Ο Ευρωπαίος επίτροπος έδωσε τη χαριστική βολή στην κοινή λογική: «Ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο μαζικής αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτών των θεραπευτικών ουσιών, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει όταν πια πηγαίνουμε στο τέλος των εμβολίων, όχι στην αρχή της προσπάθειας, όπως βρισκόμαστε τώρα».

Προαγορασμένα

 • Σαν να μην έφτανε η ωμή παραδοχή από τη μεριά του Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι ουσιαστικά η Ε.Ε. δεν αγοράζει εγκεκριμένες θεραπείες με φάρμακα, για να μη «θυσιάσει» τα προαγορασμένα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, ακολούθησε η δεύτερη βόμβα που έχει να κάνει με το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ο Σχοινάς αποκάλυψε ότι η Ευρώπη έχει ήδη αγοράσει από τώρα εμβόλια, όχι μόνο για το 2022, όπως αρκετοί νόμιζαν, αλλά και για το 2023! Κάτι που προφανώς σημαίνει ότι τα εμβολιαστικά προγράμματα των ευρωπαϊκών κρατών προβλέπεται να διαρκέσουν για τουλάχιστον δυο χρόνια ακόμα. Να θυμίσουμε ότι μόλις ξεκίνησε η διαδικασία της τρίτης δόσης, ενώ ήδη στο Ισραήλ και στο αμερικανικό CDC συζητείται από τώρα και το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης.

Αν, όμως, ισχύουν όσα είπε ο κ. Σχοινάς, τότε είμαστε μόνο στην αρχή των επαναλαμβανόμενων αναμνηστικών δόσεων. Και, βέβαια, το πιο ανησυχητικό απ’ όλα είναι ότι η Ε.Ε. θα προτιμά για καιρό τη μονοδιάστατη αντιμετώπιση με τα εμβόλια, αν κι έχει στα χέρια της ακόμα οκτώ με εννέα θεραπευτικά μέσα.

Οι ανατριχιαστικές δηλώσεις Σχοινά έγιναν τη Δευτέρα στη ραδιοφωνική εκπομπή του διευθυντή του Σκάι Βασίλη Χιώτη και του Νότη Παπαδόπουλου. Ο κ. Σχοινάς δήλωσε επί λέξει: «Σωστά επισημαίνετε ότι το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα συνεχίζεται, έχει καθολική κάλυψη και έχουμε ήδη αγοράσει επαρκείς δόσεις και για το 2022 και για το 2023. Βλέπουμε τώρα την αναζωπύρωση των μολύνσεων στην Ευρώπη, φανταστείτε τι θα είχε συμβεί χωρίς το μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Το λέω έτσι προς υπενθύμιση».

Και συνέχισε ο Σχοινάς: «Λέει ο Βασίλης Χιώτης, και σωστά, ότι κάποια στιγμή μέσα στο ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να βάλουμε και τις θεραπευτικές επιλογές. Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει, έχουμε ήδη εγκρίνει σε κοινοτικό επίπεδο έναν αριθμό οκτώ με εννιά θεραπευτικών επιλογών, οι οποίες είναι διαθέσιμες, οι οποίες είναι εγκεκριμένες, πράγμα που σημαίνει ότι, αν οποιαδήποτε κυβέρνηση θελήσει να κινηθεί προς αυτά, μπορεί να το κάνει χωρίς κανένα πρόβλημα αδειοδοτήσεων. Είναι απόλυτα ελεγμένες και εγκεκριμένες. Αλλά ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο μαζικής αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτών των θεραπευτικών ουσιών, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει όταν πια πηγαίνουμε στο τέλος των εμβολίων, όχι στην αρχή της προσπάθειας, όπως βρισκόμαστε τώρα».

