Ομολογία του Μαργαρίτη Σχοινά: «Εγκρίναμε θεραπείες αλλά δεν τις αγοράζουμε, θέλουμε να προωθήσουμε τα εμβόλια»

«Έχουμε ήδη αγοράσει εμβόλια των Pfizer και Moderna για το 2023!»

Must Read

Σοκ, δέος και σωρεία ερωτηματικών για τη διαχείριση της πανδημίας προκαλούν οι δηλώσεις που έκανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς στο ραδιόφωνο του Σκάι για τα εμβόλια και τις θεραπείες. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έκανε τοποθετήσεις που κλονίζουν την όλη επιχείρηση αντιμετώπισης του τέταρτου κύματος, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την Ε.Ε.

  • Από τον  Βασίλη Γαλούπη

Ο Σχοινάς έριξε δυο βόμβες μεγατόνων και μάλιστα, μιλώντας με ένα ανάλαφρο στυλ, σαν να επρόκειτο για κάτι αυτονόητο:

  • Δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη την ευχέρεια να επιλέξουν ανάμεσα σε οκτώ με εννέα διαφορετικές θεραπείες, που είναι ελεγμένες κι εγκεκριμένες πλέον από την Ε.Ε. Πριν κάποιος ρωτήσει εύλογα (αυτό που όλως περιέργως δεν ρώτησαν οι δημοσιογράφοι του Σκάι) «και γιατί δεν έχει ήδη σπεύσει η ελληνική κυβέρνηση να αγοράσει εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις από αυτές τις θεραπείες, όταν κάθε μέρα πεθαίνουν από 100 συνάνθρωποί μας κι έχει καταρρεύσει το ΕΣΥ;». Ο Ευρωπαίος επίτροπος έδωσε τη χαριστική βολή στην κοινή λογική: «Ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο μαζικής αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτών των θεραπευτικών ουσιών, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει όταν πια πηγαίνουμε στο τέλος των εμβολίων, όχι στην αρχή της προσπάθειας, όπως βρισκόμαστε τώρα».

Προαγορασμένα

  • Σαν να μην έφτανε η ωμή παραδοχή από τη μεριά του Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι ουσιαστικά η Ε.Ε. δεν αγοράζει εγκεκριμένες θεραπείες με φάρμακα, για να μη «θυσιάσει» τα προαγορασμένα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, ακολούθησε η δεύτερη βόμβα που έχει να κάνει με το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ο Σχοινάς αποκάλυψε ότι η Ευρώπη έχει ήδη αγοράσει από τώρα εμβόλια, όχι μόνο για το 2022, όπως αρκετοί νόμιζαν, αλλά και για το 2023! Κάτι που προφανώς σημαίνει ότι τα εμβολιαστικά προγράμματα των ευρωπαϊκών κρατών προβλέπεται να διαρκέσουν για τουλάχιστον δυο χρόνια ακόμα. Να θυμίσουμε ότι μόλις ξεκίνησε η διαδικασία της τρίτης δόσης, ενώ ήδη στο Ισραήλ και στο αμερικανικό CDC συζητείται από τώρα και το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης.

Αν, όμως, ισχύουν όσα είπε ο κ. Σχοινάς, τότε είμαστε μόνο στην αρχή των επαναλαμβανόμενων αναμνηστικών δόσεων. Και, βέβαια, το πιο ανησυχητικό απ’ όλα είναι ότι η Ε.Ε. θα προτιμά για καιρό τη μονοδιάστατη αντιμετώπιση με τα εμβόλια, αν κι έχει στα χέρια της ακόμα οκτώ με εννέα θεραπευτικά μέσα.

Οι ανατριχιαστικές δηλώσεις Σχοινά έγιναν τη Δευτέρα στη ραδιοφωνική εκπομπή του διευθυντή του Σκάι Βασίλη Χιώτη και του Νότη Παπαδόπουλου. Ο κ. Σχοινάς δήλωσε επί λέξει: «Σωστά επισημαίνετε ότι το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα συνεχίζεται, έχει καθολική κάλυψη και έχουμε ήδη αγοράσει επαρκείς δόσεις και για το 2022 και για το 2023. Βλέπουμε τώρα την αναζωπύρωση των μολύνσεων στην Ευρώπη, φανταστείτε τι θα είχε συμβεί χωρίς το μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Το λέω έτσι προς υπενθύμιση».

