Αντίστροφη μέτρηση για την… «αλλαγή» στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Ανοίγουν αύριο οι κάλπες από τις οποίες θα αναδειχθεί ο νέος αρχηγός του κόμματος, με τους 211.000 ψηφοφόρους στις εκλογές του 2017 να ορίζουν τον πήχη της συμμετοχής

Must Read

Τα ψέματα τελείωσαν για τις εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής. Αύριο, από την Ανατολή μέχρι τη Δύση του ηλίου, εκτός και αν συμβεί κάτι δραματικό, τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος θα προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν τον νέο ηγέτη, με την προσδοκία ότι θα βγάλει το ΚΙΝ.ΑΛ. στο (πολιτικό) ξέφωτο και θα διαρρήξει τον κύκλο της πολιτικής ανυποληψίας και της δορυφορικής εσωστρέφειας.

  • Από τον
    Γ. Χατζηδημητριου

Τον πήχη της συμμετοχής ορίζουν οι 211.000 ψηφοφόροι στις εκλογές του 2017, τον οποίο οι έξι υποψήφιοι ελπίζουν να υπερβούν. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, υπολογίζουν ότι, εάν αυτή η εκτίμηση επαληθευτεί, ίσως να μη χρειαστεί δεύτερος γύρος, ενώ κάποιοι άλλοι, όπως ο Παύλος Γερουλάνος, προσδοκούν ότι η πρόσκλησή τους θα συγκινήσει τουλάχιστον ένα τμήμα από τα απογοητευμένα 2.000.000 πολιτών που σταθερά απέχουν από την εκλογική διαδικασία τα τελευταία χρόνια.

Κανένας δεν θα ισχυριστεί εύκολα ότι αυτή η βραχεία προεκλογική αναμέτρηση, που απέκτησε αύρα γενικής συμπάθειας από τον αναπάντεχο θάνατο της γενναίας Φώφης Γεννηματά, εκτυλίχθηκε σε συνθήκες χαμηλού ήθους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν έλειψαν κάμποσα δυνατά χτυπήματα.

Όλοι εναντίον όλων

Η πλευρά Παπανδρέου ευθέως κατήγγειλε εξωκομματικές παρεμβάσεις, εννοώντας κατευθυνόμενη σταυροδοσία υπέρ Λοβέρδου από συντηρητικούς ψηφοφόρους. Ο Χάρης Καστανίδης υποχρεώθηκε πολλές φορές να επικρίνει δημοσκοπικά κέντρα που επεδίωξαν, όπως είπε, χειραγώγηση των εκλογέων. Ο Α. Λοβέρδος, επιλέγοντας ως αντίπαλο δέος τον Νίκο Ανδρουλάκη, έλεγε όπου στεκόταν ότι με αυτόν στο τιμόνι ουσιαστικά το κόμμα δεν θα έχει αρχηγό, αφού σε όλες τις κρίσιμες κοινοβουλευτικές μάχες ο ευρωβουλευτής θα βρίσκεται στο εξωτερικό.

Η πλευρά Ανδρουλάκη, ακούγοντας τον Α. Λοβέρδο να ομνύει σε μια ενότητα που ο ίδιος ράγισε όταν το 2012 αποχώρησε και ίδρυσε ένα θνησιγενές κόμμα, σχολίαζε αιχμηρά -κάτι που αφορούσε και το στρατόπεδο του Γ. Παπανδρέου- ότι ο ίδιος δεν εγκατέλειψε ποτέ την πατρογονική εστία. Και, από την άλλη, ο Π. Γερουλάνος, ακούγοντας κάποιους, όπως ο Λοβέρδος, να αγωνίζονται για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. υποσχόμενοι ότι θα ξαναφέρουν στη μαρκίζα το όνομα ΠΑΣΟΚ, υπενθύμιζε ότι ήταν ο μόνος από τους έξι υποψηφίους ο οποίος τον Νοέμβριο του 2019, στο συνέδριο, όπου με αμφιλεγόμενες και αντικαταστατικές διαδικασίες αποφασίστηκε να διαλυθεί το άλλοτε κραταιό Κίνημα, ήταν ο μόνος που είχε διαφωνήσει, θέτοντας την ίδια στιγμή και θέμα ηγεσίας.

Γνωρίζουν όλοι ότι αυτό συνέβη για να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ, όπως τα ποδοσφαιρικά σωματεία, νέο ΑΦΜ και να εισπράττει την κρατική επιχορήγηση. Αλλά, βασικά ο Λοβέρδος, που επικαλείται την επιστροφή σε αυτό, προσπαθώντας να συνεγείρει τις ξεθωριασμένες μνήμες, δεν μπήκε στον κόπο -γιατί δεν ρωτήθηκε- να εξηγήσει και πώς θα ξεπληρώσει τα δυσβάσταχτα χρέη. Όλοι, εξάλλου, πλην αυτού ξεκαθάρισαν ότι θεωρούν τη Ν.Δ. δεξιό κόμμα, με το οποίο είναι αδύνατη η συνεργασία.

Είναι προφανές ότι η μάχη, όπως εξηγούν στη «δημοκρατία» στελέχη των υποψηφίων, έχει προσλάβει άγρια χαρακτηριστικά και δίνεται «πόρτα πόρτα», με στόχο την είσοδο στον δεύτερο γύρο. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα άλλοτε παραδοσιακά κάστρα του ΠΑΣΟΚ και οι περιφέρειες στο Λεκανοπέδιο, στην Κρήτη, στη δυτική Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, όπου αναμετρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα οι έξι μονομάχοι καταμετρώντας δυνάμεις. Σύμφωνα με την εταιρία που έχει αναλάβει τη διαδικασία, σχετικά καθαρή εικόνα δεν αναμένεται νωρίτερα από τρεις ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Που ψηφίζουν οι 6 «μονομάχοι»

  • Ο Γιώργος Παπανδρέου θα ψηφίσει στο παλαιό δημαρχείο Ταύρου στις 10.45. Εν συνεχεία θα παρακολουθεί τη μάχη από τα γραφεία της Πειραιώς.
  • Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ψηφίσει στις 10 το πρωί, στο Δημοτικό Αθλητικό και Πνευματικό Κέντρο Ηρακλείου, και αργά το απόγευμα θα μεταβεί στο επιτελείο του στην Ιπποκράτους.
  • Νωρίτερα, στις 09.00 περίπου, ο Ανδρέας Λοβέρδος θα ψηφίσει στο Πνευματικό Κέντρο Μεταμόρφωσης.
  • Ο Παύλος Γερουλάνος θα ψηφίσει στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, ενώ ο Παύλος Χρηστίδης στην οδό Λιοσίων, στο δημαρχείο
  • Ο Χάρης Καστανίδης θα ψηφίσει στις 11.30 π.μ., στο εκλογικό κέντρο στο Ντεπό (Βασιλίσσης Όλγας και 25ης Μαρτίου).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This