Πολλά τα ερωτήματα για τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης 

Τα φλέγοντα ερωτήματα που προκύπτουν αφορούν τη ζωή και τον θάνατο:

 • Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει να αγοράσει δόσεις για ευρεία διάθεση κάποιων εκ των οκτώ – εννέα θεραπειών που ήδη υπάρχουν, ήδη έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. και ήδη έχουν αδειοδοτηθεί; Είναι ελεύθερη να το κάνει, γιατί δεν το πράττει;
 • Με τόσο υψηλούς δείκτες νόσησης, νοσηλειών σε ΜΕΘ και θανάτων, πώς μπορεί να εξηγήσει η κυβέρνηση αυτήν την ολιγωρία της, αν ισχύουν όσα λέει ο Σχοινάς;
 • Τι ακριβώς περιμένει η ελληνική κυβέρνηση για να πράξει το αυτονόητο; Θυμίζουμε ότι από αύριο και με τρομερή καθυστέρηση ξεκινά και στη χώρα μας μια πολύ περιορισμένη χρήση μονοκλωνικών, με μόλις 2.000 δόσεις, όταν οι νοσηλευόμενοι με Covid στα νοσοκομεία της χώρας είναι χιλιάδες και οι διασωληνωμένοι πάνω από 600.

μονοκλωνικά αντισώματα

 • Για ποιον λόγο η Ε.Ε. επιλέγει να παίξει κορώνα γράμματα με την υγεία των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών, υποβαθμίζοντας τα διαθέσιμα θεραπευτικά μέσα που η ίδια έχει εγκρίνει; Ο ΠΟΥ προειδοποίησε χθες για ακόμα 700.000 θανάτους Ευρωπαίων μέχρι τον Μάρτιο.
 • Από τη στιγμή που τα εμβόλια δεν περιόρισαν όσο αναμενόταν την πανδημία, που αυτήν την εποχή βρίσκεται στη χειρότερη έξαρσή της από τον Μάρτιο του 2020, γιατί δεν ρίχνονται όλα τα διαθέσιμα όπλα στη μάχη; Τι εμποδίζει την Ε.Ε. κι επιλέγει μόνο τα εμβόλια;
 • Και γιατί οι θεραπείες να χρησιμοποιηθούν στο μακρινό τέλος των εμβολιασμών; Δεν θα σωθούν στο μεταξύ άνθρωποι από αυτές τις εγκεκριμένες θεραπείες;
 • Η Ε.Ε. έχει προετοιμάσει την κοινή γνώμη ότι οι εμβολιασμοί θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023; Διότι αυτό υποδεικνύει η αγορά εμβολίων με διετή ορίζοντα.
 • Κι αν η Ε.Ε. δίνει αφειδώς λεφτά για να αγοράζει εμβόλια μέχρι και το 2023, γιατί δεν αγοράζει μαζικά και θεραπείες τώρα που καταρρέει η νοσοκομειακή υποδομή σε τόσες χώρες και σημειώνεται ρεκόρ θανάτων;

Δωρεάν μονοκλωνικά στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ η χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων έγινε ευρέως διαθέσιμη από τον Σεπτέμβριο, δίχως περιορισμούς. Μπορούν να συνταγογραφηθούν σε όλους, από 12 ετών και πάνω, που είτε έχουν διαγνωστεί με Covid είτε απλά έχουν έρθει σε επαφή με νοσήσαντα. Η μόνη προϋπόθεση είναι να συντρέχει κάποιο υποκείμενο νόσημα (παχυσαρκία, υπέρταση, καρδιαγγειακά, διαβήτης, ανοσοκατασταλμένα άτομα κ.ά.).

Μόνο μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου η αμερικανική κυβέρνηση είχε διανείμει δωρεάν 2.170.000 δόσεις μονοκλωνικών σε κινητούς και σταθερούς χώρους θεραπείας. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διαφωνία Πλεύρη – Γκάγκα άφησε ακέφαλο το ΚΕΣΥ

Διαλυτική για τη δημόσια υγεία φαίνεται πως είναι η διάσταση απόψεων μεταξύ του Θάνου...

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει απερίφραστα τη «φρικτή επίθεση» σε συναγωγή στο Ισραήλ

Την απερίφραστη καταδίκη της Ελλάδας για τη «φρικτή επίθεση» που σημειώθηκε στη συναγωγή της...

Πρόταση μομφής: Υπήρξε, τελικά, νικητής στη σφοδρή σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα εντός Βουλής;

O πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος αναδείχτηκε σε «πρόσωπο της ημέρας», με τον πρωθυπουργό να φτάνει στο σημείο να τον κατηγορεί ανοιχτά για συνεργασία με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ανδρουλάκης: «Μητσοτάκη είσαι ένοχος για τη συγκάλυψη του σκανδάλου»

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη που για μια ακόμα φορά υποστήριξε από το βήμα της...