Και συνέχισε ο Σχοινάς: «Λέει ο Βασίλης Χιώτης, και σωστά, ότι κάποια στιγμή μέσα στο ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να βάλουμε και τις θεραπευτικές επιλογές. Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει, έχουμε ήδη εγκρίνει σε κοινοτικό επίπεδο έναν αριθμό οκτώ με εννιά θεραπευτικών επιλογών, οι οποίες είναι διαθέσιμες, οι οποίες είναι εγκεκριμένες, πράγμα που σημαίνει ότι, αν οποιαδήποτε κυβέρνηση θελήσει να κινηθεί προς αυτά, μπορεί να το κάνει χωρίς κανένα πρόβλημα αδειοδοτήσεων. Είναι απόλυτα ελεγμένες και εγκεκριμένες. Αλλά ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο μαζικής αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτών των θεραπευτικών ουσιών, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει όταν πια πηγαίνουμε στο τέλος των εμβολίων, όχι στην αρχή της προσπάθειας, όπως βρισκόμαστε τώρα».

Πολλά τα ερωτήματα για τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης 

Τα φλέγοντα ερωτήματα που προκύπτουν αφορούν τη ζωή και τον θάνατο:

  • Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει να αγοράσει δόσεις για ευρεία διάθεση κάποιων εκ των οκτώ – εννέα θεραπειών που ήδη υπάρχουν, ήδη έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. και ήδη έχουν αδειοδοτηθεί; Είναι ελεύθερη να το κάνει, γιατί δεν το πράττει;
  • Με τόσο υψηλούς δείκτες νόσησης, νοσηλειών σε ΜΕΘ και θανάτων, πώς μπορεί να εξηγήσει η κυβέρνηση αυτήν την ολιγωρία της, αν ισχύουν όσα λέει ο Σχοινάς;
  • Τι ακριβώς περιμένει η ελληνική κυβέρνηση για να πράξει το αυτονόητο; Θυμίζουμε ότι από αύριο και με τρομερή καθυστέρηση ξεκινά και στη χώρα μας μια πολύ περιορισμένη χρήση μονοκλωνικών, με μόλις 2.000 δόσεις, όταν οι νοσηλευόμενοι με Covid στα νοσοκομεία της χώρας είναι χιλιάδες και οι διασωληνωμένοι πάνω από 600.

μονοκλωνικά αντισώματα

  • Για ποιον λόγο η Ε.Ε. επιλέγει να παίξει κορώνα γράμματα με την υγεία των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών, υποβαθμίζοντας τα διαθέσιμα θεραπευτικά μέσα που η ίδια έχει εγκρίνει; Ο ΠΟΥ προειδοποίησε χθες για ακόμα 700.000 θανάτους Ευρωπαίων μέχρι τον Μάρτιο.
  • Από τη στιγμή που τα εμβόλια δεν περιόρισαν όσο αναμενόταν την πανδημία, που αυτήν την εποχή βρίσκεται στη χειρότερη έξαρσή της από τον Μάρτιο του 2020, γιατί δεν ρίχνονται όλα τα διαθέσιμα όπλα στη μάχη; Τι εμποδίζει την Ε.Ε. κι επιλέγει μόνο τα εμβόλια;
  • Και γιατί οι θεραπείες να χρησιμοποιηθούν στο μακρινό τέλος των εμβολιασμών; Δεν θα σωθούν στο μεταξύ άνθρωποι από αυτές τις εγκεκριμένες θεραπείες;
  • Η Ε.Ε. έχει προετοιμάσει την κοινή γνώμη ότι οι εμβολιασμοί θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023; Διότι αυτό υποδεικνύει η αγορά εμβολίων με διετή ορίζοντα.
  • Κι αν η Ε.Ε. δίνει αφειδώς λεφτά για να αγοράζει εμβόλια μέχρι και το 2023, γιατί δεν αγοράζει μαζικά και θεραπείες τώρα που καταρρέει η νοσοκομειακή υποδομή σε τόσες χώρες και σημειώνεται ρεκόρ θανάτων;

Δωρεάν μονοκλωνικά στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ η χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων έγινε ευρέως διαθέσιμη από τον Σεπτέμβριο, δίχως περιορισμούς. Μπορούν να συνταγογραφηθούν σε όλους, από 12 ετών και πάνω, που είτε έχουν διαγνωστεί με Covid είτε απλά έχουν έρθει σε επαφή με νοσήσαντα. Η μόνη προϋπόθεση είναι να συντρέχει κάποιο υποκείμενο νόσημα (παχυσαρκία, υπέρταση, καρδιαγγειακά, διαβήτης, ανοσοκατασταλμένα άτομα κ.ά.).

Μόνο μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου η αμερικανική κυβέρνηση είχε διανείμει δωρεάν 2.170.000 δόσεις μονοκλωνικών σε κινητούς και σταθερούς χώρους θεραπείας. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This