«Ασπίδα» Όλγας Κεφαλογιάννη στον Ράμμο – Την «είπε» στον Μητσοτάκη

Για μια ακόμα φορά η Όλγα Κεφαλογιάννη δεν δίστασε να διαφοροποιηθεί από την «γραμμή»...

Στη δημοσιότητα το αίτημα Τσίπρα στην ΑΔΑΕ – «Ψέματα Μητσοτάκη ότι δεν γνώριζε»

Αυτό είναι το επίσημο αίτημα που είχε υποβάλλει ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο

Ο Μητσοτάκης παρουσίασε ισχυρισμό τρολ του διαδικτύου ως γεγονός!

Λάτρης του Twitter πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός, καθώς κατέφυγε στον λογαριασμό του Georghy...

Ραγκούσης: «Μητσοτάκη κάτω τα βρώμικα χέρια σου από τον Ράμμο και την ΑΔΑΕ»

Σκληρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη που επιχειρεί να συσκοτίσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων...

Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχουν ονόματα παρακολουθούμενων!» – Σκληρή κόντρα με Τσίπρα

Δείτε live την συζήτηση στη Βουλή - Απολογείται για το σκάνδαλο των υποκλοπών ο πρωθυπουργός

Κατρίνης: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέφερε τεράστια ζημιά στη χώρα, στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου»

«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων, στήνουν σκηνικό πόλωσης και οξύτητας...

Κουτσούμπας: Το δίλημμα είναι μεταξύ του αντιλαϊκού “know how” του Μητσοτάκη και του υποκριτικού...

«Νομίζετε ότι ξεμπερδέψατε με μια συγγνώμη και μια εξεταστική παρωδία; Κανείς δεν θα αποφύγει...

Ο Βρούτσης άδειασε τον Μαραβέγια για τους «πιθήκους»

Έχουν βγει τα μαχαίρια στη ΝΔ ενόψει της προεκλογικής περιόδου.Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «άδειασμα»...

Τα 7 μεγάλα ψέματα του Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις

Προκειμένου να αποποιηθεί τις ευθύνες του για το σκάνδαλο, έφτασε να κατηγορήσει Πούτιν και Ερντογάν ότι θέλουν να τον «πλήξουν»!

Σοβαρή καταγγελία: Το Predator εστάλη σε πολίτη μέσω του emvolio.gov.gr!

Στην καταγγελία ότι πολίτης «μολύνθηκε» με sms από το Predator που προήλθε από το...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ψυχρολουσία στα ΑΤΜ για τους συνταξιούχους!

Σχεδόν 1.000.000 δεν είδαν αυξήσεις λόγω ατολμίας της κυβέρνησης να καταργήσει την προσωπική διαφορά που είχε θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ

Αγνώριστος o Βασίλης Καρράς μετά την περιπέτεια της υγείας του

Αγνώριστος ο Βασίλης Καρράς στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση...

Mαρί Κωνσταντάτου: Δημόσια εμφάνιση με τον σύντροφό της και την κόρη του

Η Μαρί Κωνσταντάτου έκανε μια δημόσια εμφάνιση μαζί με...

Η κατάρρευση μιας (Προέδρου της) Δημοκρατίας

Εδώ και χρόνια, οι δημοσκοπικές εταιρείες αποφεύγουν τεχνηέντως να...

Πένυ Παπουτσή: Δείτε την επίσης ηθοποιό σύζυγο του Τάσου Χαλκιά

Ο ηθοποιός Τάσος Χαλκιάς έχει υποδυθεί μερικούς από τους...

«Τέρατα» βίασαν φοιτήτρια! Την άφησαν στον δρόμο και τη σκότωσε διερχόμενο Ι.Χ.

Χειροπέδες σε τέσσερις νεαρούς πέρασε η αστυνομία της Λουιζιάνα...

Στα Τίρανα ο Κωνσταντίνος Αργυρός: «Οι άνθρωποι εδώ στην Αλβανία είναι υπέροχοι»

Συναυλία στην Αλβανία έδωσε ο γνωστός τραγουδιστής Κωνσταντίνος Αργυρός...
spot_img

NEWSROOM